Президентът се извини: 10.ΧΙ е лична история, не дата

"Няма значение дали се е случила на 10-и, 11-и, 12-и или 18-и"
Обновена: 12 ное 2014 20:33 | 12 ное 2014 20:31,
205
Президентът се извини: 10.ΧΙ е лична история, не дата
Президентът Росен Плевнелиев Снимка: БТА

По повод разказаната си лична история в началото на демократичните промени държавният глава Росен Плевнелиев подчерта, че приема 10-и ноември не като конкретна, а като символична дата и начало на прехода в България.

„Една цел е постигната. Говорим за прехода и личните истории от прехода. И дали тя се е случила на 10-и, или на 11-и, или на 12-и, или на 18-и, за мен това няма голямо значение. А тези, които решиха и гледаха конкретно директната дата и са разбрали именно за нея, разбира се, аз им се извинявам", коментира президентът, цитиран от прессекретариата си.

Още по темата
Вчера той носталгично сподели с журналисти своя тайна. "Питате къде бях на 10 ноември? Да ви кажа една тайна - бях на площада и бях на митинга", разказа президентът.  "Точно в този ден с мой приятел - Илиян Попов, ремонтирахме неговото студентско общежитие. Когато чухме по новините - аз тогава бях пети курс, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата", допълни държавният глава.

По думите му с приятеля са се присъединили към протеста пред парламента. Носили и ръчно нарисувани плакати. На единия пишело "Съд за виновниците", а на другия "Дворците на БКП да станат болници и училища".

В социалните мрежи веднага хванаха грешка, тъй като първият свободен протест в България се състои 8 дни по-късно и е пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. В парламента на 10 ноември няма събитие, а Тодор Живков пада от власт на пленум на ЦК на БКП, проведен в резиденция "Бояна". Така се наложи президентът да отговори на коментарите.

"Моят старт на прехода е с ярък спомен за двата плаката от тапети и с приятеля ми пред Народното събрание. Това е моят 10-и ноември и моята лична история, за която бях попитан“, отбеляза Плевнелиев.

Държавният глава призова общественият дебат да се фокусира върху личните истории на милиони българи по времето на комунизма и в годините на прехода. „Така ще стане и по-ясно, и по-разбираемо за всички какво се случи точно тогава“, добави президентът, който участва в международната конференция „Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето“ заедно с унгарския си колега Янош Адер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 10.11. *** се е бил сгушил в скута на тате и го гушнал през вратлето щото тогава комунизите бяха умрели от страх. И плакал, плакал за отиващия си социализъм и тате му бърсал сополите.
121
1
 
1
 
! Отговори
КАЛИНКА НА ПИЕДЕСТАЛ преди 9 години
Другарю Комсомолец, ако не ти е известно първият митинг въобще не беше през ноември, а ЧАК НА 14 ДЕКЕМВРИ. Не ви ли е срам да си измисляте дисидентска история. Той и дедо Тошо, като другар, като теб си измисляше, че е осъществил деветосептемврийската революция, нищо че е бил овчар в Плавец по това време... Журналисти-зевзеци ти зададат въпрос и ти гледат сеира, като вземеш да ги къдриш измислиците. Достоен последовател си на Васко Нубиеца...
120
1
 
2
 
! Отговори
коѝ преди 9 години
president of banana republic
119
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Божеее! Как лъже и гледа като на*ран. Срам от богу и народа няма този хългъзник.
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чувал с ла...***
117
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"И дали тя се е случила на 10-и, или на 11-и, или на 12-и, или на 18-и, за мен това няма голямо значение"То за теб по-скоро няма голямо значение дали ще измиеш 10, 11, 12 или 18 тенджери. Чехъл, кретеноид!
116
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DOBRE DE SASHTATA TAZI KARIKATURA NA SNIMKATA E BIL KONSUMOLSKI SEKRETAR I BASHTA MU I TOI E BIL DARTA MISHKA KOMUNISTI4ESKA!! KAK TAKA POSLE NASHTA ROSICA MAHNALA TAPETITE I NAPRAVILA LOZUNGI HODILA DA SKANDIRA SMRAT NA KOMUNIZMA PALEN SMQH E TOZI !!!!TOLKOVA PROST PREZIDENT AUUUUUUU
115
1
 
12
 
! Отговори
Koy te otorizira ? преди 9 години
Росене,да не сме те видели повече да домъкваш Цио-делегации в страната ни! Че в противен случай ще бъдеш "обект на ОСОБЕНО внимание" относно минали твои престъпления-привлечени от твои настоящи или бъдещи такива !!! И ако не си запознат с темите "антисемитизма" или "холокост",добре е да знаеш ,че ционистичните изверги направиха и Втората световна война,сега използвайки тези две "клишета-прикритие"-пак в услуга на старата си-нова ДОКТРИНА.Внимавай !
114
2
 
20
 
! Отговори
НЕДОРАЗУМЕНИЕ преди 9 години
ПРЕЦЕДЕНТА СЕ ИЗХВЪРЛИ ОТНОВО КАТО *** НА БАЛАСТРА! ТО НЕ БИЛ НА 10, АМИ БИЛ А 18, НЕ БИЛ НА МИТИНГА НА СДС, А НА МИТИНГА НА БСП, НЕ БИЛ ... ТО МАЙ СТАНА ФИЛМА НЕ Е ШВЕТСКИ , А СЪВЕТСКИ, НЕ БИЛ СЕКСУАЛЕН, А СОЦИАЛЕН... ТАКЪВ МАЗЕН, ЛИГАВ И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СИВ И БЕЗПЕРЕСПЕКТИВЕН *** ЗА ПРЕЗИДЕНТ НЕ СМЕ ИМАЛИ ДО СЕГА. ДОРИ ЗЕЛЮ ЗЕЛЕВ БЕШЕ ПО-ГОЛЯМ МЪЖ ОТ ТОЗИ. НАПЪЛНО РАЗБИРАМ ЖЕНА МУ, ЧЕ Я Е СРАМ ОТ НЕГО И НЕЩЕ ДА ЗАСТАНЕ ДО НЕГО, ТО СИ Е ЗА СРАМ. БОЖЕ, БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ПОДОБНИ НЕДОРАЗУМЕН
113
4
 
6
 
! Отговори
чаакйте преди 9 години
със сигурност е бил на 10 11 -Президента не уточнява през коя година -Нормално е - четвърт век измина
112
1
 
11
 
! Отговори
знаещ преди 9 години
На 10.11. е бил на излет в Rocky mountains, оттам му е останал личния спомен, та и досега ни пробутва снимки от излета за българска природа.
111
2
 
30
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Помня те Роска! Аз пък бях в един от танковете, дето извика Младенов, и те гледах през дулото, като се чудех мога ли да нацеля плаката:))
110
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BOJEE XORATA IMAT PREZIDENTI A NIE EDNO 4U4ELO TYP, PO-TYP, PLEVNELIEV sravnitelni stepeni
109
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този суек колкото пъти си отвори устата все глупости ръси. Аман от него.
108
0
 
3
 
! Отговори
ZABOBOL преди 9 години
P.Penev predi da se samoubie /vecherta/na parche ot TAPET pishe: Na groba mi ne sipvaite voda,ne shte az da se izmiq,ako vazkrasna nqvga ot prastta,shte bade,za da se napiq.I az shte se napiq-prosto drugo ne mu ostava na chovek v toz' POSTKOMUNIZAM.
107
1
 
24
 
! Отговори
льольо преди 9 години
Ало, властимащите, особено "патриотите"!А да ви видим сега що за патриоти сте!Виждате от форумите отношението ни към този клоун.Намерете кой *** в НС скри подписката и процедурата за свалянето на този ***.Обявете името на криещия документите *** и продължете до успешен край импийчмънта на това *** за да освободите българите от присъствието му и да спрете излагането ни по света.И без това сме се *** до врата.Ако не направите това, значи и вие сте същите *** и празнодумци.
106
2
 
21
 
! Отговори
Имани преди 9 години
***, на 10 ноември нямаше митинг, дори и эа преврата НЕ СЕ РАЭБРА , говоря эа обикновените хора ТЕ раэбраха - мисля, че януари 1990 година, тогава эапочнаха митингите и ШЕСТВИЯТА, ако си спомняте по Витошка и централните улици на София!!! Една година след това эапочна ЧИСТКАТА и УВОЛНЕНИЯТА и ИЭСЕЛВАНЕТО на БЪЛГАРИТЕ!!!!
105
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Няма значение дали се е случила на 10-и, 11-и, 12-и или 18-и"Да де, няма значение и дали изобщо се е случила!!!!
104
0
 
35
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
Женчо по-добре да не беше се обяснявал, по-зле стана!
103
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
izpolzvaha Boiko i go nabutaha v upravlenieto. Kasmeta mu e poveche ot akala.

Спонсорирани публикации