Държавата поема част от санкциите на общински екопроекти

Това ще стане, ако финансовите корекции по ОП "Околна среда" са наложени несправедливо
4 дек 2014 14:05, Надежда Бочева
0
Държавата поема част от санкциите на общински екопроекти
Снимка: БТА

Държавата ще възстанови част от наложените финансови корекции на общините по програма „Околна среда“, ако са били наложени несправедливо. Това стана ясно от изявление на екоминистъра Ивелина Василева на конференция на Националното сдружение на общините (НСОРБ).

ЕК възстанови плащанията по ОП "Околна среда на 14 ноември. Тогава комисарят по регионално развитие Корина Крецу коментира, че страната ни е успяла да укрепи системата за управление на оперативната програма и това е причината за възстановените плащания.

Комисията е превела на страната ни 166 млн. евро от Европейския кохезионен фонд и 74 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие.

Припомняме, че след блокирането на оперативната програма за период от около година бяха направени проверки на търговете, организирани от местната власт и бяха наложени финансови корекции за допуснати нарушения в 150 договора на общини, след проверени 239 контракта.

Част от обществените поръчки обаче са сключени след положителни становища от Агенцията за обществени поръчки, КЗК или пък са минали през ВАС. Точно заради тези казуси някои общини обжалват наложените им санкции в съда и вече има кметове, спечелили такива дела.

Засега екоминистърът обеща „възстановяване на справедливостта“, но не посочи конкретна сума или брой общини, на които ще бъдат възстановени средствата след санкциите, ако са били наложени по думите й „необосновано и неправомерно“. Запитана каква сума от бюджета ще отиде за целта, тя само каза, че щетата ще бъде понесена от държавата.

Според нея опрощаване на корекциите трябва да има не само за екопроекти, а и заради подобни казуси по оперативна програма „Околна среда“, за което имало пълно разбиране „на национално ниво“.

Василева беше категорична, че общините не трябва да бъдат санкционирани, когато установените грешки при одити се дължат на липса на достатъчно добра регламентация в законодателството или липса на ясни указания, когато са провеждани търговете, също ако е имало положителни становища на КЗК.

Министърът декларира, че правителството има твърда воля да намери справедливо решение, когато грешката не е съзнателно допусната, тежестта да бъде поета от държавата.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари