Растежът догодина ще е по-слаб, отколкото ни се иска

Горанов икономисва пари от програмата за регионите на Орешарски
Обновена: 11 ное 2014 10:51 | 11 ное 2014 10:49,
59
Растежът догодина ще е по-слаб, отколкото ни се иска
Владислав Горанов. Снимка: БТА, архив

С новата актуализация на бюджета правителството на Бойко Борисов е прецизирало разходната част, за да бъде ползван по-оптимално ресурсът. Това става ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов пред БНТ.

„Иначе приходната част остава оценена в нивата, на които беше направена от служебното правителство – близо 1,1 млрд. лева по-малко приходи спрямо разчетените в закона (за бюджета – бел. ред) за 2014 година“, допълни още финансовият министър.

Още по темата
Основните икономии при новата актуализация на бюджета ще бъдат от инвестиционната програма на правителството на Пламен Орешарски, уточни Горанов. Много проекти в нея не са били изпълнени и съответно – не са били финансирани. Това означава, че няма да има пряко засегнати системи от намаляването на разходите, както е предвидено в новата актуализация на бюджета, допълни той.

Горанов посочи, че до края на годината допълнителните разходи в бюджета ще бъдат 278 млн. лева.  Служебният кабинет беше предложил разходната част да се увеличи с 448 млн. лева.

Горанов обясни, че служебният кабинет не е имал достатъчно информация за всички проекти в Програмата за растеж – дали няма стартирали обществени поръчки например, при което, ако бъде спрян проектът, да останат неразплатени задължения.

Допълнителният анализ на новото правителство обаче е показал кои „излишни“ на този етап разходи могат да бъдат съкратени. С актуализацията ще бъдат осигурени средствата за животновъдите, за зимно поддържане, за Министерството на културата и за Министерството на вътрешните работи.

Причината да се прави промяна на бюджетната рамка е лошо управление на кабинета "Орешарски", категоричен беше Горанов. Той припомни, че предупрежденията още при изготвянето на бюджета са били, че приходите не се планират консервативно и „се залагат нива просто да удовлетворят желанието за разходи“ на управляващите.

Според Горанов дефицитът в бюджета за 2012 година е бил малко под 0,5%, а през 2014 година вече сме заплашени от процедура за свръхдефицит. През тази година бюджетният дефицит се очаква да бъде около 3 млрд. лева, което беше оценено от финансовия министър като „колосална сума за нашето общество“.

По отношение на бюджетната процедура за догодина Горанов прогнозира растеж на икономиката, макар и по-слаб, „отколкото ни се иска“. Има опасност за нулева година за средствата от европейските фондове, което също ще бъде голямо предизвикателство за новото правителство.

Горанов посочи, че усилията на правителството са насочени към възстановяване на доверието на ЕК към България, за да бъдат възстановени плащания. Той обаче допълни, че ще се търси и механизъм за заместване на европейските средства с национални, за да не се потисне икономическият растеж.

Финансовият министър гарантира, че още в началото на декември вложителите в КТБ ще получат своите гарантирани депозити в техния пълен размер. Опасност за банковата система няма след отнемането на лиценза на КТБ, успокои още той, обяснявайки, че банката няма нищо общо като практики с останалата част от системата.

Владислав Горанов направи коментар и за обединението на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“. Решението за това ще бъде взето след внимателен анализ, обясни той и допълни, че сливането няма да доведе до уволнения на работещите в приходните агенции.

„Ако някой си тръгне от НАП или Агенция „Митници“, той няма да си тръгне заради обединението на двете агенции. Той ще си тръгне заради лоши практики, които забелязваме“, категоричен беше той.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
5
 
! Отговори
RAMBO преди 9 години
за всички непросветени -до 1989година същтествува и работи държавна сигурност и неини сатрудници са борисов и цветанов.второ до 1989г ссъщтествуват лагерите в белене и скравена едва след 1989г или падането на режима на тодор живков и бодигарда му бойко борисов се закриват лагерите в белене и скравена.тоталитарния режим на живков и борисов функционира с пълни обороти до 1989г както и държавна сигурност.тези нещта не ги пише в историята на българия и младите не знаят това-RAMBO RAMBO RAMBO
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде почна се голямото крадене
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Невъзможно е човек с такова пещерно образование да направи кариера освен ако зад него не седи Сорос и ционистите..
17
2
 
10
 
! Отговори
Бадемов преди 9 години
Нали затова са новите стари спасители, за да ви спасят и след не повече от 4 години да сте на улицата без работа и без пенсии, защото от сега Бойко започна да реже инвалидните пенсии, но това е само началото, тепърва ще ви заболи от нови данъци, орязани бюджети, пенсии и така нататък...
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв растеж,какви 5 стинки?
15
1
 
9
 
! Отговори
лампион петров преди 9 години
Затова пък рекета ще е в пъти по-голям отколкото беше предния път , и ако има някъв бизнес , който все още се опитва да работи съвсем ще го срутим.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дойдат ли *** на власт всичко пари отиват за гобализираните софиянци..
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Растежът догодина ще е по-слаб, отколкото ни се иска"В превод от мутренски- растеж няма да има.
12
5
 
3
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
До RAMBOАхаххахахаха, ти знаеш ли до коя година съществуват лагерите в България, а ? Силно подозирам, че по това време Борисов е бил в първи-втори клас, а Цветанов може и изобщо да не е бил роден. Ако така стахановски работеше, както и плюеш, да сме се оправили като държава преди много години :))))Хайде продължавай с бозите, нали треа си заслужиш рублите :)))))
11
1
 
6
 
! Отговори
до 16 струпянджата преди 9 години
Добре ли си? Да не си объркал стимулатна или дозата от бело или халхахол
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
честита ви коалиция ГЕРБ-ДПС/ББЦ, А ЗА ПАРАВАН РБ И ПАРАВАНОВ, ЗАЕДНО С ПЕНИСЧИЙСКИЯ ФРОНТ, но те скоро ще се усетят и ще се оттеглят. Честита ви ШЕСТОРНА КОАЛИЦИЯ. Плюс Баракова седморна.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен (5):***, хайде първо почни да пишеш по-грамотно, защото е жива мъка човек да ти чете мненията. А относно Горанов - човека си е специалист, не е политик, като предполагаемите ти любимци от БСП - ДПС. Според теб може би Чобанов е супер експерт, а :)))) Ако е така, смени си дилъра, защото ти е изпържен мозъка от опорни точки :)))))
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
изборните резултати показаха убедително че растежът ще е на герберски нива - слаб! който не вярва да гледа статистиката за целия преход.
7
1
 
10
 
! Отговори
Горанов преди 9 години
Пицата щеше да е постна, ако не бях икономисал и тестото.
6
1
 
6
 
! Отговори
RAMBO преди 9 години
по времето на социализма агентите на държавна сигурност Борисов и Цветанов са арестували дисидентите който са искали да имигрират в чужбина или да се оженят за чужденки.те са ги изпращтали в ЛАГЕРИТЕ БЕЛЕНЕ И СКРАВЕНА и там са ги убивали с ТОЯГИ И ЛОПАТИ а после са хранели ПРАСЕТАТА с тях.методите на държавна сигурност в борбата с ДИСИДЕНТИТЕ са тоталитарни-те са ги обявявали за психично болни и хомосексуалисти.Българския Народ иска доживотен затвор за агентите на ДС Борисов и Цветанов RAMBO RAM
5
1
 
7
 
! Отговори
RAMBO преди 9 години
дела и документи.кой е Бойко-той е работил за държавна сигурност с псевдоним буда.Бойко е комунист от БКП и майор от УБО.Бойко има досие в цру и олаф като престъпник и мафиот.кой е Цветан Цветанов той ечлен на БКП и старшина от държавна сигурност и син на шоифьора на най довереното лице на началника на държавна сигурност и масов убиец Григор Шопов.коя е Цецка Цачева-тя е член на БКП и висш партиен секретар на окръжен народен съвет плевен.Цялата Истина RAMBO RAMBO RAMBO RAMBO RAMBO RAMBO RAMBO
4
11
 
7
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Ще попитам необразования и злобен червен ***: - След като не харесвате настоящето правителство , защо вашето на БСП и ДПС не си стоя , а подаде оставка. - Как разбрахте , че ще има бедност още от първите дни на новото правителство , което даже не е кадрово обезпечено още. - След като вашето небългарско правителство мислеше за народа , защо повиши пенсиите само с 4.50 лв. на месец или 50 стотинки на ден . Можеше от тези 5 милиарда заем да ги повиши с 150-200 лв. , а не всичко да откраднат .
3
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато разбрах, че Горанов ще е финансов министър се убедих, не се издига човек с качества а послушник и удобен на Борисов. И се убеждавам, освен стягане на колани в главите на тези кратунковците от ГЕРБ няма и идея за програма за икономическо развитие. И чета и чудя, давай Бойко!?! Давай накъде, към поредния грабеж, обедняване и демагогия? Или има *** които не разбират, или са платени за по някой лев. Това, че и те затъват в бедноста няма значение. Само революция наначина да заживеем нормалн
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още не са седнали на креслата си, а вече започнаха с оправданията и заличаването на доказателства.
1
16
 
11
 
! Отговори
финансист преди 9 години
След управлението на БСП-ДПС-Атака е финансов срив навсякъде. Тези *** освен да крадат друго не знаят , затова и си отидоха , защото видяха , че не стават и за *** за зеле. След много кратко време новото правителство ще възстанови финансовото състояние на държавата .