Вигенин скочи на президента, ядоса се на думите му за назначени агенти

Бившият шеф на МВнР: Плевнелиев произхожда от семейство на висш комунистически функционер
14 ное 2014 16:57, Анисия Иванова
15
Вигенин скочи на президента, ядоса се на думите му за назначени агенти
Кристиян Вигенин. Снимка, архив Булфото

Президентът Росен Плевнелиев отново повдигна въпроса за ДС и обяви поредната лъжа, че в МВнР за първите три месеца от правителството на Орешарски са били сменени 90 на сто от директорите и всички нови назначения са на бивши агенти на ДС. Това заявява в своя позиция депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин.

Той отбелязва, че днешните дипломати с "картончета" са били младежи на по 25-30 години в началото на прехода и приносът им към ДС е бил твърде кратък и твърде скромен. След това точно те бяха в основата на изграждането на новата външна политика на България, членството в НАТО и ЕС, коментира Вигенин. Единствените претенции, които президентът имаше към МВнР, беше да не се назначават дипломати с "картончета" за посланици и аз се съобразих с това, допълва той.

Още по темата
Според него президентът раздава морални присъди, които в неговите уста звучат нелепо. По думите на Вигенин самият Плевнелиев произхожда от семейство на висш комунистически функционер в Благоевградска област, бил е активист и комсомолски секретар.

„Ако е преживял катарзис – на 10-и, 17-и, или 18-и ноември 1989 г., защо отрича това право на онези млади хора, негови връстници, които тогава са вкарани в системата на ДС, за да гарантират сигурността включително на него и неговото семейство?“, пита Вигенин по повод разказа на Плевнелиев за събитията около 10 ноември.

Той тълкува думите на президента като подготовка за поредната масова чистка в МВнР. Мога само да изразя надежда, че външният министър Даниел Митов няма да се поддаде на натиска. Всеки министър има право в процеса на своята работа да променя структури и да подменя ръководни кадри. Но успешната външна политика изисква подготвени дипломати, които да предават опита си и на които може да се опре всеки министър.

Той разказва, че през май миналата година е заварил демотивиран състав в министерството и една нефункционална структура, родена след близо три години очевидно безплодна работа. „В кратки срокове беше изготвен нов Устройствен правилник, който промени съществено структурата на МВнР. На практика бяха запазени всички директори, наследени от служебния външен министър, освен тези, които по-късно заминаха като посланици в чужбина.

При встъпването си в длъжност заявих, че ще положа усилия да приключа необявената война в МВнР и го направих – никой не беше уволнен или дискриминиран, критериите за назначаване на високи постове никога не са включвали политически симпатии или антипатии, нито пък наличието или не на т.нар. „картончета”, завършва Вигенин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
езичник преди 9 години
имало е два вида агенти. едните са работили за доброто на родината а другите са били чужди шпиони. сега чуждите шпиони продължават да работят а нашите са оплювани понеже така е удобно на държавите внедрили свои агенти още по времето на кумунизма. злините сторени от чужденците под прикритие се приписват на нашите шпиони. защо? защото те все още са тук и действат.
10
0
 
1
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Прецедента е... прецедент, пфу!Ако Боко ми плаща месечно, колкото на една изрусена джурналистка, обещавам да премина и аз един катарзис и да громя комунизма и русофилията, пфу!
9
0
 
1
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
СКОРО ПАК ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СИ ВАДЯТ КИРЛИВИТЕ РИЗИ. ДА НА НАРОДА МУ ТРЯБВА ЗРЕЛИЩА. ЗАЩО ПЪК НЕ!!!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
I AZ SAM BIVSH KOMSOMOLSKI SEKRETAR,NO OBICAM BALGARIA.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NO,NIAMA LI I EDIN CESTEN COVEK V TAZI DARGAVA.
6
9
 
4
 
! Отговори
Специалист преди 9 години
От устата на *** може да излезе само зловоние и злъч! Какво да очакваш от продажен комсомолец??!! Този бивш министър дори няма вид на мъж !! Впрочем така изглеждат всички комунисти - пухкави,загладени и с липсваща мъжественост!
5
5
 
11
 
! Отговори
Въже преди 9 години
Кой президент на друга държава сте чули да лъже така както Плевналиев. При такива просташки изказвания в другите държави още на другия ден щяха да разкъсат на парчета лъжците. А при нас??????Росен Плевналиев - ярък израз за мошеничествата на Борисов. Тъй като е простоват си вярва даже.Хак ти е българино президент ***. И пак допусна ГЕРБ до кокала???????????????????
4
4
 
18
 
! Отговори
rustam преди 9 години
ТОЯ ДЕТО ГО ВОДЯТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ Е ЗАЩИТНИК НА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ САМО НЕ И БЪЛГАРСКИ ИМА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ПО ДЛЪЖНОСТА КОЯТО ИЗПЪЛНЯВА ДА ОБЕДИНЯВА НАЦИЯТА А НЕ ДА НАСТРОЙВА НАРОДА И ГО РАЗЕДИНЯВА ИЗПЪЛНЯВАЙКИ ЧУЖДИ ЗАПОВЕДИ ДОБРИ ИЛИ ЛОШИ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ДС СА СИ ВЪРШИЛИ РАБОТАТА ТАКА КАТО Я ВЪРШАТ И КОЛЕГИТЕ ИМ ОТ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ НО НИКОЯ ДЪРЖАВА НЕ СИ ГИ РАЗСЕКРЕТЯВА С ТИЯ СИ ДЕЙСТВИЯ ГОРЕУПОМЕНАТИЯ ИНДИВИД СМЕЛО МОЖЕ ДА БЪДЕ НАРЕЧЕН ПРЕДАТЕЛ НА РОДИНАТА А ЗА ТАКИВА ПРИСЪДАТА Е САМО ЕДНА.......
3
6
 
12
 
! Отговори
На ОТПАДЪЧНИЯ продук преди 9 години
Вигенин, що се връзваш на тъпотиите на ОТПАДЪЧНИЯ ПРОДУКТ от храненето на " УЖ " прочелия Винету?Едно -АЙНО ли ще ти се опре?Пусни водата в тоалетната чиния и .......Отпадъчния продукт от храненето на Борисов ще си намери мястото.
2
4
 
7
 
! Отговори
ч преди 9 години
Да отидат теэи агенти в Германия да стават дипломати и вегентин да отиди там да им прикаэва тия прикаэки колко са обучени ,държавите от ЕС не ги искат не говорят с тях не работят с агенти странят от тях
1
7
 
17
 
! Отговори
чужди агенти преди 9 години
Защо не публикувате списъка на многобройните чужди агенти, двойни и тройни, в това правителство? А се гаврите с български патриоти, които са работили за сигурността на държавата, по тогавашните български закони?