БНБ сезира ЕК и ЕЦБ за законопроект за влоговете

Предложенията на БСП рискуват финансовата стабилност, смята Искров
Обновена: 14 ное 2014 11:29 | 13 ное 2014 18:49,
43
БНБ сезира ЕК и ЕЦБ за законопроект за влоговете
Иван Искров. Снимка: архив, Булфото

Българска народна банка сезира Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ) относно внесения в парламента от "БСП лява България" законопроект за изменение на Закона за гарантиране на влоговете в банките. 

Ако бъде приет от Народното събрание (НС), законопроектът за изменение на Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ) би предизвикал сериозни смущения във функционирането на банковата система и би породил рискове за финансовата стабилност на страната, предупреждава управляващите гуверньорът на БНБ Иван Искров в писмо до председателя на НС Цецка Цачева.

 "БСП лява България" предлага Фондът за гарантиране на влоговете да бъде попълнен със средства от резерва на управление "Банково" на БНБ или със заеми от български или чужди банки.

Проектът предвижда ФГВБ да може да задължава банките да внасят в него до 2% от общия размер на влоговата база за предходната година в продължение на до 3 години. Според сега действащите разпоредби всяка банка внася във фонда 0,5%. Друга промяна предвижда при недостиг на средства фондът да може да задължава търговските банки да преведат авансово годишни премийни вноски в определен срок.

Според управителя на БНБ чрез закона централната банка бива принуждавана да извършва парично финансиране, което е в разрез с българското и европейското законодателство. Приемането на ЗГВБ ще предизвика негативна реакция от европейските институции в лицето на ЕК и ЕЦБ, убеден е Искров.

Още по темата

„Законопроектът за изменение на Закона за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ) няма да постигне изпълнение на основния посочен от вносителите мотив – по-добро „регулиране на отношенията между Фонда за гарантиране на влоговете в банките, от една страна, и банките, БНБ и други лица в случаите на временен недостиг на средства по фонда“, смята гуверньорът, цитиран от пресслужбата на БНБ.

„Законопроектът освен това няма да постигне изпълнение и на допълнителния посочен от вносителите мотив – „елиминиране на опасността да се натоварва бюджетът с извънредни разходи, при което могат да се нарушат общоевропейските изисквания за бюджетна стабилност и ограничаване на бюджетния дефицит до 3% годишно““, продължава писмото на Искров, изпратено до председателя на НС Цецка Цачева.

Управителят на БНБ смята така, защото евентуалното предоставяне на финансов ресурс или държавна гаранция на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) от страна на правителството ще представлява финансова трансакция, а не разход, и съответно се записва в частта за финансирането на бюджета, без да увеличава размера на дефицита. „Подобна операция не се отразява на бюджетното салдо, изчислено както по националната, така и по европейската (ESA 2010) методология“, подчертава в писмото си Искров.

„Законопроектът противоречи на устройствения закон на БНБ и на действащите от 1 юли 1997 г. до днес принципи на валутния борд. Паричните функции и операции, които централната банка може да извършва, както и редът и начинът за инвестирането, управление и отчитането на резервите, са изчерпателно разписани в Закона за Българската народна банка (ЗБНБ) и те представляват гаранция за стабилността на националната валута и фиксирания валутен курс“, категоричен е той.

В писмото изрично се посочва, че законопроектът противоречи на Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) поради нарушаване на забраната за парично финансиране, която е основно правило на икономическата и парична политика в държавите членки на Европейския съюз (EC). Република България е призвана да съблюдава правото на ЕС и да го прилага в своя вътрешен правен ред. Добре известен принцип е това, че правото на ЕС има приоритет пред националното законодателство.

„Финансиране от страна на БНБ на ФГВБ, доколкото последният има статут на „орган, регулиран от публичното право“, е несъвместимо със забраната на парично финансиране, установена в ДФЕС“, отбелязва Искров.

„Въвеждането на предлаганото завишаване на годишната премийна вноска, дължима от банките към ФГВБ, би довела най-малко до две негативни последици. Първо, банките ще бъдат принудени да понижат цената на привлечените от тях средства. Това от своя страна ще намали привлекателността на банковите депозити и ще предизвика отлив на вложители, което ще окаже натиск върху ликвидната позиция на банките. Второ, по-високите разходи на банките във връзка с евентуално повишаване на премийните им вноски към ФГВБ ще рефлектират върху цената на предлаганите кредити, което ще има негативен ефект за възстановяването на икономиката“, аргументира се гуверньорът на БНБ.

„Не само опитите за принуждаване на централната банка да извършва парично финансиране в нарушение на българското и европейското законодателство, но и посочените потенциални ефекти за банките от едно повишаване на размера на техните премийни вноски директно вредят на финансовата стабилност на България“, предупреждава Искров.

Икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Абе тоя няма ли най-накрая да го махнат!
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя левак като се изкаже и ... щеше и МВФ да вика като натиснаха че е левак
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NE E VAZMOGNO A IPROTIVORECI NAVSICKI IKONOMICESKI TEORII-NE MOGE A I TOVA NE E FUNKZIATA NA BNB-TIA NE MOGE DA FINANSIRA KRAGBITE OT DARGAVNIAT BUDGET.RAZBERETE GO-KOMUNISTI LI STE FASHISTI LI STE .PRIMETE GO VEDNAG ZAVINAGI .NE MOGE DA SE KRADE OT DARGAVATA.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо требва дасе теглят 4 милиарда като може да несе плащат никакви влогове ,а ЕСтака или иначе до 2016 нема даго има или мъртвите уж ,бизнесмени още неса се наяли !!!Със самолети ,летища ,операторски права и няколко черни истории по света в последните8месеща
21
0
 
5
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Дори и да има разследване на бандитите от КТБ,адвокатите им и съдиите ще спретнат пропуски в разследването,пропуснати срокове или не е изяснена обективната истина от обективна и субективна страна,от интелектуален или волеви момент.Народа става разноглед и "Пей сърце" -адвокатите,съдиите и подсъдимия им- платежоспособен клиент доволни...
20
0
 
4
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Няма да осветлят мафиотите,които за пореден път искат ние да им плащаме сметката.Много от тях са в парламента или са вкарали техни хора там за да "коват" закони в техен интерес.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП ГИ ВИДЯХМЕ КАК КРАДАТ.НИКОГА ВЕЧЕ НИКОГА.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V BALGARIA VLOGITELITE V *** ISKAT DA POLUCAT POVECE PARI,OTKOLKOTO POLUCAVA EDIN NAEMNIK V ISIAMSKATA DARGAVA.NIKOI NIAMA PRAVO DA IM VRASHTA NITO EDNA STOTINKA.APEL KAM BOIKO BORISOV: NE POZVOLIAVAI TOVA DA SE SLUCI.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До MiskrovTEZI KRADZI NE TRIABVA DA POLUCAT NISHTO.OTKADE DRAGI MOI IMASH TEZI PARI ,NALI BALGARIA VECNO E V KRIZA.TI MNOGO SI KRAL, A AZ NE SAM DLAGEN DA PLASHTAM NA KRADEZ,KATO TEB.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NIKOGA I PO NIKAKAV NACIN NE TRIABVA DA SE IZPLASTAT NIKAKVI PARI OT ***.NE NE ME INTERESUVA EVROPA-INTERESUVA ME BALGARIA KATO DOBRA NEZAVISMA DARGAVA.DA BALGARIA STE BADE V KOLAPS-FINANSOV.NIKOI NE TRIABVA DA POZVOLI IZPLASHTANETO NA ZADALGENIATA NA *** KAM NEINITE VLOGITEL-TEPOLUCAVAHA VISOKI LIHVENI PROZENTI A AZ SEGA TRIABVA DA PLASHTAM.
15
2
 
24
 
! Отговори
историк-анализатор преди 9 години
Всички назначения на Симеон Сакскобурготски като Искров и Милен Велчев са такива , които да обират парите на държавата. Крадлив дедо затова дойде в България , защото я мрази и си отмъщава за изгонването си . Само не знам къде беше акъла на тези , които му се кланяха и сега му се кланят.
14
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно хората не разбират какво представлява закона затова ще го кажа с две думи.Край на валутния борд и започване на печатане на пари да се запълни фонда за гарантиране на влоговете.
13
1
 
4
 
! Отговори
Istina преди 9 години
Tozi oschte li se iziviava na nedosegaem. Zaschto ne e v zatvora? Toi unischtozi balgarska banka! Zasluzava smart za darzavna izmiana. Sabudete se hora! Sledvaschtia e BB I dogan s veil hiatal ot DPS
12
1
 
8
 
! Отговори
v преди 9 години
Кой, удари двете изцяло български банки и той ли има интерес от това Или някой други?
11
1
 
2
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААА... преди 9 години
РЕВОЛЮЦИЯ ,ЛИ ......С КОГО ,БЕ ...И ЗА КАКВО??!!Кой ще викаме пак ...да ни "ОСВОБОЖДАВА"-----ТА ДА МУ РОБУВАМЕ ПАК!!!!АМАН ОТ "СПАСИТЕЛИ И ОСВОБОДИТЕЛИ"....ха,ха,хааааа...!ЩЕ СЕ БОРЯ И ЩЕ ЗАЩИТАВАМ ПРАВАТА СИ !ТОВА Е НАЧИНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
12 Коментара и нито един по новината. Безценно !
9
1
 
3
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААА.... преди 9 години
РОБИТЕ НЯМАТ ДРУГ ИЗБОР.....ОСВЕН "САМОУБИЙСТВО"!СВОБОДНИТЕ ХОРА СЕ СЪПРОТИВЛЯВАТ..... И СЕ БИЯТ ЗА ПРАВАТА СИ!ТИ ОТ КОИ СИ ,БЕ....ХА,ХА,ХААААААААААА...
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Революцията е неизбежна. Само така България може да се освободи от евроатлантическото ционистко робсво и олигархията.
7
2
 
13
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Искров пак е неадекватен. Как може да рискуваш нещо, което не саществува?!И то да беше някой друг, а то самият Искров с действията си унищожи финансовата стабилност за угодата на един *** (и няколко президенти на футболни клубове ще се обогатят с по няколкостотин милиона, ама това е дребна работа).Сага и децата от 5-ти клас знаят, че борда е пробит и като видят баща им да вади 20-тачка от джоба викат: - Тате, тате, отиди да земеш 10 Евро!
6
0
 
3
 
! Отговори
Tacho преди 9 години
Do DS ти си пълен *** от все сърце ти го казвам *** на квадрат с два лева в джоба дето в банка не е влизал през живота си. Ти лично кво ще плащаш като не работиш бе катър :)