Може да се избегне свръхдефицитът, БСП знае как

Социалистите опровергаха Горанов, вкарват в НС предложението си
Обновена: 11 ное 2014 15:29 | 11 ное 2014 15:29, Камелия Цветанова
41
Може да се избегне свръхдефицитът, БСП знае как
Снимка: архив БТА

БСП има решение, с което да не се стигне до свръхдефицит, за какъвто предупреди днес финансовият министър Владислав Горанов.

Според лидера на левицата Михаил Миков има възможности от резерва на управление „Банково“ в БНБ да бъдат осигурени средства за попълване на Фонда за гарантиране на влогове. „В БНБ има 4 милиарда лева, а далеч по-малко са необходими“, обясни той.

Вторият вариант за намиране на нужните средства е да се търси финансиране от частните пенсионни фондове, посочи Миков. По думите му става въпрос за инвестиции от тези фондове във Фонда за гарантиране на депозитите, но по-добрият вариант е да се вземат парите от БНБ.

Още по темата
Социалистите ще внесат своето предложение в парламента днес или утре.

Миков предупреди, че превишаването на бюджетния дефицит крие рискове и дава лош сигнал за инвестициите и стабилността, както и за това, че не можем да спазваме критериите от Маастрихт. „Ще сме настойчиви за факторен анализ, който да покаже какви са причините и какво налага актуализацията освен обективните причини поради спаднали приходи“, настоя Миков.

От БСП се възпротивиха и срещу обстоятелството, че ГЕРБ внася пакет от промени в законодателството в сектор „Сигурност“.

Според говорителя на партията Атанас Мерджанов, преди да бъдат внесени нормативните промени, е било нужно да се проведе сериозен дебат между партиите в парламента и на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев. „Това е реваншизъм на Цветан Цветанов“, коментира социалистът.

Мерджанов повдигна въпроса и за изчезналите тефтерчета на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов. „Питаме как така се случи, та да изчезне едно от най-сериозните веществени доказателства по това знаково дело, интересуващо българското общество и Европа“, коментира той.

БСП не са съгласни и с промените в правилника на дейността на Народното събрание, предложени от управляващите. Социалистите ще настояват да се запазят правата на опозицията, върху която според Миков се прави опит да се посегне с промените.

БСП ще иска също парламентарният контрол върху изпълнителната власт да остане във вида, в който беше регламентиран в последния парламент, както и да се запази участието на неправителствения сектор в работата на законодателния орган.

БСП ще настоява правителството да не подкрепи Трансатлантическото партньорство за търговия и развитие между САЩ и ЕС. Според Миков проектът за споразумението се базира на неолиберална пропаганда за свободността на пазара и неглижира социалните аспекти, които са в основата на европейския проект.

Миков отбеляза, че социалистите са категорично против предмет на преговори да е технологията за проучването и добив на шистов газ.

На днешното заседание на ръководството на БСП е била обсъдена и темата за годишнината от началото на промените.

Според Янаки Стоилов България е единствената страна или от малкото, които допуснаха да се унижава част от създаденото материално богатство, и като пример посочи земеделието, в резултат на което намаля 3-4 пъти продукцията, която се изнася.

В социалната сфера от 26-о място по данни на ООН за индекса на човешкото развитие в края на 80-те сега сме на 57-а позиция, обяви той.
 
По думите му, ако на старта на промените България се е намирала непосредствено след най-развитите страни, в резултат на прехода тя вече е непосредствено пред развиващите се държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хахахаххахахх Вица на деня
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да благодарение на Иван Костов Доган и Стани6ев,та от Българя по затрита разкапана държава няма.Благодарни сме им много.Бял ден дане видът.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже господи тия са *** . Най точното за мен е кой ми с--а в гащите . Това пита другря Миков .
31
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и аз знам просто ще варнат всичко откраднато през последния им мандат и ще останат пари за още 15 - 20 % от заема на герб
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде бе, Станишев ли ти каза как?
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как сме на това дередже след 25 г. ''преход''? ...БСП знае как...
28
3
 
19
 
! Отговори
финансист преди 9 години
Понеже много знаеха и можеха БСП-ДПС-Атака докараха държавата до фалит . Като много знаете , защо подадохте оставка , а другари ?
27
19
 
5
 
! Отговори
Пако преди 9 години
Браво на БСП !!! Най-сетне някой да каже НЕ на Трансатлантическото партньорство за търговия и развитие !!!
26
0
 
24
 
! Отговори
Бадемов преди 9 години
Като знаете как защо не го направихте като бяхте на власт преди 4 месеца? Всичките политици знаете как да оправите държавата, а като дойдете на власт се проваляте. Само знаете на приказки и неизпълними обещания.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БългаринТи или не си никакъв българин, или си много ***.
24
10
 
6
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Няма нужда да си голям анализатор,за да си обясниш защо от ден ,на ден затъваме. Нужно е да прочетеш "постовете" на "протестърските ***" и ще си дадеш отговор на много въпроси.Такава злоба ,такова противопоставяне не е било и в най- "революционните " години. Защо бе хора ,защо е тази ненавист ? Нали всички сме българи ,нали всички сме се родили и ще умрем на тази страна наречена България.Вземахте властта .Управлявайте .Желаем ви успех. Дано доведете България до просперитет.Дано.
23
2
 
24
 
! Отговори
чистач преди 9 години
Ей, тия нямат срама! *** се и сега учат другите как да изчистят л.....то им.
22
1
 
27
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
"Може да се избегне свръхдефицитът, БСП знае как"Туууу, язък! Таман щяха да оправят дефицита и времето им изтече.
21
1
 
12
 
! Отговори
akud преди 9 години
бсо знаели как . хахахахахаха
20
21
 
9
 
! Отговори
работничка преди 9 години
Дойдоха мутрите и се започна смяна на законите-когато взимаха преференциална лихва(богоизбраните)им беше добре.Сега да променят з-на,за да си защители парите.Кой нормален бизнесмен ще инвестира в д-ва,която сменя законите непекъснато и обслужва мафията.Сега ще теглят нов заем,за да си развява байряка ББ.Къде сте бе протестъри сега,когато ни бият 100 тояги на гърбината?Затова ли протестирахте-да съсипват тези,които работят,болните,майките и пр.Трябва хунта,за да изтреби мафията.Друг път няма.
19
0
 
12
 
! Отговори
Деси преди 9 години
Баси и касапската физиономия
18
4
 
31
 
! Отговори
БГ преди 9 години
КАТО БЯХТЕ НА ВЛАСТ ЩО НИЩО НЕ НАПРАВИХТЕ,А САМО КРАДОХТЕ,ТА ИМАТЕ НАГЛОСТТА И ПРЕДЛОЖЕНИЯ ДА ДАВАТЕ
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите разбират от всичко, което може да се направи при наличието на свалени панталон и тоалетна чиния... Освен да крадат и фалират банки...
16
3
 
25
 
! Отговори
sport преди 9 години
На следващите избори под прага, а след това и на бунището. Само съселчето още не изсъскало днес. :)
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добра идея.