Осигуровките трябва да се увеличат, категоричен е Калфин

Водят се разговори за коледни добавки на пенсионерите
Обновена: 13 ное 2014 14:06 | 13 ное 2014 09:44, Камелия Цветанова
67
Осигуровките трябва да се увеличат, категоричен е Калфин
Снимка: Булфото, архив

Осигуровките трябва да се увеличат в дългосрочен план, тъй като през последните години постоянно намаляват, смята вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Още по темата
За последните 15 години 22 милиарда лева вместо в социалната система са отишли в икономиката, мотивира се той по Нова телевизия. 

Калфин информира, че в момента води разговори с председателя на НОИ относно коледните добавки за пенсионерите.

По думите му, ако има резерв, той ще бъде раздаден, но не се ангажира с прогнози дали това би станало, или не.

„Много тежко е положението, няма пари за плащания в социалното министерство, но с актуализацията ще се осигурят“, призна Калфин. 

Той потвърди прогнозите за увеличение на пенсиите в порядъка на 7 лева и с 4 лева за минималната пенсия.

Относно възрастта за пенсиониране социалният министър обясни, че амбициите му са с максимално съгласие дългосрочната пенсионна реформа да бъде уточнена.
 
"Моето виждане е, че възрастта за пенсиониране ще бъде съобразена с демографските и социално-икономически характеристики на държавата, което включва продължителност на живота, възможностите на социалната система и други”, поясни Ивайло Калфин.
 
"Пенсионната система е солидарна. Ако искаме възрастта за пенсиониране да се изтегли по-рано, това означава да се увеличи тежестта, особено при демографската характеристика в България”, допълни той.
 
По повод предложението на служебния министър Йордан Христосков минималната работна заплата да стане 400 лева, Калфин коментира, че на този етап няма как да отговори дали това увеличение е възможно.
 
Според социалния министър периодът на майчинство е добър в България, но що се отнася до майчинските, няма как да предположи нещо, което не е обсъждано с финансовия министър.
 
"Поели сме ангажимента, че усилено ще помагаме на семействата, които имат повече деца. Само 25% от хората са готови да имат повече от едно дете. Ако ги питаме колко семейства искат да имат три деца, процентът е много висок, но фактът е, че поради икономически и социални фактори имат само по едно“,  поясни социалният министър.

Според него грижите за бременните и за децата до три години също трябва да бъдат засилени и като пример посочи лечението, което те получават да бъде безплатно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
леля Мара преди 9 години
Пенсионната система е "размразена ".Виж ДВ бр.23 от 6 март 2014 г-ПМС-47 .Всички приказки са само плямпане!!!!
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека АБВ се влеят в ГЕРБ,по-точно да станат членове на ГЕРБ и повече да не гадаем каква е разликата помежду им.В краткосрочен план вижданията им напълно съвпадат ,а в дългосрочен леко се разминават по това кой да е водещ в съвместното им управление.А др Калфин ,като нечленуващ в никаква партия,може да сътрудничи и служи под крилото на всяка партия според конюнктурата.Дялан камък.
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Здравеопазването е солидарна система, пенсионната система също е солидарна - стига с тая солидарнос! Що не направите и заплатите солидарни?
11
1
 
24
 
! Отговори
Я се скрий! преди 9 години
Така, така- напред към сивата икономика, другарю Калфин!Наистина ли смятате, че работещи и работодатели ще ви се внасят до безкрай?По- добре си съкратете излишната администрация, че гълта яко и заплати, и материална издръжка и осигуровки, включително, затегнете отпускането на фалшиви инвалидни пенсии и спрете да пазарувате безотчетно за депутати и други народни мародери.
10
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не трябват да се увеличават вноските Калфине, а трябва оптимално да се харчат държавните пари, които идват пак от нашите данъци и осигуровки. Закрийте маса агенции и органи, които не правят абсолютно нищо, а се вземат заплати над 5000 лв., откъде накъде, след като не са ги изработили? Само за пример ще дам енергетиката - какво имаме там? Министерство; ДКЕВР, НЕК, БЕХ - 4 органа за едно и също. Това е във всяка сфера, е смятайте за какво иде реч.
9
1
 
37
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
*** ти и социалния министър, на който първите думи са "Осигуровките трябва да се увеличат" ...Чакайте помощ от такъв човек ! :)Оставка, боклуции !
8
7
 
4
 
! Отговори
Stolichan преди 9 години
Като трябва да ги вдигат. Но майчинството да не го бутат, 2 години е добре.
7
3
 
20
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Абе кифльо, още ли не ти е увряла главата, че след 50 години средната възраст на останалите 500 хил. българи ще е 60 години! Естествено, че трябва да се поощтрява майчинството и раждането да деца. Една *** взима 550лв на месец за дете, докато българката има-няма 75лв. На пенсионерите с пенсии над 500лв трябва да им се орежат парите за сметка на майките. А и няма как една пенсия да взима повече от колкото човек, който работи в момента и им изкарва парите.
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Решението е лесно бе другарЮ Калфин.направете възраста за пенсиониране 100 години и готово.След някоя и друга година няма да има вече пенсионери ,а само хора внасящи пари в бюджета.Ааа и спокойно пенсията може да е по 100 000 евро
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другата гледна точка : https://facebook/na6tapartia
4
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Осигоровките не намаляват,намаляват хората които плащат осигоровки.Първо подобрете събирането им ,после изразходването и тогава мислете за повишаване. Че ми писна да ме доят.
3
1
 
9
 
! Отговори
Калфата преди 9 години
Кабинета Орешарски и той почна с простотиите ден 1....
2
1
 
28
 
! Отговори
God преди 9 години
И кой ще ги плаща високите осигуровки? И каква пенсия ще ми гарантират за тях след 25 години? И как ги сметна тези 22 млрд. лв. в икономиката от намалени осигуровки? И кои точно осигуровки са намалени, кога и с колко? Доколкото си спомням ГЕРБ отначало ги намали с 2% и после върна старото положение. Всички инвалидни пенсии и социални помощи да се плащат от социалното министерство. И да се намалят поне наполовина фиктивните инвалиди. Да се премахне ранно пенсиониране на чиновници в МО и МВР.
1
13
 
11
 
! Отговори
1 преди 9 години
Ама стига вече с този социализъм! Къде в Европа дават 2 години майчинство, при това платено? И раждат децата си за 35 лева майчинство или защото искат да имат деца. Няма ли кой да обясни на майки, бащи, баби и дядовци, че социализмът си отиде и с него и социалната държава!