България да си свърши работата по механизма за проверка

Христо Иванов: Колегите от ЕС имат огромното желание да ни помогнат
Обновена: 5 дек 2014 07:28 | 5 дек 2014 07:14, Елка Василева
6
България да си свърши работата по механизма за проверка
Христо Иванов. Снимка: Булфото

От вътрешнополитическа гледна точка, ако ние не можем да си представим, че до края на мандата на настоящата Европейска комисия ще сме си свършили работата, за да отпадне необходимостта от механизма за сътрудничество и проверка, това за мен би било много тежка перспектива. Това заяви пред български журналисти в Брюксел министърът на правосъдието Христо Иванов.

По мнението на министъра думите на председателя на ЕК  Жан-Клод Юнкер, че механизмът предстои да бъде преразгледан и да отпадне до 2019 г., са израз на очакването България да си е свършила работата, да е повишила сътрудничеството със страните от ЕС и с ЕК, да е започнало решаването на проблемите.

Тежестта е по-скоро върху нас, въпросът е как ще се справим. Механизмът е огледало, ЕК и всички колеги от ЕС имат огромното желание да ни помогнат механизмът да отпадне колкото може по-бързо, но това трябва да стане с обосновка и с работа на институциите у нас, коментира Иванов.

Той изрази очакването Висшият съдебен съвет да успее "да произведе някакъв вменяем отговор" на ситуацията със случайното разпределение на делата. Според него е особено важна също процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС).

Още по темата

Използвам случая да призова парламента за скорошно откриване на процедура за избор на главен съдебен инспектор и за много внимателен подход към нея. Ключовото в случая ще бъде да поставим в центъра нуждите на ВКС и това, което върховните съдии биха приели като визия за управлението на съда, заяви министърът. Силно се надявам да има изслушване (на кандидатите  за председател на ВКС - бел. кор.), добави той.

В отговор на въпрос какво би могло да се направи за реформа в МВР, паралелна с промените в областта на правосъдието, министърът посочи, че общият въпрос е борбата с корупцията. Там са големите очаквания към нас, трябва да огледаме цялата институционална рамка, България е като музей на провалените опити да се създадат антикорупционни институции - имаме ДАНС, БОРКОР, специализирани съд и прокуратура, комисията за  предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, и какво ли още не, коментира Иванов.

Министърът определи като повратна точка сериозната програма на прокуратурата за преобразувание. Досега чисто политически самото словосъчетание "реформа на прокуратурата" излизаше трудно от устата на политиците, камо ли на главния прокурор, посочи Иванов. По неговите думи, ако тази заявка бъде приложена, прокуратурата би могла да се придвижи доста напред по отношение на ефективността и реалната независимост и отчетност на прокурорите.

Иванов съобщи, че Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи е обсъдил на вчерашното си заседание включването на европейски граждани във враждебни действия зад граница - не само в Сирия и Ирак, но и в Украйна.

Той поясни, че криминализирането от България на участието в подобни деяния, когато не е покрито от действащия Наказателен кодекс, е част от въпроса, но по-големият проблем е събирането на доказателства, защото повечето от доказателствения материал не може да бъде събран от бойното поле. Единствената форма за събиране на доказателства са интернет комуникациите - телефони, скайп, чатове, участие във форуми.

Това е изключително предизвикателна  материя за уредба, предполагам, че ще отнеме доста време, не искаме подобна работа да изглежда като ограничаване на комуникацията в интернет, няма да бъда министърът, който ще влезе в такъв сценарий, заяви Христо Иванов.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ристьо, това да си министър и да правиш реформи не е като да викаш "уууу" и "долу" по време на митингите. Намери си по-подходяща работа , тая не е за теб
4
2
 
2
 
! Отговори
хатака преди 9 години
Тоя се оказа голям мрънльо. Няма решителност за смели реформи в правосъдието. А онзи,който иска да излезем от ЕС, да си го завре отзад.Или да си вземе руско гражданство и да се пръждосва.Боже, опази ни от ***!
3
0
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
не сме ги изгубили заради ЕС тези неща, а ние сами сме си виновни, че избираме едни и същи управници да ни лъжат от техните си телевизии и ние да им вярваме, че уж се карат помежду си! стига сте избирали едни и същи, доказали се като крадци! изберете други, но ги избирайте внимателно и при всяко грешно движение от тях - като гърците-стачки, митинги, камъни... и след 20г. може и да стане! мафията няма лесно да се даде, защото не може да прави друго освен да краде...
2
0
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
В СЪДЕБНАТА НИ СИСТЕМА Е ЗАРОВЕН НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО ЗА БЪЛГАРИЯ - КОРУПЦИЯ БЕЗ ГРАНИЦИ !!
1
7
 
7
 
! Отговори
Р Е Ф Е Р Е Н Д У М преди 9 години
След като заради ЕС изгубихме АЕЦ Козлодуй, АЕЦ Белене, Бургас-Александруполис, Южен поток ... и фалираха икономиката на България ..Искаме незабавен референдум ЗА ИЗЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ !Никой не е питал българите дали искат да членуват в ЕС !