Бизнесът твърдо срещу скок на минималната заплата

Васил Велев: Непремерено увеличение ще сбъдне прогнозите за ръст на безработицата
Обновена: 1 дек 2014 14:04 | 1 дек 2014 11:01,
43
Бизнесът твърдо срещу скок на минималната заплата
Снимка: архив Reuters

Бизнесът е твърдо против увеличението на минималната работна заплата (МРЗ), защото това ще доведе до загуба на работни места. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев посочи, че анкета на АИКБ сред фирмите, членуващи в нея, показва нарастване на заетостта догодина. Но допълни, че при непремерено увеличение на минималната работна заплата ще се сбъднат правителствените прогнози за ръст на безработицата.

„Всички работодателски организации са категорично против увеличаването на минималната работна заплата и това сме го заявили и на Тристранния съвет, и в писмените си позиции”, заяви пред „Нова телевизия“ Васил Велев. 

Той направи коментара по повод заявката на финансовия министър Владислав Горанов, че може да смекчи позицията си по въпроса. В неделя той заяви, че исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата може да се осъществи на два пъти догодина с по 20 лева.

„Аз съм готов да отстъпя от позицията си за запазване на размера на минималната работна заплата и всъщност ще предложа тя да расте, само че не толкова рязко, колкото бяха предложили колегите на един предходен етап, а на две части в рамките на следващата година – с 20 лева до 360 лева от 1 януари и с още 20, ако няма някакъв сериозен катаклизъм, от средата на 2015 година“, е заявката на Горанов.

Аргументите на Велев обаче са, че очакваният ръст на икономиката е твърде слаб, за да се залага нарастване на минималното възнаграждение. „Тази година имаме очакван ръст на БВП около 1%-1,5%. Догодина се очаква около 1,8%. Имаме ръст на средната заплата 1% за изтичащата година и 1,6% за следващата. И изведнъж 13% ръст на минималната заплата”, коментира Васил Велев.

Според Константин Тренчев обаче увеличението на минималната заплата няма да засегне толкова много хора, колкото работодателите с мислят. „Караме се за пари, които постоянно намаляват. Пари се събират от работеща икономика”, заяви лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

„За работодателите всеки лев в чужд джоб е лична обида”, заяви Константин Тренчев от КТ „Подкрепа”. „Винаги сме настоявали доходите да се повишават. Всички пищят, че пада потреблението, а това е един от начините да се съживи икономиката”, коментира още Тренчев.

Велев обаче твърдо смята, че нарастване на минималния доход ще доведе до увеличаване на безработицата. „Няма как да има работеща икономика, ако има такива административни вмешателства в нея. 25 години продължаваме да си мислим, че богати можем да станем по решение на ръководството, а не с повече работа и по-малко корупция. Това е основната причина, поради която и следващата година ще продължи да се увеличава безработицата, да намалява заетостта и да се увеличава сивият сектор”, коментира Васил Велев.

Късно вечерта в петък Тристранният съвет приключи заседанието си без подкрепа за Бюджет 2015 г., като минималната работна заплата и условията за пенсиониране бяха сред основните спорни моменти.

Увеличение на минималната заплата с 40 лева до 380 лв. вече предложи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който в интервю за Investor.bg заяви категоричната си позиция, че ще продължава да настоява за ръст на МРЗ.

Преди седмица председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пък каза, че е възможен и компромисен вариант - да има повишение, но минималната заплата да не бъде повече от 360-370 лв. Синдикатите пък искат минималната заплата да се повиши на 400 лева.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
3
 
! Отговори
оцеляваща българка преди 9 години
КОЙ Е ПЪК ТОЯ БАСИЛ ВАСИЛЕВ?....ДА НАУЧИ КОЯ СЪМ И ДА ДОЙДЕ КЪДЕТО СЪМ И ДА МИ ГОВОРИ В ОЧИТЕ ТЕЗИ ГЛУПОСТИ!СИВ БИЗНЕЗ...-ТА ТОЙ Е КАТРАНЕНО ЧЕРЕН И ВИЕ КАКВИ БИЗНЕСМЕНИ СТЕ-ВИЕ НЕ СТЕ ЧОВЕЦИ!КОЙ МОЖЕ ДА ЖИВЕЕ С 340 ЛВ.ЗАПЛАТА В БЪЛГАРИЯ,ПИТАМ АЗ.ДА МУ ДАМ НА ТОЯ ИЗЕДНИК МОШЕННИК 340 ЛВ.И ЗАЕДНО ЩЕ ЯДЕМ(АЗ ЯМ ВСИЧКО)И ДА ВИДИМ ДАЛИ ЩЕ СЕ НАЯДЕ...ПОВДИГА МИ СЕ ОТ ОТВРАЩЕНИЕ...БРАВО НА 66291,НА 34,НА 29,НА 28.СЪБУДЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ!ДА СИ ВДИГНАТ ЗАДНИЦИТЕ ПСЕВДО БИЗНЕСМЕНИТЕ И ДА ПОЧНАТ ДА РАБОТЯТ
32
0
 
4
 
! Отговори
66291 преди 9 години
Защо финансовият министър ако има притенциите, 4е може да заема този пост, не направи една проста сметка: преди 1989 година при 9 млн население колко министерства имаше, имаше ли толкова агенции / изобщо, колко бяха държавните служители /: справедлива ли е социалната политика относно отмускането на енергийни и др. помощи и при кого отиват те /при хора, които 1 ден не са работили за държавата, н е плашат ток вода, здр. осигуровки а само стоят до банкоматите/. Най-много пари се пилеят в Соц. Мин.
31
0
 
4
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 9 години
До 66291ПРИВЕТСТВАМ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ВИ И ЗАСТАВАМ ТВЪРДО ЗАД НЕГО.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*ати смешната държава, със смешено стадо дето си избира смешници за чобани....Ръст на икономиката с 1% .... стига сте ме разсмивали бе това е в зоната на статистическата грешка, а те за ръсто го имат и какъв ръст като отсега прогнозират за другата година външния дълг да е почти 30 милиарда, а реално колко повече ще е не ми се мсили....Скоро пак всички ще минат в сивата икономика и ще падне големия майтап... усмихвайте се и си сърбайте попарката, която всички дробите...
29
0
 
9
 
! Отговори
66291 преди 9 години
Като сме работодатели на депутатите ние трябва опеделиме с колко депутати искаме да работиме и да ги назна4им на 4 4асов работен ден и отпуска от 7 до 10 дни. Който не му харесва да си върви , както ни казват на нас.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зсащо ни са синдикати, защо ни е министерски съвет, щом бизнеса ще определя правилата. Тогава, ние БГ гражданите сме работодатели на депутатите. Пита ли ни някой колко да им е заплатата, имат ли таван заплатите им, защо тихомълком си ги определят колко да са, и пак така си ги увели4ават. Питат ли ни за привилегиите, които ползувт. И защо нямаме право като техни работодатели да им налагаме санкции за нека4ествена работа и да ги уволняваме.
27
0
 
18
 
! Отговори
L преди 9 години
Голям БИЗНЕС, щом заплата от 380лв. го плаши толкова много......
26
4
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
добре де, що не прескочим цялата сложнотия с ходенето на работа, ставането сутрин и ученето по университети, и направо не приемем закон за 5000 марки заплата на всеки човек?
25
7
 
2
 
! Отговори
бачкатор преди 9 години
При ръст на икономиката с под 1% ще увеличават минималните заплати с близо 10%.Ако беше толкова лесно да се повишат заплатите до сега отдавна щяха да са по високи. Като разходите на фирмите се повишават трябва или да се уволняват хора или да се повишава цената на продукта, защото разходите отдавна са сведени до минимум.Защо не дойдат чужденците да ви вдигнат доходите!
24
2
 
8
 
! Отговори
123 преди 9 години
Капитализмът убива!
23
1
 
23
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 9 години
ТОЗИ Т.Н. "БИЗНЕС" ЩЕ Е НАЙ-ДОВОЛЕН, АКО ВЪОБЩЕ НЕ ПЛАЩА ЗАПЛАТИ, А НИЕ ДА БАЧКАМЕ ПО 10-12 ЧАСА, НА ОСИГУРОВКИ ЗА 4 ЧАСА, БЕЗ ПОЧИВЕН ДЕН... *** И ДЪРЖАВАТА, *** И ЗАКОНИТЕ... ЩОМ В 21 ВЕК ВСЕ ОЩЕ ИМА РОБИ И РОБОВЛАДЕЛЦИ (БИЗНЕСМЕНИ)
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Normalno. She im namalee broqt na djipovete,lubovnicite,po4ivkite i drugi vajni ekstri....
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е , то остава и да са с различно мнение.Нормални позиции. Решението си е на правителството. Отделно, че пряк ефект от МРЗ има върху някои социални плащания през бюджета и толкоз. Чудя им се на акъла на Велев и сие що си навличат негативи с това инатене.
20
1
 
22
 
! Отговори
бг преди 9 години
За 40 лв. скачат....а нормалното е мин. раб. заплата да е поне 300евро...и къде е бизнеса в БГ...бял бизнес няма....всичко е в сиво ...даже и чернее
19
3
 
7
 
! Отговори
Часника среднис преди 9 години
Е па да я дигат, то си има колай - подписваш на половин работен ден, а роба бичи досред нощ. Какво са се разпищели колегите не разбирам?
18
5
 
11
 
! Отговори
Стар комунист преди 9 години
Е нали скачахте по площадите и викахте "БКП - УБИЙЦИ" , какво не сте доволни.
17
2
 
21
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Абе тия ако и не плащат пак ще са недоволни, егати и бизнесът
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Бизнесът твърдо срещу скок на минималната заплатаВасил Велев: Непремерено увеличение ще сбъдне прогнозите за ръст на безработицата"Ето го лицето на "бизнеса" у нас, предпочитат да уволнят голяма част от служителите си, но не и да се разделят с печалбите от робския им труд.
15
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не можеш да извадиш 40 лева отгоре на най-ниско платения си работник и си мислиш, че си бизнесмен? :) Смешници.
14
2
 
20
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДНЕ. ТОВА С ПЪЛНА СИЛА ВАЖИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ББИЗНЕСМЕНИ И РАБОТОДАТЕЛИ. ЗАЩО НЕ ИМ ПРОВЕРЯТ ДАНЪЧНИТЕ ДЕКЛАРАЦИИ КЪДЕТО ВСЕ СА НА ЗАГУБА И ПОСЛЕ ЛИЧНИТЕ ПРИДОБИВКИ. ОТКЪДЕ АКО НЕ МАМИШ ДЪРЖАВАТА И ПЕРСОНАЛА СИ. САМО, ЧЕ В НАШАТА ДЪРЖАВА НИКОЙ НЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ НА ТОВА, ЗАЩОТО НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ХАЙДУТИ СА ЗАКОНОТВОРЦИТЕ, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ОСТАНАЛИТЕ ПО-НАДОЛУ. НАЙ-ДОБРЕ ЗА ТЯХ Е ДА НЯМА МРЗ.