Плащането на гарантираните депозити ще е без проблем!

Порожанов: Има различни варианти за попълване на недостига
Обновена: 6 ное 2014 16:32 | 6 ное 2014 16:25, Надежда Бочева
37
Плащането на гарантираните депозити ще е без проблем!
Снимка: архив, БулФото

Няма да има проблем с изплащането на гарантираните депозити в КТБ, заяви финансовият министър Румен Порожанов пред журналисти, след като бе изслушан от бюджетната комисия по въпроса за банката, която от днес е с отнет лиценз.

„Няма как изплащането да не започне. След като днес БНБ се е произнесла, текат 20-те дни и ще започне изплащането“, обясни Порожанов.

Тъй като гарантираните депозити са общо за 3,6 млрд. лв., а Фондът за гарантиране на влоговете в банките разполага с около 2,1 млрд. лв., Порожанов бе запитан как ще бъдат изплатени гарантираните влогове.

„Знаете с какъв ресурс разполага Фондът. Останалите средства са разположени в актуализацията на бюджета“, обясни той.

Порожанов припомни, че има различни варианти за попълване на недостига. На въпрос дали 3- 4 дни след като започне изплащането, може да се окаже, че няма пари, той обясни, че няма такава възможност.

„Самата актуализация е необходима, за да даде картбланш на централния бюджет да направи трансфер при необходимост към Фонда, ако не стане с гаранция, за да бъдат изплатени всички пари“, посочи той.

В момента нивото на фискалния резерв е 8,8 млрд. лв. Така че необходимите пари ги има, за да се даде, ако е жизнено необходим, ликвиден ресурс на Фонда за гарантиране на влоговете, декларира Румен Порожанов.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: КТБРумен Порожанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Той преди 9 години
До АнонименАлоо,господин Столичанин !Богатството е относително нещо - зависи с кого се сравнявашКакво е това животно "дъвен филосов" Пише се филосоФ
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента нивото на фискалния резерв е 8,8 млрд. лв това го казва Порожанов. Това го твърдеше и Орешарски. Боко и компания обаче твърдяха че в резерва няма нищо. Кажете ми добри хора кой лъже.
26
0
 
2
 
! Отговори
758931 преди 9 години
До ЦиганинЗначи говоррим за едно и също.Преференциалния депозит е сключен от няколко десетки хиляди души,не помня вече на каква лихва/нямам депзоит в КТБ/.На всички тях ще им се изплати.Ако някой обаче,се е договорил за лихва различна от тази на останалите/и обявена официално в сайта на банката/,той не получва нищо.Може и 100% да е лихвата,ако е обявена като лихва за всички депозанти на сайта на банката,депозита е гарантиран.Ако само за тебе е 101%;99% или 0% не получаваш нищо.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
G-N PIROGKOV NO NALI BIAHME SE RAZBRALI CE VSICKI VLOGOVE NAD 10000(DESET HILIADI) BG. LV.SAPRIDOBITI PO NECESTEN PAT,KATO NE ZAPLASHTANE NA ZAPLATI,NEZAPLASHTANI DANAZI I DR.ZADALGENIA KAM NAP I DR. FINANSOVI INSTITUZII V REPUBLIKA BALGARIA,SAOBEKT NA PRESLEDVANE OT ZAKONA.
24
0
 
1
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
До 758931 Аз това имах предвид с префернциите -договаряне на по-голяма лихва -типа отстъпка от обявеният депозит ,а КТБ бяха пуснали един вид депозит казваше се "преференциален 4Х4 " с 8.8 % лихва ....-да той се изплаща ,а договярнето -не .Не съм съгласен че се давали преференции само на милионерите ,можеше и с 100 000 лева да се спазариш за някой друг 0.1% до ... има отдели таквиз само за хора с много пари . А тези с милионите от 1% нагоре са им давали .Това имах предвид в случая .
23
1
 
1
 
! Отговори
Той преди 9 години
До АнонименОбади се най-добре на професора,може да е пропуснал нещо да ти каже. А каквото ти е казал преди, сигурно е имал предвид нормалните държави
22
0
 
2
 
! Отговори
джото преди 9 години
А защо досега се гъбаркахте???Спокойно всичко беше решено много отдавна но не знам тези които всеки ден изнасяха сакове пълни с пари на Пеевски ще имат доблестта да го потвърдят.
21
0
 
2
 
! Отговори
БГ преди 9 години
До ТойТипичиен българин.Много хубаво ще ти стане,като изгорят дребните вложители.Някой с 5-10 000 лв.Важното е другите да страдат.Ще получиш ли ерекция от това?
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТойБоже слез и си прибери вересиите.Че то ако ще става нещо ще до влизането в ЕРМ 2.Влезм ли вътре мърдане няма.Зашото това е последната стъпка преди приемането на еврото.А за да приемеш еврото се изисква много ниска инфлация.Няма лошо да се пишеш начетен и да споменваш думички като ЕРМ,ама поне се запознай какво означават.
19
1
 
1
 
! Отговори
Той преди 9 години
До АнонименТи може да си ги търсиш парите ,но това не означава,че ще ги получиш. Или ако ги получиш каква ще е тяхната стойност. Как ще стане влизането в ЕРМ 2 ? В крайна сметка защо да спорим - след месец ,два ще стане ясно
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТойЗащо се изплащат в левове не знам.ИМА краен срок.Парите се изплащат НАВЕДНЪЖ.Има ДАВНОСТЕН срок-5г,след който ако не си ги потърсиш ги губиш.Това бе обяснено хилади пъти досега.Както казваше един от професорите докато бях студент "Както и да кажеш нещата,все ще се намери някой,който да не еразбрал"
17
1
 
2
 
! Отговори
Той преди 9 години
До АнонименДобре, като си толкова компетентен,защо в закона за гарантиране на депозитите е записано,че валутните депозити се изплащат в български лева по курса от първия ден на плащане и няма краен срок в който всички да си получат парите ? Защо законотвореца е формулирал така закона ?
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поста ми в 18 е до 15, не до 16. То е ясно, че курса ще си бъде 1.95583. Валутния борд е концепция, не зависи от нищо (освен смяна на закона). Ако ще да останат в БГ само 2 лева в обръщение, пак ще има 1 евро, за което да се заменят! Еврата и левовете са скачени съдове, парите в обръщение са право пропорционални на еврата - и извънземните да дойдат, пак ще има борд с курс 1.95583, това е смисъла на борда. И това ли е толкова трудно за разбиране?
15
0
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 9 години
Фискалния резерв няма нищо общо с валутния резерв, това са две различни неща. Още повече, че гарантираните депозити се изплащат от Фонда за гарантиране, който при временен недостиг ще вземе заем - това пък няма общо с фискалния резерв. От КТБ все 1-2 млрд.лева ще се съберат за 3-5 години, така че фонда ще си върне по-голяма част от даденото. Кое е трудното за разбиране, или просто малко четете, а много пишете. Пък и във фискалния резерв има към 9 млрд.лв.
14
0
 
0
 
! Отговори
А дано преди 9 години
До АнонименТи сигурен ли си в това ?
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ха сега1.95583
12
0
 
3
 
! Отговори
Ха сега преди 9 години
Да видим какъв ще бъде курса на еврото на 05.12.2014
11
0
 
3
 
! Отговори
7581932 преди 9 години
До ЦиганинВ Буквата на Закона пише,че не се изплащат депозити с ИНДИВУДУАЛНО договорени условия,различаващи се от тези условия важащи за останалите хора и отконяващи се от обявените от банката.Преференц. депозит беше обявен официално на сайта на банката и с еднаква лихва за всички се изплаща.Ако обаче,специално за теб има различна лихва не се изплаща.Специални лихви са давани на хора с депзоити от няколко дестки милиони за да бъдат привлечени.За дребните никой не си играе с индивидуални услов
10
1
 
4
 
! Отговори
7 преди 9 години
До 9Не отваряй балъциъте!!Оставиги да "дъвчат керемидата".Трябва да се брули тая *** неграмотна докато пукнат!
9
0
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
А кой ще е проблем?