Пенсионната система гарантира мизерни пенсии

Не виждам аргумент за замразяване на пенсионната реформа, каза Калфин
14 дек 2014 11:23, Елена Кирилова
76
Пенсионната система гарантира мизерни пенсии
Снимка: Булфото, архив

От замразяването на пенсионната възраст, каквото предлагат синдикатите, най-много ще пострадат хората с ниски доходи, заяви в ефира на Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

По думите му в момента пенсионната система гарантира мизерни пенсии. За да се промени това е необходимо пенсионният фонд да бъде отделен от бюджета. Целта е фондът да бъде по-независим от него, а това може да се случи чрез използването на няколко ключови инструмента. На първо място това е увеличаването на възрастта за пенсиониране, на второ - увеличаването на вноскатата, и на трето - промяната на условията на категорийните работници.

“Най-доброто, което може да се случи, е да се направи комбинация от тях, която да даде най-голям комфорт на хората”, коментира министърът.

Припомняме, че Калфин предложи стъпката за увеличаване на пенсионната възраст да не е четири, а два месеца. Той посочва, че паралелно с това трябва да се приеме възможността за предсрочно пенсиониране, насочена към хората в предпенсионна възраст.

“Работата ми в момента е да потърся диалог със социалните партньори. Който не може да изчака двамата месеца, може да се пенсионира по-рано. Това няма да засегне никого, а замразяването е безсмислено. Правим го години наред и резултатът е ясен”, допълва Калфин.

Той заяви, че подкрепя криминализирането на укриването на пенсионните вноски.

“Това е искане на синдикатите, което следва да бъде подкрепено”, коментира социалният министър. Той е категоричен, че това, което важи за данъците, трябва да важи и за осигуровките.

На въпрос дали през 2015 г. ще има увеличаване на пенсиите, Калфин заяви, че трудно може да обещае подобен ход, тъй като бюджетът за годината ще е по-малък от този за 2014 г.

По думите му бюджетът за родителството се увеличава с 13 млн. лева, но за насърчаването на родителите да отглеждат повече деца са необходими множество стимули и то не само с плащания на помощи.

“Трябва да мислим как да насърчим семействата с едно и две деца да родят трето. Не става дума просто да се отпускат средства за децата, а държавата да помогне на родителите да бъдат отговорни”, посочи Калфин. По думите му в част от случаите помощите могат да се отпускат под формата на услуги, включително плащането на таксата в детската градина.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: пенсииИвайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отговор, явно си гласовит, но дрънчиш на кухо. Объркани са ти понятията, човече. Компотите не са компютри и хипотенузата не е хипопотам! Но си много прав - 21 век е! Не сме в 13 или 18, нали?
31
1
 
6
 
! Отговори
реостат преди 9 години
Без кръв няма управия
30
7
 
6
 
! Отговори
отговор преди 9 години
До 40Г-не Защо не предложиш влоговете в банките да бъдат общи?-Солидарност!.В супера всеки да пазарува стоките за една и съща сума?Солидарност!!Заплатите на всички еднкви?Солидарност.Щях да кажа нещо и за жените ,но това е запазена марка за комунистите.Пак Солидарност.ЕЕЕЕ стига с тоя Комунизъм .Колега смени чипа 21 век сме
29
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига вече с тия пенсии,то я явно че парите са изхарчени отдавна..но редно ли е полиция военни правосъдие да се пенсионират младички и първа категория че какво толкова са изморени,предимства трябва да имат леяри,миньори.летци,не може да се сравняват с тяхната работа
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Справедливост без солидарност за бедните български граждани няма. Това трябва да е ясно на 80% от народа. За лични вноски мечтаят добре платените, които никак не са много, но за съжаление са доста гласовити.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може да са мизерни, но поне са гарантирани.
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Системата, днешната, ни гарантира мизерия! И има нужда не от основен ремонт, а от демонтаж.Ако не го направим днес, утре няма да има България!
25
1
 
35
 
! Отговори
Охранител преди 9 години
Работя като охратнител. Не е частна фирма, а към държавата.Вчера получавам писмо, че не съм регистрирал в Данъчното колата, която си купих преди два месеца. Такъв бил законовия срок.В Същото време не съм получавал заплата точно от 2 месеца от същата държава, която сега ми иска да си платя данъка на колата.Значи, когато държавата ми бави заплатите всичко е ок. Когато аз закъснея обаче с декрларирането на имот или автомобил - тогава акт.Що не ви *** и държавата, а ?!
24
0
 
21
 
! Отговори
оптимист преди 9 години
Г-н Калфин.Обясненията ви обиждат хората.Защо не обясните защо след като БВП е 47%от средноевропейският ,Заплатите са само 20%???Обяснете на хората че ако произвеждт 2 пъти повече и произведат продукт колкото в ЕС по вашата логика ще получат 40%от средните зплати в ЕС.Акоо успеете без да ядете тояга .Ще ви призная за МR.SENKO!!!И какво би зстрашило бюджета ако доходите се вдигнат сега с 100%.Просто е произвеждаш 47%от БВП на ЕС и получаваш 47% от доходите им.Това трябва да ти е целта
23
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скачахте по площадите за ДЕМОКРАЦИЯ - получихте РАН-ЪТ и МИЗЕРИЯ!!!
22
2
 
15
 
! Отговори
eксперт преди 9 години
На всеки да се направи отделна партида и да си знае човек,че тези пари са негови,а не да влизат в кюпа за преразпределяне.
21
2
 
27
 
! Отговори
оптимист преди 9 години
Реформа трябва да има ,но да бъде на база лични сметки.Да знам аз че тези пари са мои ако си замина от този свят без пенсия моите наследници ще наследят моите пари.Ако искам по голяма пенсия ще внасям допълнително.Ако се нуждая от пари ще изтегля от тях..Реформа е държавните служители,военните и те да си плащат осигуровките в лични сметки.Реформа е АЗ да избера кога ще се пенсионирам /на колко год/и сумата която искам да получавам,на база внесена сума.Мога на 50. или 75г Но аз си правя сметката
20
0
 
16
 
! Отговори
Калфа, калфа преди 9 години
Увеличаването на възрастта за пенсиониране увеличава базработицата.Реформата трябва да започне с плащането на осигуровки от държавните слежители и премахване на ранното пенсиониране.
19
0
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Тя цялата ви Система гарантира мизерия !
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз ви гарантирам, че осигуровки от мен няма да видите !
17
0
 
11
 
! Отговори
iwan.iwanow преди 9 години
Да вдигнат възраста за пенсиониране на 120 и да са сигурни че няма да има пенсионери тяхната ***!
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЧЕ ТЕ ХОРАТА С НИСКИ ДОХОДИ СА СИ ОБРЕЧЕНИ НА ВЕЧНА МИЗЕРИЯ ОТ РАЖДАНЕТО ДО СМЪРТТА СИ ЗАЩОТО СИСТЕМАТА Е ТАКА НАПРАВЕНА ЧЕ ЗА ДИНАСТИИТЕ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО НА ЕДНОВРЕМЕШНИТЕ КОМУНИСТИ КОИТО СЕГА СА ВЪРЛИ КАПИТАЛИСТИ ДА ИМА МИЛИОНИ БЕ! КРАДЛИВА ПАСМИНА!
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те сега не стигат парите за пенсии,а какво ще стане,когато за напред започват да се пенсионират хората от най голямата възрастова група,родени между 65-а и 90-а година.Тогава от къде ще има пари като ще трябват пенсии за 3 000 000 при работещи 300 000
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парите за пенсии идват от работещите хора,които са все по малко.Няма как да станат нещата без да се раждат деца и без да се дават високи заплати и от тях по високи удръжки.Но млади в България не остават или да останат имат по 1 дете и общо взето на всички е ясно,че си заминаваме като нация.Нещата са изтървани отдавна и никой не работи в тая насока.
13
0
 
3
 
! Отговори
a roma bg преди 9 години
v RBG ( robovladelska Bulgaria) misere za robite, a robovladelcite prazkat s gluteus maximus v Hilton.de :-)