Кабинетът с крехко доверие, но само 12% искат предсрочен вот

"Галъп": АБВ и Патриотите не губят от допира си до властта
62
 Кабинетът с крехко доверие, но само 12% искат предсрочен вот
Снимка: БТА

Изборите и създаването на правителство са донесли известно намаляване на обществената тревожност. В масовото съзнание е доминиращо желанието за стабилизация, а не за резки промени. Това са основните изводи от декемврийското издание на редовния „Политически и икономически индекс“ на социологическа агенция „Галъп“. Проучването е представително и е финансирано от агенцията.

Според резултатите от него партиите във властта запазват подкрепата си, а останалите, с изключение на ДПС, са в тежък момент.

По нива на стартово доверие правителството прилича най-вече на другите кабинети, създадени в условията на сложни преговори или тежки компромиси. Кабинетът започва с доверие от 26%.

В месеците около и след изборите има и плахо повишаване на оптимизма за посоката на развитие на страната.

Към началото на декември 65% казват, че България върви към по-зле. Над 70 на сто лятото или пък около протестите през миналата година смятаха, че страната върви към по-зле.

След изборите доверието в парламента също леко се покачва, за да достигне на нива от 16% към началото на декември, а недоверието чувствително спада. Това са индикатори за известно обществено облекчение, отчитат от „Галъп“.

Според анализаторите от агенцията обаче всички парламентарни избори действат по този начин - винаги дават кредит на доверие към нововъзникващата власт.

Най-видим аванс на положителни оценки в началото на мандата си получават правителства от типа на „Сакскобургготски“ и „Борисов 1“ или пък „Костов“. По-малък стартов резерв на доверие имат трудно създадените правителства. Затова и настоящият кабинет прилича по начални нива на популярност най-вече на кабинета на тройната коалиция (около 28% доверие в първите месеци), а и на Орешарски, припомнят социолозите.

Сравнително плахият кредит на доверие към новия кабинет се дължи и на това, че не всички привърженици на Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ го подкрепят.

12% сега смятат, че на страната са нужни предсрочни избори. За сравнение, при правителството на Орешарски този показател се движеше близо до 40%. Дори и сред електоратите на опозиционните сили не надделява желанието за бързи нови избори.

Същото важи и за потенциала за протест. Той е сравнително нисък сред всички електорати. 11% твърдят, че биха участвали в протест срещу това правителство при нива между 20 и 30% през лятото и есента на 2013 г.

Явно доминиращото обществено желание е за стабилизация и успокояване и се забелязва известно изтощение от политическата криза в последните месеци и години.

Партиите във властта се радват на продължаваща подкрепа.  Електоралните нагласи спрямо партиите и доверието в основните личности не показват особени изненади.

26% заявяват, че биха гласували за ГЕРБ, ако днес има избори, а 13% - за БСП. Повече от една трета заявяват, че не биха гласували.

Противно на очакванията, Патриотичният фронт и АБВ не претърпяват видими пробойни в подкрепата си от допира си до властта. Електоралните нагласи за Реформаторския блок не се влияят видимо от нарасналото напрежение между съставните партии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
13
 
! Отговори
gaf преди 9 години
Za6to kriete zaglavieto za protestite ????Zadnika na mutrenskoto upravlenie li pazite?????
16
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BATTI PETK AIDUKA SE E OBADIL OT MAINATA SI,AMA TI TUK SI RASLEDVAN ZA KRAGBI I RAZPRODAGBI.
15
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой наистина има доверие на тези тиквеници се пита? Тези на които се плаща да правят тези измислени изследвания. Едва ли има повечи от 5% някой да им вярва. Дойдоха да оправят нещата и изтеглиха 8.2 милиарда за да върнат парите на техните хора в КТБ. И да вдигат цени и такси защото друго не могат.
14
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво доверие може да се има на хора които нищо не решават сами ами постоянно ходят на инструктажи в БРЮКСЕЛ и американското посолство !?Така и едно магаре да сложат и то може да управлява.
13
3
 
17
 
! Отговори
ТОШО преди 9 години
До GFR: ПЪРВАНОВ МЕРИ КРЪВНОТО НА БЕЗХАБЕРНИКА ЕЖЕМИНУТНО - ИНАЧЕ ЗАВЕРАТА АЗ ПРЕМИЕР ,ТИ ПРЕЗИДЕНТ НЯМА ДА СТАНЕ ! ПРЕДАТЕЛИ ! НАПРАВЕТЕ ТАКА ,ЧЕ НЯКОЙ ОТ ДВАМАТА ДА ПРОЧЕТЕ ПЪРВОТО ИЗРЕЧЕНИЕ НА ТОЯ КОМЕНТАР-ЩЕ ВИ БЪДЕМ МНОГО БЛАГОДАРНИ , УВАЖАЕМИ ЖУРНАЛИСТИ !
12
7
 
7
 
! Отговори
Bat Petko преди 9 години
До Сидни ав$тралияВие в Австралия се занимавайте с австралийските проблеми и оставете на българите в България да се занимават с българските проблеми. И пожелание, да го д..хаш
11
6
 
14
 
! Отговори
БОРИС преди 9 години
ЗАГЛАВИЕТО Е ПЛОД НА ОБЪРКАНОСТТА НА ПСИХОЛОЗИТЕ ОТ СИМЕОНОВО И ДС !ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ,ТЕ НЕ ЗНАЯТ НАКЪДЕ СА -ВЪПРЕКИ ЧЕ ХОРАТА ОЩЕ ИМ ВЯРВАТ ! МНОГО СА СЕ ЗАДЪЛБАЛИ С ТИЯ БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ - ЯВНО ОСРАНОТО ЦРУ ГИ Е ПОДПЛАШИЛО МНОГО ЯКО - ДА ИМ СПРЕ ПОДАЯНИЯТА ОТ МИЛИОНИ ДОЛАРИ ,АКО НЕ ОСИГУРЯТ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО !
10
8
 
23
 
! Отговори
непукист преди 9 години
"Само 12% искат предсрочен вот" не знам дали това е истина или стъкмистика ,но чувам и чета как народната любов вече клокочи и бушува и когато изригне процентите няма да имат значение.
9
26
 
12
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Другари , каквото и да правите едно вече и на децата стана ясно . БСП и ДПС и ДС и КГБ са впрегнали всички сили да свалят кабинета на Борисов , защото той е заплаха за статуквото такова каквото е в тяхна полза . Ето някои съвпадения:- Путин обвини България за ЮП и даде сигнал за действия в България , Петко Сертов изчезна , Съдия беше блъснат на пешеходна пътека , КНСБ организира протести под егидата на БСП , и още много други . Това могат другарите това правят , превратаджии .
8
3
 
27
 
! Отговори
GFR преди 9 години
БОРИСОФ ЦЕЛИО Е У ПРОЦЕНТИ !У МОЗАКО 0 % !
7
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ХA ХA ХA!!!:))Атака все качва доверието и все влиза по чудо на едни и същи проценти харизани от ДПС'то
6
2
 
23
 
! Отговори
GFR преди 9 години
Кабинетът с крехко доверие БАЦЕ С КРЕХКО КРЪВНО !
5
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименПоклащат братушките от тук от там зер падне прозападното правителство та да тръгнат пак нещата с тръбата.
4
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ ЗНАМ ЗА КАБИНЕТА НО СЛЕД ИЗЧЕЗВАНЕТО НА СЕРТОВ ,БОЙКО И ПЛЕВНЕЛИЕВ СА КАТО ПОСРАНИ,ТЕ ВЕЧЕ СИ ЗНАЯТ СЪДБАТА
3
3
 
19
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Много мислите за глупости като правителство,доверие и т. н.!Я си живейте простия животец и няма да имате никакви проблеми!Всички лъжат като за световно!
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГАЛЪП ДА ГО ГЛЪПНАТ. ТИА НОГО ТОЧНИ ПРОГНОЗЕ ПРАВАТ АМА ЗА ВРЕМЕТО. АМА ИНАЧЕ ИЧ ГИ НЕ БИВА ЗА ДРУГИТЕ ПРОГНОЗЕ. ОБАЧЕ КОЙ ИМ ДАДЕ НОГО ПАРЕТА НАПРАО СИ КЪСАТ ЗАДНИТЕ ЧАСТИ ДА МУ НАДУАТ КАВАЛО. ДУАТ ДУАТ ДОКАТО СЕ ИЗДУАТ КАО БАЛОН. И ПОСЕ ГЛЪТАТ ГЛЪТАТ НОГО ГЛЪТАТ ШЕ ЗНАЕТЕ.
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
AMI KAKVO CAKAME ILI DA IM BLAGODARIM ILI DA IZLIZAME NA ULIZATA.