Колаж на седмицата

Ако нещо сте пропуснали през изминалите дни
8 ное 2014 10:25, Анисия Иванова
70
Колаж на седмицата

Месец след изборите България вече има избрано правителство. В последния си работен ден от тази седмица Народното събрание гласува новия кабинет, който е по формулата 2 плюс 2 – правителство на ГЕРБ и РБ, които официално сключиха коалиционно споразумение, и ПФ и АБВ, които обявиха, че подкрепят кабинета. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов стана премиер за втори път.

Според структурата на кабинета ще има четирима вицепремиери и 17 министерства. Двама от вицепремиерите са от ГЕРБ – Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, от Реформаторите е Меглена Кунева, а АБВ участва с единствения си представител – Ивайло Калфин, който освен това ще е и социален министър.

Сред министрите има познати имена от предишното управление на ГЕРБ – Лиляна Павлова, Ивайло Московски, Вежди Рашидов, Владислав Горанов, Веселин Вучков, Десислава Танева. Сред новите попълнения са Теменужка Петкова, която поема енергетиката, и Красен Кралев, който ще отговаря за спорта. 

Трима служебни министри остават и в новото управление. Даниел Митов запазва поста си като външен министър, а Христо Иванов остава начело на правосъдното ведомство. И двамата влизат в правителството от квотата на РБ, които имат общо шест министерски кресла. На тях са поверени и ресорите здравеопазване, икономика, отбрана и образование.  Досегашният транспортен министър Николина Ангелкова пък в новия кабинет ще отговаря за туризма. 

До развръзката с формирането на правителството се стигна след нова седмица на тежки и мъчителни преговори, като на моменти разговорите бяха в изходна позиция. Нещата изглеждаха ясни в началото на седмицата - ГЕРБ и Реформаторите се бяха договорили за общата програма на бъдещата коалиция. От ГЕРБ дори заявиха, че са готови да подкрепят за премиер Радан Кънев. Напрежение остана около министерските постове, което се прехвърли в социалната мрежа чрез музикални послания между Бойко Борисов и Радан Кънев, но и по тази точка двете формации се разбраха. Блокът заяви, че най-логично е лидерът на ГЕРБ да е премиер, а исканията им са за 6 министерски кресла и вицепремиерски пост без портфейл.

Изненадата пред съдбата на кабинета дойде от страна на Фронта, който обяви, че няма да го подкрепят. Причината била, че в проекта за декларация не са залегнали основни техни приоритети. АБВ също поставиха искания и заявиха, че ще участват в кабинета, ако ГЕРБ и Реформаторите включат техни предложения в програмната декларация.

Над неродения кабинет „Борисов 2“ надвисна опасност да не събере парламентарна подкрепа в пленарната зала. БСП още след изборите обяви, че ще е опозиция. Беше ясно, че ДПС няма да подкрепи правителството, а и Борисов не желаеше тяхната подкрепа. „Атака“ също заяви, че ще е опозиция.

И отново започнаха дълги тежки консултации, някои от тях с тенденция да преминат в среднощни. Първо разговаряха ГЕРБ, РБ, и Патриотите, след това ГЕРБ, РБ и АБВ, а накрая всички заедно седнаха на масата за преговори.

Паралелно с това президентът провеждаше консултации с лидерите на парламентарните сили и в средата на седмицата връчи мандат за съставяне на кабинет на лидера на ГЕРБ, първата сила в НС. При получаването му Борисов заяви, че на следващия ден ще е ясно – ще има ли кабинет, или ще върне мандата.

В крайна сметка Патриотите склониха да подкрепят кабинета, а шефът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че са поставили интересите на България над партийните. В деня преди гласуването на новия кабинет от АБВ също заявиха, че също ще се присъединят към програмната декларация и ще подкрепят правителството в зала. Те потвърдиха, че зам.-председателят Ивайло Калфин ще е вицепремиер по социалната политика.

Така след месец политически консултации коалиционното споразумение беше подписано между ГЕРБ и РБ, а Патриотитие и АБВ подписаха програмната декларация, което даде зелена светлина пред трудно родената коалиция.

И точно когато се решаваше дали ще има управляваща коалици,  БНБ обяви, че взема лиценза на КТБ и така поставената под особен надзор банка тръгна официално по пътя към фалита.

Това стана след по-малко от половин година сътресения около банката и много неизвестни около съдбата й - от изпадането й в неплатежоспособност в средата на юни, назначения одит за състоянието й, търсене на варианти за спасяването й, намесата на прокуратурата по казуса.

Окончателните изводи от одиторския доклад за КТБ е, че банката има отрицателен капитал от над 3,7 млрд. лв., поради което БНБ взема лиценза й. Фондът за гарантиране на влоговете веднага съобщи, че изплащането на гарантираните депозити до 100 хил. евро ще започне от 4 декември.

Плащанията ще се правят от няколко банки, за да се избегне струпването в една банка. Служебният финансов министър Румен Порожанов също успокои, че проблем с изплащането на тези депозити няма да има.

Тежката загуба на Лудогорец от Базел почти изпари надеждите на родните фенове отборът ни да продължи в следващата фаза на Шампионската лига. Орлите паднаха при гостуването си в Швейцария с 0:4. Още първото полувреме играта напусна един от най-силните си футболисти Козмин Моци поради контузия, което разколеба играта на шампионите ни. Това е трето поражение за "Лудогорец" в групата им. Те вече загубиха от Ливърпул, имат и две загуби от Реал Мадрид, а единствената им победа е срещу Базел в София. Така разградчани остават с три точки в Група "В" на турнира. Сега надеждата на нашите момчета е за победа в предстоящия мач срещу Ливърпул,  което ще им донесе 6 точки в групата.

Сред световните новини интерес привлече класацията на Forbes за най-влиятелен човек в света. За втора поредна година руският президент Владимир Путин застана начело. Сред "постиженията" на Путин изданието изброява анексирането на Крим и въоръжения конфликт в съседна Украйна. След него се нареждат президентът на САЩ Барак Обама и на Китай – Си Дзинпин, четвърти е папа Франциск, пети е германският канцлер Ангела Меркел. В десетката на най-влиятелните личности в света присъстват още ръководителите на Федералния резерв Джанет Йелън (6-о място) и на Европейската централна банка – Марио Драги (8-мо място). Сред 100-те най-влиятелните личности са още и съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, както и съоснователите на Google – Сергей Брин и Лари Пейдж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Жо Дечко Пуберов питай баща си колко струваше на китайците нахлуването им в Русия при река Усури. Папер не намериха от жива сила и техника.Айде със здраве.
43
1
 
5
 
! Отговори
До Жо (10) преди 9 години
Това не са внушения, изфабрикувани от създателите на руските сайтове.В САЩ можеш да намериш различни медийни материали, които целят да внушат, че руснаците не могат да овладеят и да използват пълноценно богатствата и възможностите на Сибир.Ясно е, че не само китайците си правят някакви сметки за забогатяване от Сибир, но с намерението да игнорират Русия. Този район на света наистина е удивително богат и това възбужда много апетити.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 17 Да, бе , друго си е да ги изберат Моника и Местан ?
41
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Герчо с тамбурата 18Не плаши Путин с "тъмните сили еврейски" , той си е тяхно чадо !
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 27Да, бе, Голяма душа, само гледат как да вземат душата на другите и да ги "освободят" от душите им !
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До darka.totinaГолям юнак, анексирал Крим? Като сме хайвани да не си го вземем преди него !
38
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТаняПутин ли ?Че кой да го стига? Той бяга в обратна посока , към 19-ти век!
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СергейРусия граничи с когото си поиска, НО ТЯ НЕ ИСКА НИКОГО !
36
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НАРОД СТАДО!Заслужавате сия, но не защото не сте излезли сега, защото като ви казахме,че Орешарски погребва държавата, не повярвахте и се наредихте при Мишо Шамара пред НДК!
35
2
 
27
 
! Отговори
Потърпевш преди 9 години
Това правителство е пълно нещастие , няма един който да си спази обещанието!
34
4
 
22
 
! Отговори
123 преди 9 години
РБ влезе във властта и по БНР почнаха да пускат стари седесарски песни. Нищо ново от тях, чака ни още по-голямо ограбване, последното, което е останало от държавата ни. ГЕРБ и РБ ще оглозгат всичко. Срам за АБВ , че ще участвува в мероприятието.
33
4
 
21
 
! Отговори
Сергей преди 9 години
Россия и Болгария в вечной дружбе
32
26
 
13
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
И с очила и без очила, вече му личи на джуджето , че е пътник. Незнам след това, на кой ще се дупят нашите Сърпове и Чукове.
31
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всички комунисти да извадят червения *** от главата си и да прочетат 10те божи заповеди, те крадат и убиват така държат властта, Танче и ти си надзирател в Скравена или поне баща ти
30
0
 
15
 
! Отговори
darka.totina преди 9 години
Сред световните новини интерес привлече класацията на Forbes за най-влиятелен човек в света. За втора поредна година руският президент Владимир Путин застана начело. Сред "постиженията" на Путин изданието изброява анексирането на Крим и въоръжения конфликт в съседна Украйна
29
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАТО ВИДЯ ЦИОНОПАРТИЙНАТА ХУНТА НА СОРОС И МИ СЕ ПОВРЪЩА
28
8
 
10
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Цитирам: "Ще има да му дишат праха на Путин още светлинни години". Хахахахахахахаха.... :)))ПП А че в Германия (четвъртата икономика в света) се получават малки заплати, а в България (най-бедната държава в Европа) се взимат добри пари, го знаят и децата. Олеле, ще ме уморите! :))))ППП Танче, януари бях на море в южна Индия. Април бях на море във Флорида, а сега заминавам за Панама и Коста Рика. За една година съм дал около 15 000 лева само за почивки. Я да сметнем колко бг заплати са това.
27
4
 
21
 
! Отговори
ахахахах преди 9 години
До победителят е Ahahahahahahahahahahahahha Айде накарай стиснатите брюкселски зелки да платят 4 млрд. дълг на държава,която даже не е член на ЕС и тебе ще те сложат на 1 място във Форбс Путин тази година написа история ,а в Брюксел и Вашингтон пишат санкции
26
6
 
22
 
! Отговори
Таня преди 9 години
До BerlinТочно това имам предвид, какво има да се обяснява? Путин не могат да го стигнат, защото е на безкрайни километри пред тези "умници", които за пореден път ще постараят да доограбят България. Ама на тебе много трябва да ти се обяснява, май ? е малко, дето ти го плащат. А аз си получавам нормална заплата в левове.
25
16
 
6
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
Светлинната година е мярка за разстояние, а не за време, Танче. Очевидно е, че рубладжиите не се отличавате с излишен умствен багаж.