На България може да се има политическо доверие в ЕС

Кунева иска да раздели механизма за оценка на съдебната система и Шенген
13 дек 2014 14:55, Елка Василева
63
На България може да се има политическо доверие в ЕС
Меглена Кунева. Снимка: архив, Булфото

България ще стане част от Шенген, когато сме готови и се получи потвърждение от всички държави членки, заяви в предаването „Седмицата" на Дарик заместник министър-председателят по координацията на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.

„Няма по-правилен отговор от този. Не мога да ви посоча дата, за съжаление“, посочи Кунева.

Още по темата

Тя припомни, че България има добра оценка от страна на Комисията, има подкрепяща декларация от Европейския парламент. Миналата седмица на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск той също е казал, че стои политически зад приемането на България в Шенген.

„Има няколко държави, които, както те казват, има формулиран проблем с доверието в българската съдебна и правоохранителна система. Те искат да получат два положителни доклада и докато не видят такива два последователни доклада, няма да дадат зелена светлина за Шенген", обясни Кунева.

Тя заяви, че прави опити да раздели механизма за оценка на съдебната система и Шенген, защото по думите й те не са свързани.

„Когато се говори за доверие, центърът на тежестта е преместен върху това съдебната система да разпознае отговорността си. Това е основното, което липсва в България“, посочи вицепремиерът.

Кунева обаче заяви, че България има други аргументи за доверие, които тя няма да се колебая да изложи, когато става дума за доверие по теми, свързани с енергетиката, където България е твърдо за Европейския енергиен съюз и където страната ни показва доста стриктна дисциплина.

Друга подобна тема е свързана с бюджетния дефицит. „За разлика от други държави и дори големи икономики, ние правим една много стриктна процедура, за да можем да се върнем в границата на 3-процентен бюджетен дефицит, при положение че страната е с тежки проблеми и въпреки това ние го правим. Тоест на България може да се има политически доверие в Европейския съюз. Моята задача е да го покажа", допълни Меглена Кунева.

Според нея едва ли България ще получи положителен доклад по Механизма за сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешния ред.

„Няма как да е положителен, защото точно в областта на съдебната система и правоприлагането ние нямаме успех, който е съпоставим с друга една страна, която има същия механизъм и това е Румъния", допълни Кунева.

По отношение на дебата за случайното разпределение на делата Меглена Кунева заяви, че две години има такъв проблем, има и сигнали, че това разпределение не се случва случайно.

„Знаем къде е точно тясното място - между системата, която прави разпределението на делата, и след това прехвърлянето на паметта по нататък. Има едно тясно място в тази поредица от събития, където може неща да се промени", каза тя.

Кунева сподели, че е силно критична към това, че Висшият съдебен съвет не е взел мерки и няма реакция по проблема.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая женанетрябва да говори от името на БългарияВ преговорите с Ес трябва да следваме гръцко-английската политикаДа се опъваме,за да ни даватповече средстваДа се подмазваме не е правилно,защото само ни мачкатБойко,прибери мадам ,,йес,,тя щеше да е ползезна по бай тошово времеЕС не е СсСр
32
1
 
4
 
! Отговори
Tea_marian@yahoo преди 9 години
Да , доверие в енергетиката .. Слушате и унищожавате българската енергетика , и колкото по слушате и продавате интересите , толкова по не ви искат в Шенген !
31
1
 
4
 
! Отговори
Тази Кукумявка ... преди 9 години
... какво пак иска да каже?
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа не вярва на България.Ние не вярваме на политиците.И кой е в средата на оргията???
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Революцията в България срещу евроатлантическото ционистко робство е неизбежна, ***. Защо триете постовете на хората, които казват истината, продажни журналая. Свобода на словото в България, какъв смех.........
28
1
 
10
 
! Отговори
ФЕЛИКС преди 9 години
МРАВКА МНОГО СИ ПРАВА----ЦЕЛАТА ТАЗИ ЗГАН НАЧЕЛО С ПРЕЗИДЕНТА СА ЗА ЗАТТВОР---ПО--ТОЧНО ЗА АК---47
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България ще стане част от Шенген, когато сме готови и се получи потвърждение от всички държави членки, заяви в предаването Седмицата" на Дарик заместник министър-председателят по координацията на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.То ний сми прости и ако не ни каже професорката по европейските въпроси кога ша улазъми у Шинген нема са сетимЕ
26
1
 
8
 
! Отговори
NACO преди 9 години
Как да има политическо доверие г-жо,като самата Вие не знаете как се озовахте в парламента? Как "влязохте"ли? Ами НАБУТАХА Ви?
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 14Naprotiv, choveche.Tezi prodazjnitsi postignaha, koetp iskaha. Judinata plata im e nadezjdno zakutana v chuzjdi banki. A nie"trjabva"da sme blagodarni za pomoshtite! Sled kato s BG predatelite unishtozjiha iztcjalo ikonomikata ni - dostatuchno silna za da ni hrani, da njama gladni. A zavchera mizjitu(r)tka se iztsepi, da sme bili blagodarni na nedonosenoto franse, che dopusnali bulgarska art izlozjba tam. Guzolizie. Naprotiv, te da blagodarjat - shte vidjat izkustvo, ne shizo.
24
1
 
23
 
! Отговори
е преди 9 години
Политическо доверие може, но в България няма политици - има само крадци.
23
2
 
8
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
И е съвсем сигурно, че няма да подведе,след като ти го казваш.А Путин се е пообъркал нещо.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
taq parva tr.da se obesi drygite pod stroi kostovci doganovci stanishevci i prochie izmenici i tehnite podlogi do krak bez nikakva milost.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Taja e pulen zjan, s tolkova slaba ekspertiza!!! Ta tja nishto ne raszbira, dori za resora, za kojto iznudi da i dadat. Mutsa, mutsa, kogato ja intervjuirat... Predi, kogato predavashe Bulgarija, ne zabeljazvahme kolko e zjalka - vsichko stavashe skrito i tja samo "da"-kashe i ni prodade durzjavata pod laskavija Tzarski vzor. No sega, kogato ni tresna goreshtata ljubov na evropejskoto "semejstvo", razbrahme predatelstvoto, a i glupostta na predstavitelite ni. I veche se vzirame v tumninata..
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кунева може да иска и космически кораби да строи, ама няма как да стане...нали може пак да раздава книжки в парламента, да си говорят сладко за политики, но Кунева, да градиш не е като да продаваш готовото...
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На москов да вярваме,ама тая кунева е фурнаджийска лопатаСамо като я чуят и от ЕС си запушват ушите
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма ли кой да затвори устата на тая,м ?
17
2
 
24
 
! Отговори
бай пенчо преди 9 години
Европейският съюз много дълго се гаври с България.Сега г-жо Кунева , въпросът не е дали този съюз вярва на българите, а дали българите вярват на евросъюза.Направте анкета-резултатите няма да са благоприятни.
16
1
 
19
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Как звучи думата доверие изказана от снаха на бивше комунистическо величие която преди се кланяше на изток , а сега е в поза партер на запад?
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може, ами, каквото кажат, нашите *** козируват и изпълняват
14
2
 
23
 
! Отговори
КИД ШЕЛИН преди 9 години
Кунева-Пръмова , единствената надежда на народа е, че Бог забавя , но не Забравя !!! дано горите в Ада продажниците на Отечеството ни...