ВСС замазва проблема с разпределението на делата

За проблемите със софтуера се знае от април 2013 г., разкри правосъдният министър
Обновена: 12 дек 2014 10:56 | 12 дек 2014 10:51, Анисия Иванова
17
ВСС замазва проблема с разпределението на делата
Христов Иванов. Снимка, архив Булфото

ВСС прави опит да замаже проблема със случайното разпределение на делата. Това каза правосъдният министър Христо Иванов пред bTV по повод скандалите през последните дни заради разпределението на делата.

Заради проблема 25 съдии от СГС поискаха оставките на председателя на СГС Владимира Янева и нейните заместници Богдана Желявска и Петя Крънчева. Те бяха подкрепени в исканията им и от техни колеги от СРС. Вчера ВСС обяви, че започва проверка, защото при тях е постъпила информация за пропуски при действията на системните администратори на СГС.

Още по темата
Иванов заяви, че сега има много сериозен проблем със случайното разпределение на две конкретни дела, които са много важни по различни причини, и е "много важно да видим бърза и адекватна реакция от страна на ВСС".

По думите му действията на ВСС до момента са объркани и министърът не е сигурен, че те ще произведат адекватен резултат.

Иванов заяви, че към днешна дата няма обяснение защо има нередности с разпределението на делото за КТБ. "Изглежда, че се натиска копчето, докато не излезе правилният резултат. Действията към момента сочат, че има опит да се замаже положението, действа се хаотично", заяви Иванов

Той призна, че за проблемите със софтуера се знае от април 2013 г. Тогава е имало доклад, в който е посочено, че софтуерът за случайно разпределение не е защитен. А тази система се прилага в много от съдилищата, не само в СГС или ВАС, каза още Иванов.

"Той никога не е мислен да бъде защитен", обясни той и допълни, че системата е създадена през 2006 г. и е за други цели.

Министърът каза, че самият той е участвал в екипа, написал доклада през 2013 г. В него бяха посочени конкретни начини, по които софтуерът може да бъде защитен, от които нищо не е приложено.

Иванов обясни че първата преценка на специалиста по отношение на софтуера е била, че всеки средно компетентен човек може да го манипулира. След това е назначена нова проверка. Парадоксът при нея е, че ВСС не е дал достъп до специален код на софтуера, а без анализ на него не може да се даде окончателно становище за всички възможни пробойни в системата, обясни миниистърът.

Той за пореден път призова ВСС да осъзнае сериозността на проблема и да го реши в най-скоро време, защото предстои доклад на ЕК в края на януари и от него зависи дали България заедно с Румъния ще влезе в Шенген.

"Това е изключително чувствителен момент и е много важно да се покаже адекватна реакция", отсече министърът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: ВССделахристо иванов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Мери преди 9 години
Ами съдийките от НО на СГС и САС, включително тези, които сега се пишат за бунтари от СРС, СГС и САС! Та някои от тях бяха направо за изгонване заради немарливо отношение към служебните си задължения, издаване на противоречащи на логиката присъди, други са "вечните бунтари", особено гравитиращите към ДСБ и "протестърите"! Да ви припомним ли присъдата над А.Генов заради гаменска проява? Престанете да ги защитавате, защото именно те сринаха държавността в България!
13
0
 
3
 
! Отговори
Гошко преди 9 години
Хайде сега - глупости на търкалета, нещо като "Империята отвръща на удара!" Кой не знае какво сториха в ущърб на съдебната система, превръщайки я в своя колония, гл.прокурор, "милиционерът" Жоро Колев, следователят Я.Тодоров и онези петнадесетина човека от ВСС, представляващи дружината на Г.Колев! Ами съдиите от ВКС и най-вече ВАС? Колко съдби разсипаха, колко решения срещу България постановиха, особено тройните и петорните състави на ВАС!
12
0
 
5
 
! Отговори
е преди 9 години
Законите се правят за да се изпълняват и спазват - в България - да се заобикалят.
11
0
 
5
 
! Отговори
непукист преди 9 години
"ВСС погна шефовете на СГС" това е заглавието на вчерашната статия публикувана от Dnes.bg. Някой вярва ли ,че ще случи кой знае какво. Поговорката "гарван гарвану око не вади" важи в пълна сила те са от един отбор .
10
0
 
5
 
! Отговори
DUBLIN преди 9 години
ВСС са артисти от най-висока класа,пълни с номера,трикове и финтове-затова тази държава още години и години ще вони ли вони...........горкият народ да продължава да им се радва.
9
0
 
5
 
! Отговори
Temidko преди 9 години
Аман от "общо-колективни-недефинирани" органи...ВСС замазвал, ВСС не давал достъп - добре де, това са няколко човека с ИМЕНА. Ако ВСС са объркани, пази ни от такива блюстители на справедливостта. И пак ще си питаме КОЙ...
8
0
 
5
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Пешо сумиста днес е отказал да се яви в съдебна зала, а е предпочел да си остане в килията . Очевидно е, че вече не е обнадежден !Пещо сумиста предусеща вече, че е бита карта ... Ще има да си гледа *** от сик вече само на снимка / евентуално / ...Кукловодите му Доган и мамин Делянчо май няма да го спасят, а ?
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаете ли каква е комисионната на Румето???Минимум10%!!!Сещайте се за какви кинти става на въпрос и после как се преразпределят нагоре по стълбичката.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спомнете си кой сложи Янева на престола - цвък цвък. Как иначе ще скрие далаверите на герберастите
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ВСС замазва проблема с разпределението на делата" - От мафията това е най-малкото което може да се очаква. Крайно време е да се разбере, че ВСС е най-важният орган на мафията. Размиването е просто стандартна процедура, основен инструмент за нея.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до адвокат: Вие адвокатите също сте в кюпа софтуера на българина докато не се смени няма оправия в БГ
3
2
 
16
 
! Отговори
адвокат преди 9 години
Почти 80 % от прокурорите и съдиите са номенклатурни кадри на БКП-БСП . При това положение как мислите , че ще стане реформа . Никога с тези хора . На година получават по 1-2 милиона рушвети и сега ще се съгласят на 2000 лв. заплата . Просто сме обречени .
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
както винаги в Бг всичко целенасочено се изкривява и не се бяга от истината и разкриване на корупция във властта а се бяга към Байганьовски номера скоро няма да се оправим
1
1
 
10
 
! Отговори
Бате Бойко преди 9 години
Проблема няма и да се реши, само ще се задълбочи. *** работа.