Печалбата от "Южен поток" - много по-малко от 400 млн. евро годишно

Борисов: Ще настояваме той да се строи, но според законите на ЕС
Обновена: 8 дек 2014 14:07 | 8 дек 2014 11:41, Камелия Цветанова
181
Печалбата от "Южен поток" - много по-малко от 400 млн. евро годишно
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството ще настоява да се строи проектът “Южен поток“ при спазване на европейското законодателство, макар че според разчетите, които е получил от експертите, печалбата от него ще е далеч по-малко от твърденията на руската страна за 400 милиона евро на година.

Още по темата

Тази позиция ще бъде защитена от вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова по време на срещата им с еврокомисарите.

Борисов призна обаче, че и до днес няма официално съобщение от Русия за спирането на проекта, което беше обявено от президента Владимир Путин миналата седмица в турската столица Анкара.

Според премиера е хубаво „Южен поток“ да мине през България, но косвените приходи от проекта ще са доста по-малко от това, което се говори.

„400 милиона евро на година не отговаря на фактите, а ако има такъв проект нов, вече би била прекрасна финансова обосновка и предполагам, че всички партии ще подкрепят подобен проект“, заяви Борисов.

Той смята, че приходите от „Южен поток“ от данъци и от строителство със сигурност ще са повече от печалбата от самия транзит на газ.

В същото време премиерът заяви, че с Русия не е подписван дългосрочен договор, няма и завършен финансов модел по договора.

Борисов съобщи в парламента, че според протокол, подписан от БЕХ и "Газпром", е предвидено целевият срок да откупуване на инвестицията да не е по-дълъг от 15 години, считано от началото на експлоатациятана българска територия.

Това е срокът, в който трябва да се възстановяват капиталовите средства, уточни премиерът.

Според него дългосрочният газов транспортен договор, предложен от руската страна, обаче съдържа клаузи, които са неблагоприятни за българската компания, участник в „Южен поток“.

„4,25 на сто външна възвръщаемост при заложена вътрешна от 8%. Прекомерна ниска тарифа за първите 15 години, когато БЕХ има нужда от пари да си плаща заема. Ниската тарифа би донесла малък дивидент, което означава, че БЕХ не може да си плаща вноските и периодът на възвръщаемост ще се увеличи, което значи по-висока лихва. След 24 година печалбата ще е оперативни разходи плюс 2 процента, което означава, че проектната компания може да работи на загуба“, съобщи Борисов.

Има намаление на тарифата след 2040 г., за да покрива само разходите. До 2023 година БЕХ няма да получава дивидент, 2023-2040 година ще е 65 милиона евро на година, посочи още премиерът.

Освен това, при положение че тръбата е запълнена наполовина, тарифата ще е намалената след 2040 г., за да покрива само разходите на проектната кампания.

„При тези разчетите е невъзможно да се намери външно финансиране. Тези факти са красноречиви, за да спрем спекулациите по проекта колко е загубила страната ни“, обобщи Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
9
 
6
 
! Отговори
Чао бао преди 9 години
Ама в Румънско им казаха много здраве на Лукойл !
84
0
 
9
 
! Отговори
TURBOTO преди 9 години
OT VSI4KI SNIMKI IZLOJENI NA STRANICATA GORE VI GLEDAT MUTRI ,PRESTAPNICI I PROSTACI.
83
2
 
3
 
! Отговори
Пешманлия преди 9 години
До анонимника дето пише "Те затова турците се хвърлиха и за един ден го взеха при тях" .Ти къде видя турците да са в захлас ?
82
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко са жалки ***, продължават да нимубеждават че без руската газ не можем :)
81
1
 
14
 
! Отговори
#$& преди 9 години
След няколко години ще останат в тая страна само от ония където берат джилезо и ще видим тогава кой ще лъжете и щавите..
80
10
 
2
 
! Отговори
М.Димитров преди 9 години
Ах какъв им набихме на турците.Това е най големият ни успех след Балканската война.Те си мислят че хванаха кранчето за газта към Европа а всъщност им пробутахме бомба със закъснител. Милиарди загуби и крах на турската икономика.
79
0
 
7
 
! Отговори
TYRBO преди 9 години
MUTRATA DA NAPRAVI OT FIDOSOVA GAZ-GENERATOR I DA IA VKLU4I KAM TOPLOFIKACIITE!!!
78
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако някой е толкова глупав, че да вярва на всяка дума на нашите политици, ще излезе, че ние нищо нямаше да спечелим от ЮП, а едва ли не ще го спонсорираме....Те затова турците се хвърлиха и за един ден го взеха при тях. Защото "няма никаква полза" от него и те "не искат" да печелят.Същото и с АЕЦ БеленеТолкова бил скъп, толкова неизгоден за нас, та с цената от 9 млрд нямало кой да се съгласи да строи. Сега турците строят 4 такива по 24 млрд. За мрънкачите от ЕС Финландия също строи руска АЕЦ
77
2
 
0
 
! Отговори
до 100 преди 9 години
Ти не ми се прави на луд защото много добре знаем кои съботира освояването на тия еврофондове. То и за наи простите е ясно само погледни градовете и виж кметовете които взимат за проекти по регионално развитие и другите дето само гледат какво да откраднат и каде да се напият от мъка по партията си .Това си е ваш проблем живеите си във мизерията,пропадаите,*** от глад ,правете каквото си искате никои не го интересува ако искате работете със евро фондовете ако искате недеите .
76
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турците за 24 часа сметнаха печалби до милиард. Нашите нещастници така се *** от страх, че още повече се оплитат в лъжи.
75
2
 
8
 
! Отговори
до 94 обяснявам преди 9 години
Не бе дядо ,ЗАЩОТО ПО ЕВРОПЕИСКИТЕ НОРМИ РУСНАЦИТЕ НЕ МОГАТ ДА ИМАТ СОБСТВЕННОСТ ВЪРХУ ЦЕЛИЯТ ГАЗОПРОВОД И ТРЯБВА ДА ПУСКАТ ДРУГИ ИЗНОСИТЕЛИ НА ГАЗ ДА ГО ПОЛЗВАТ БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО ,ПО ЗАКОНОВА НАРЕДБА ИЗВЕСТНА КАТО ТРЕТИ ЕНЕРГИЕН ПАКЕТ. ЕДИН ДЕН БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ИЗНОСИТЕЛ НА ГАЗ И ЩЕ ИЗПОЛЗВА ГАЗОПРОВОДА ЮЖЕН ПОТОК ЗА ИЗНОС НА СОБСТВЕНИЯТ СИ ДОБИВ. ЗА ТОВА Е ВАЖЕН ЗА НАС ДА МИНАВА ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ. ЗА РУСНАЦИТЕ НЕ Е ЗАЩОТО ТЕ НЯМА ДА ИМАТ МОНОПОЛ НАД ТРАБИТЕ .панимаеш
74
3
 
4
 
! Отговори
RAMBO преди 9 години
ДЕЛА И ДОКУМЕНТИ.Кой е Бойко-той е комунист от БКП и служител на държавна сигурност с псевдоним Буда.Бойко е майор от УБО а бащта му е служител на МВР.Бойко има досие в ЦРУ и ОЛАФ като престъпник и мафиот.Кой е Цветан Цветанов-той е комунист от БКП и старшина от държавна сигурност и син на шофйора на най довереното лице на началника на държавна сигурност и масов убиец Григор Шопов.Коя е Цецка Цачева-тя е комунист от БКП и ВИСШ ПАРТИЕН СЕКРЕТАР на окръжен народен съвет Плевен.тя яде за 1700 лева.
73
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Божеее ТОВА ДА НЕ Е ПРЕДИ 1989Г СЕГА ИМА СЪД АРБИТРАЖНИ ДЕЛА И ПР. не може хей така ,щото на царя му се накривила шапката и проектът спрян...БОЖЕЕЕЕЕ.Кой би правил бизнес с такъв търговец?
72
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДСза всяко евро което внасяме в ЕС получаваме 4..ТОВА ЛИ Е ПОДАЯНИЕ?
71
4
 
1
 
! Отговори
хан Крум преди 9 години
Печалбата от Южен поток е в пъти по-малка от парите, които не влизат в бюджета заради корупция... КАЗАХ !
70
9
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Точно до два месеца, Путиранкин ще се "смили" и ще "върне" ЮП. Да ама тоя път ще сваля цени, ще плаща и наем, че скапаната му тръба ще минава оттук. Сърдитко Петко...
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинският и турският народ обичат г-н Борисов и ще прославят величието му десетилетия напред!
68
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не не сме никакъв потребител на газ ,на година са 2 милярд мет,куб. За каква зависимост сте седнали да ми говорите . 20 хиляди метра.куб.се изтеглят от калпавото находище във Шабла. 10 хил.м.к. има краи Ъглен. Още едно не разработино находище от малък мащаб до Садовец Плевенско. Каква важност ,каква зависимост. След 5 години ще имаме собствен добив от Блок Хан ИСПОР/ Аспарух/ които ще покрива изцяло потреблението ни и за износ.Забравих находището до Чумаковци ,Червен Бряг.
67
4
 
13
 
! Отговори
Божеее преди 9 години
Много тъпо създание е Будата. А бе престъпник, вече ти казаха на руски, край. Това не владее никакви чужди езици, но ти го преведоха на български. Край, значи край.
66
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 78...*** май си ти..."До 2023 година БЕХ няма да получава дивидент, 2023-2040 година ще е 65 милиона евро на година, посочи още премиерът."...по ясно от това..... или не си чел статията?