Пенсионната система гарантира мизерни пенсии

Не виждам аргумент за замразяване на пенсионната реформа, каза Калфин
14 дек 2014 11:23, Елена Кирилова
76
Пенсионната система гарантира мизерни пенсии
Снимка: Булфото, архив

От замразяването на пенсионната възраст, каквото предлагат синдикатите, най-много ще пострадат хората с ниски доходи, заяви в ефира на Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

По думите му в момента пенсионната система гарантира мизерни пенсии. За да се промени това е необходимо пенсионният фонд да бъде отделен от бюджета. Целта е фондът да бъде по-независим от него, а това може да се случи чрез използването на няколко ключови инструмента. На първо място това е увеличаването на възрастта за пенсиониране, на второ - увеличаването на вноскатата, и на трето - промяната на условията на категорийните работници.

“Най-доброто, което може да се случи, е да се направи комбинация от тях, която да даде най-голям комфорт на хората”, коментира министърът.

Припомняме, че Калфин предложи стъпката за увеличаване на пенсионната възраст да не е четири, а два месеца. Той посочва, че паралелно с това трябва да се приеме възможността за предсрочно пенсиониране, насочена към хората в предпенсионна възраст.

“Работата ми в момента е да потърся диалог със социалните партньори. Който не може да изчака двамата месеца, може да се пенсионира по-рано. Това няма да засегне никого, а замразяването е безсмислено. Правим го години наред и резултатът е ясен”, допълва Калфин.

Той заяви, че подкрепя криминализирането на укриването на пенсионните вноски.

“Това е искане на синдикатите, което следва да бъде подкрепено”, коментира социалният министър. Той е категоричен, че това, което важи за данъците, трябва да важи и за осигуровките.

На въпрос дали през 2015 г. ще има увеличаване на пенсиите, Калфин заяви, че трудно може да обещае подобен ход, тъй като бюджетът за годината ще е по-малък от този за 2014 г.

По думите му бюджетът за родителството се увеличава с 13 млн. лева, но за насърчаването на родителите да отглеждат повече деца са необходими множество стимули и то не само с плащания на помощи.

“Трябва да мислим как да насърчим семействата с едно и две деца да родят трето. Не става дума просто да се отпускат средства за децата, а държавата да помогне на родителите да бъдат отговорни”, посочи Калфин. По думите му в част от случаите помощите могат да се отпускат под формата на услуги, включително плащането на таксата в детската градина.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: пенсииИвайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И *** за зеле НЕ става от този комуносоцилистически ***,камо ли политик!
51
1
 
3
 
! Отговори
Нямам преди 9 години
Господин министре, ако вдигнете възрастта за пенсиониране - трябва и да осигурите работа на тези предпенсионери, за които, за тяхно недобро, никой не се интересува. Омръзна ми, започнах да се повтарям ...
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами как да не са мизерни пенсиите бре, Калфа, как? Колко хора се осигуряват на реалните доходи? Какво е направено за да няма "сива" и "черна" икономика?
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До тя За калпавия и вълната го знаеш лаф-а....
48
4
 
5
 
! Отговори
тя преди 9 години
Как ще има богати , ако няма бедни?Ограбили ограбените.
47
2
 
8
 
! Отговори
ЛУСТРАЦИЯ! преди 9 години
Това мързеливо и крадливо ченге от дс,кгб е време да духа супата,а не винаги да е в управлението на клета България...Нали сме вече демократична държава,а само "бивши" *** са на хранилката...?! АБВ е поредния проект на ДС,КГБ и е пълна с мутри!ЛУСТРАЦИЯ!
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя турчин Калфа е соц.*** и се пише за социален...Окраде България и още не е в затвора.Червен ***!
45
1
 
2
 
! Отговори
марш преди 9 години
кой те бръсне тебе за слива, въздухар
44
2
 
6
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Много хипотези за големи пенсии това е чист популизъм. Няма специалисти и кураж за пенсионна реформа. Вноската за пенсия трябва да е лична,акумулира се и се ползва от пенсионния фонд като се влага в печеливши дейности. При навършване на определена възраст вноските севъзстановяват на вносителя и от натрупания капитал следствие на инвестицията се плаща на вносителя дивидденти. Но се питам има ли в държавата човек да го въведе.
43
1
 
7
 
! Отговори
Демос преди 9 години
Пенсионната система гарантира мизерни пенсии поради некадърни управляващи.За 25 години "преход" по комунистически критерии парламента засмърдя от корупция и липса на държавници.Тия хамелеони затриват държава и народ.
42
4
 
4
 
! Отговори
изводи преди 9 години
Простата истина е че който взема - все няма. А който дава - все има.Социализма е система предназначена да направи живота на мързеливите лесен.Солидарност за тях значи - вземи каквото можеш и нищо не давай.Затова всякакви социални придобивки трябва да бъдат забранени и който не работи - не трябва да яде както казва народната мъдрост.
41
4
 
2
 
! Отговори
от сидни австралия преди 9 години
АЛООО чакайте бе!Защо гледате само държавата бе!ИМАТЕ СИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ПЕНСИОНИ ФОНДОВЕ които са отделно то държавата. ЗАБРАВИХТЕ ЛИ???Получавате пенсия не само от държавата но и от ВАШИЯ ВТОРИ ПЕНСИОНЕН ФОНД!!! Пенсията ви се събира общо!А освен това всяка година получавате и премия по БОНОВИТЕ КНИЖКИ които сте вложили още от 1997. Големите компании печелят но и вие СЪЩО чрез боновите си книжки!!!Съберете си втория пенсионен фонд + боновите книжки+държавната пенсия и няма кво да се оплакват
40
1
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Пенсионната система у нас няма шанс да оцелее.Шепа хора внасяха доскоро нещо ,докато държавата не реши да ги доиздои.Сега нещата лъснаха в целия си блясък.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
25 години ДЕГРАДАЦИЯ стигат!!!
38
2
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
u4itel sam s 30 g trudov staj,na kolko godini ste se pensioniram
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калфин,не предвиждате ли заедно със синдикатите да принудите най-накрая работодателите да осигуряват работещите на реалните заплати? Щото и до сто години да се работи,при внасяне на осигуровки върху минималната заплата,пенсиите няма да са по-високи от досегашните!До кога ще изплащаме десетките хиляди фалшиви инвалидни пенсии?До кога ще мачкаме родното производство и ще толерираме мноса на европейски ***?Искам да ям криви краставици и яйца от не щастливи кокошки!!!
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 39Абе приятел,аз съм инвестирал в себе си толкова време и пари за образование,а ти искаш да ти подаря по-голяма част от тях,само заради това че те е мързяло или докато аз съм учил и като студент ми се е налагало да ям сух хляб със зелева чорба,ти си щракал с пръсти и си си правил кефа,без да мислиш за бъдещето!Солидарност за болните,за хората с увреждания,но не и за мързеливците и некъдърниците!
35
2
 
8
 
! Отговори
Nikolay преди 9 години
Васил Василев ,Иван Нейков и Асен Агов са типичните български олигарси!
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как искате да се крминализира не плащането на осигуровки, като най-големите нарушения правят фирмите близки до управниците. Това се оправя само с тояга.
33
4
 
7
 
! Отговори
оптимист преди 9 години
Редно е ако внасям пари в пенсионната си сметка например върху 8000 лв/4000 евро/ а друг върху 400 лв .да получвам 20 пъти по голям пенсия.А не както е до сега разликата да е 4 пъти.Определящо трябва да е сумата внесена ,а не възрастта или точките.Аз за 1 месец ще внеса толкова пари колкото друг /с 400 лв заплата/ за 20месеца.Или аз за 2 г ще внеса същите пари като човека на минимална заплата за 40 г стаж. И накрая работи до 65г и получавай пенсия 3-4 г /статистика за мъжете/с разлика 4 пъти мак