На какъв протест е ходил Плевнелиев на 10 ноември?

Президентът: Датата е символична, не просто квадратче в календара
Обновена: 12 ное 2014 14:02 | 12 ное 2014 11:04,
234
На какъв протест е ходил Плевнелиев на 10 ноември?
Снимка: БТА

Десети ноември е възприемана като символична дата за началото на прехода, а не просто квадратче от календара. Това написа президентът Росен Плевнелиев в своя профил в социалната мрежа Туитър.

Още по темата

Вчера Плевнелиев носталгично сподели с журналисти своя тайна. "Питате къде бях на 10 ноември? Да ви кажа една тайна - бях на площада и бях на митинга".

"Точно в този ден с мой приятел - Илиян Попов, ремонтирахме неговото студентско общежитие. Когато чухме по новините - аз тогава бях пети курс, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата", разказа държавният глава.

По думите му с приятеля са се присъединили към протеста пред парламента. Носили и ръчно нарисувани плакати. На единия пишело "Съд за виновниците", а на другия "Дворците на БКП да станат болници и училища".

Президентът най-вероятно бърка датите, тъй като първият свободен протест в България се състои 8 дни по-късно и е пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. В парламента на 10 ноември няма събитие, а Тодор Живков пада от власт на пленум на ЦК на БКП, проведен в резиденция "Бояна".

„След новината за промените с моя приятел направихме плакати. И спонтанно, без да е нужно някой да ни организира, отидохме пред парламента. Отидохме, за да изразим публично реакция и позиция! С нашите плакати! И не бяхме сами! Тогава аз имах смелостта да изляза с ясна гражданска позиция”, пише Плевнелиев в Туитър.

“Това е историята ми, която днес се опитват да обърнат срещу мен, както се опитват да подменят и истината за 25-те години преход. И нека тези, които сега иронизират, да кажат как са реагирали на тази новина”, призовава още държавният глава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
39
 
! Отговори
ВЕЧЕ НЕ Е СМЕШНО преди 9 години
а ЖАЛКО, че такъв индивид е начело на БЪЛГАРИЯ
63
0
 
19
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Роска, от въодушевление си объркал датите... Големият митинг, който цитираш,е на 17.11.1989. На 10.11.1989 бай Тошо сдава властта, а приближените му *** решават да направят "нежна революция" и да се облажат с някой друг милион, щото вече и СССР отива към разпад, и не върви да се правят далаверките... Нищо, важното е, че си се борил за демокрация, независимо че си член на партиен секретар :DШамандура!
62
0
 
27
 
! Отговори
партизанин преди 9 години
Той и на 9 септември беше с партизаните до Тодор Живков
61
0
 
28
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Ако все пак има някаква дефиниция эа ставащото у нас, то е социаликономическо потвърждение на ДАРВИНИЭМА эа оцеляването на по-силния чреэ бандитиэъм и параэитиэъм!!! Политиката се превърна в хоби эа *** - да редуцираш човешкия живот до БИТКА ЭА ОЦЕЛЯВАНЕ!!! Превратът на 10 ноември трябваше да донесе промяната - донесе КАТАСТРОФА!!!
60
0
 
27
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Тоя дори исторически факти не знае, а седнал да говори против системата, която му даде власт. Смешен си, Плевньо, смешен си. Поне бъди мъж и не хапи ръката, която те храни да не се окажеш в един момент излишен и да свиеш партакешите за Джърмнъни?!
59
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Роска, абсолютно всеки един "факт" в разказа ти е абсолютна лъжа, доказано. Ако имаш поне малко чест, излез пред хората, признай си че излъга и си подай оставката.
58
0
 
28
 
! Отговори
Борис преди 9 години
Абсолютен клоун е този. Но то и т.нар. "демокрация" дава поле за изява точно на такива типажи - клоуни и артисти.
57
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пленвьо има сериозен медицински проблем .За съжаление той обаче той наш президент и за сега ще си плещи по ТВ какво то си иска и ще си прави каквото си иска.
56
0
 
13
 
! Отговори
Аз пък преди 9 години
Аз през 1989 година бях пиян. Не помня къде съм бил, но със сигурност съм бил пиян.После, през 1990-та, 91-ва и т.н до сега пак все бях пиян.
55
0
 
28
 
! Отговори
Фен преди 9 години
Мислех си че няма по лошо нещо от лицемерието.Но за президент лицемер не се сещах.Не му се сърдете той дори неосъзнава какво прави, така се е омазал с л...а от *** на *** че дълги години няма да може да се избърше.
54
0
 
26
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
Срам ме е, че имаме лъжец и мекотело за президент. Дали е бил на митинг на БКП или си е измислил историята - няма значение. Плевнелиев е морално компрометиран и трябва да се пръждосва от поста, който заема.
53
0
 
24
 
! Отговори
ДЪЛБОКО НЕУВАЖАВАНИЯ преди 9 години
от мен гусин Президент е най-слабия такъв / след Желю Жабока разбира се/ откак АСПАРУХ взе власта по тези земи
52
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** лъже най-нагло не само за митинга и плакатите - той е завършил ВМЕИ през пролетта на 1989 г., пише го във всичките му биографични справки. Т.е. на 10.11.1989 г. не е бил студент 5-ти курс, дипломиран инженер.
51
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаех си, че този клоун е пълен с измислени истории и си "парфюмира" миналото, но не очаквах, че този псевдодемократ, и псведоборец срещу комунизма няма да помни датата на митинга, да не говорим, че излъга колко души са държали плакатите. Според мене тоя е прицапал малко от народите пари и е офейкал от България без да е ходил на никакви митинги.
50
3
 
8
 
! Отговори
НА 8 ДЕКЕМВРИ преди 9 години
даже и не помня къде съм бил - сигурно на някой митинг.... Да живее ДЕМОКРАЦИЯТА на всички земни кълбета
49
10
 
6
 
! Отговори
Калина преди 9 години
"Високо уважавам президента и смятам, че той е най-добрия президент от 44-та година до днес." - За съжаление заради такива хора като Вас държавата ни е в това положение...Много жалко за мисленето Ви.*** народ, слаба държава!P.S.И такъв митинг не е имало, според Вашия любим президент!!!
48
7
 
4
 
! Отговори
Долу член първи! преди 9 години
Какво се подигравате бе ? Да не сте били па вие на митинг? Къде бяхте на 14ти декември а?
47
1
 
22
 
! Отговори
АЗ ЛИЧНО ГО ГЛЕДАХ преди 9 години
митинга по телевизията, значи вече съм ДЕМОКРАТ и искам поне един пост в някое министерство
46
3
 
27
 
! Отговори
АКТИВНИТЕ БОРЦИ преди 9 години
срещу КОМУНИЗМА стават все повече с всяка година. Ето още един
45
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На снимка от 17 ноември 1989 г. се виждат двата плаката, цитирани от президента Плевнелиев. Носят ги четирима души, противно на неговия разказ. Някои коментират, че Плевнелиев е видял снимката с плакатите в 24 часа и си е измислил историята.