Растежът догодина ще е по-слаб, отколкото ни се иска

Горанов икономисва пари от програмата за регионите на Орешарски
Обновена: 11 ное 2014 10:51 | 11 ное 2014 10:49,
59
Растежът догодина ще е по-слаб, отколкото ни се иска
Владислав Горанов. Снимка: БТА, архив

С новата актуализация на бюджета правителството на Бойко Борисов е прецизирало разходната част, за да бъде ползван по-оптимално ресурсът. Това става ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов пред БНТ.

„Иначе приходната част остава оценена в нивата, на които беше направена от служебното правителство – близо 1,1 млрд. лева по-малко приходи спрямо разчетените в закона (за бюджета – бел. ред) за 2014 година“, допълни още финансовият министър.

Още по темата
Основните икономии при новата актуализация на бюджета ще бъдат от инвестиционната програма на правителството на Пламен Орешарски, уточни Горанов. Много проекти в нея не са били изпълнени и съответно – не са били финансирани. Това означава, че няма да има пряко засегнати системи от намаляването на разходите, както е предвидено в новата актуализация на бюджета, допълни той.

Горанов посочи, че до края на годината допълнителните разходи в бюджета ще бъдат 278 млн. лева.  Служебният кабинет беше предложил разходната част да се увеличи с 448 млн. лева.

Горанов обясни, че служебният кабинет не е имал достатъчно информация за всички проекти в Програмата за растеж – дали няма стартирали обществени поръчки например, при което, ако бъде спрян проектът, да останат неразплатени задължения.

Допълнителният анализ на новото правителство обаче е показал кои „излишни“ на този етап разходи могат да бъдат съкратени. С актуализацията ще бъдат осигурени средствата за животновъдите, за зимно поддържане, за Министерството на културата и за Министерството на вътрешните работи.

Причината да се прави промяна на бюджетната рамка е лошо управление на кабинета "Орешарски", категоричен беше Горанов. Той припомни, че предупрежденията още при изготвянето на бюджета са били, че приходите не се планират консервативно и „се залагат нива просто да удовлетворят желанието за разходи“ на управляващите.

Според Горанов дефицитът в бюджета за 2012 година е бил малко под 0,5%, а през 2014 година вече сме заплашени от процедура за свръхдефицит. През тази година бюджетният дефицит се очаква да бъде около 3 млрд. лева, което беше оценено от финансовия министър като „колосална сума за нашето общество“.

По отношение на бюджетната процедура за догодина Горанов прогнозира растеж на икономиката, макар и по-слаб, „отколкото ни се иска“. Има опасност за нулева година за средствата от европейските фондове, което също ще бъде голямо предизвикателство за новото правителство.

Горанов посочи, че усилията на правителството са насочени към възстановяване на доверието на ЕК към България, за да бъдат възстановени плащания. Той обаче допълни, че ще се търси и механизъм за заместване на европейските средства с национални, за да не се потисне икономическият растеж.

Финансовият министър гарантира, че още в началото на декември вложителите в КТБ ще получат своите гарантирани депозити в техния пълен размер. Опасност за банковата система няма след отнемането на лиценза на КТБ, успокои още той, обяснявайки, че банката няма нищо общо като практики с останалата част от системата.

Владислав Горанов направи коментар и за обединението на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“. Решението за това ще бъде взето след внимателен анализ, обясни той и допълни, че сливането няма да доведе до уволнения на работещите в приходните агенции.

„Ако някой си тръгне от НАП или Агенция „Митници“, той няма да си тръгне заради обединението на двете агенции. Той ще си тръгне заради лоши практики, които забелязваме“, категоричен беше той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До RAMBO"Белене" функционира като концлагер до към средата на 60-те години. След това е просто затвор. Официално в България системата на лагерите е закрита в средата на 60-те години. Не бъркай концлагер и обикновен затвор. А за Борисов и Цветанов официално няма излязло нищо за досиета от различните комисии. Ако толкова искаш да ги обвиниш, че са агенти, отиди и им го кажи в очите, но едва ли, защото ще те осъдят бързо бързо за клевета :))))
39
1
 
2
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До бачкаторЕми продължавай да си защитаваш БСП и ДПС и още 100 години няма да отлепим. Май малко време са клатили този народ непоръбен. 80 години клатиха народа и този *** народ пак и пак си гласува за БСП и ДПС. Гласувайте си още за тях и не само няма да имате пари, а и дрехите от гърба ви ще свалят, пък вие си ги защитавайте.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOVA E BOLNO SASHTESTVO,NAPRAVETE MU EDNA ZVETNA KARTINA NA OCITE.IZRASNAL V SEMEISTVO S PSIHICESKI PROBLEMI,SAM GI NASLEDIL DO 100%,A I OTGORE.TOI NE E KRADEZ,KATO DRUGITE.TOI OBICA HORATA DA STRADAT.TOI NE KRADE,ZASHTOTO PARITE NE MU TRIABVAT,TOI IZPITVA UDOVOLSTVIE ,KOGATO PIKAE OTGORE NA BEDNITE I PO-KADARNITE OT NEGO.
37
2
 
3
 
! Отговори
Бат Петко преди 9 години
Ако коментарите отдолу са неплатени - БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ от ***.
36
2
 
2
 
! Отговори
Бат Петко преди 9 години
До дарт вейдърКой е тоя, дето пише плюсчета на виден *** ? За две изречения - три правописни грешки
35
3
 
2
 
! Отговори
Бат Петко преди 9 години
Пак наскачаха платените добичета. Не им свършват парите на тия, дето доокрадоха България за последните 18 месеца.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ся някой да ми обясни като на *** и *** човек със незавършен 8 клас, след като неизпълнените приходи за 1,1 милиарда + допълнителни разходи за 278 милиона прави около 1,5 милиарда - от къде идва недостига до 3 милиарда дефицит и що като дефицита е 3 милиарда е нужно да се теглят 4,5 милиарда заеми при фискален резерв 8,5 милиарда, при положение и че има и един куп неизпълнени проекти, които няма да се плащат? ;) А?
33
3
 
10
 
! Отговори
рррррррррр преди 9 години
Спомням си, че един доктор от Пловдив метна по това бутилка вода! Тогава пак дрънкаше за икономии! Всъщност то си е едно дянковистче, т.е. без Дянков по Дянковски! Да ни е честито другаре!
32
3
 
5
 
! Отговори
а преди 9 години
НАМАЛЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ НА ДЕПУТАТИТЕ С 50 процента ВДИГНЕТЕ ПЕНСИИТЕ КОИТО СА ПОД 350 ЛЕВА до 350 СПРЕТЕ ВНОСА НА ГМО ПРОДУКТИ ОТ САЩ РОЛША И ГЕРМАНИА---ТОВА ТРЯБВА ДА НАПРАВИШ ЗА ДА СЕ ПОВДИГНЕ МАЛКО ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ НА НАРОДА И ДА СПЕЧЕЛИ КАВИНЕТА ОЩЕ ЕДИН МАНДАТ ---А СТЕ ДИГНАЛИ ТОКА А ВИ УДАРИЛО5000 ВОЛТА
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колониално правителство , назначено от окупатора САЩ.. Горанов Соросоидно *** , завършил Свищака , *** и ***.. Вече баш образованите не се хващат със Сорос и ЦРУ.. Защото са достатъчно умни да помнят историята какво се случи с Фашистите 1945г. А *** са новите фашисти , след тях винаги идва , червената Руско Китайска армия. И избиват 10-20 хиляди сороосоидни фашисти за да прочистят България от предатели.
30
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма нужда да си велик икономист за да разбереш, че държавата е на дъното. Какъв ръст бълнува този? Само с данъци и акцизи икономика не се прави. Залагат някакви желания, после не се били изпълнили очакванията. Тези велики финансови министри не знаят ли, че всяка година намаляват хората, които работят и плащат данъци в БГ
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами щом има неизпълнение на приходите с 1.1 млрд - сменяш шефа на НАП бе Горанов!!
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важно е да има пари за бонуси. Ние знаем на кого и колко. Растежа, кучета го яли.
27
2
 
12
 
! Отговори
Шефа преди 9 години
При ГЕРБ растеж не е имало и няма да има !Докато копаеха с багери трупове /както се хвалеше Бойко в Брюксел/ , та докато копаеха , хората почнаха да се палят !Но накрая ще изгори .......КОЙ, а де познайте!
26
2
 
14
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Долу Боко и неговата разбойническа банда!
25
1
 
16
 
! Отговори
бачкатор преди 9 години
Дойде ГЕРБ и всичко за простолюдието се замразява-само за висшата администрация и депутати това не важи.Четири години мутрата се оправдаваше със Станишев,сега наред е Орешарски.Как само ние от бившите соц.д-ви не можем да отлепим от дъното,не може да се намерят пари за пенсионери, болни дечица,раково болни и пр.Омръзна ми с това-няма пари-разгулът по върховете е тотален.Ще теглят 4 млр.,за да покрият кражбата на века-КТБ.И пак няма виновни.Едни умират,други се раждат-мутрите са ВЕЧНИ!
24
3
 
8
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Пиши Рамбо, пиши! И никой да не прочете, написаното в нета остава( ако не го изтрие оня...). Като изчезне България, поне ще останат писантии, че на някой му е пукало за Родината!
23
1
 
4
 
! Отговори
коко Перник преди 9 години
Рамбо и ти мислиш че като пишеш по сайтовете ке постигнеш нещо ли!?Най-много да си отровиш нервите с подрастващите ***!Тук пишат единици стойностни хора!А само с висене пред компютъра не става никаква промяна!
22
3
 
12
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Тоз пишлигарин как плачеше на рамото на Боко: съучениците ми станаа милионере и аз искаааааам, хли, хлип!Е, ся ще станеш, пфу!
21
1
 
12
 
! Отговори
НСИ преди 9 години
Растеж ще има само при смъртноста на населението !