Плащаш малко, искаш висока пенсия. Не става, отсече Борисов

Пенсионната реформа ще бъде замразена през 2015 г.
Обновена: 14 дек 2014 16:16 | 14 дек 2014 13:29, Александър Попов
400
Плащаш малко, искаш висока пенсия. Не става, отсече Борисов
Снимка: БТА

Пенсионната реформа ще бъде замразена и възрастта за пенсия няма да бъде вдигана през следващата година. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов, синдикатите, социалния и финансовия министър.

Не може цял живот да плащаш малко за пенсия, а след това да отидеш като пенсионер и да искаш висока пенсия, заяви Борисов.

По думите на срещата не е имало разминаване по нито една тема между преговарящите.

Още по темата

До 31 март трябва да бъде изработен дългосрочен план за реформата на системата, решиха още управляващите.

Социалният министър Ивайло Калфин отбеляза, че приема това споразумение, за да се вземат в следващите три месеца трайни решения. Той посочи, че пенсионната система във вида, в който се намира в момента, обрича на мизерия бъдещите пенсионери. По думите му е необходима сериозна реформа, която да бъде поносима за хората, да дава предвидимост и стабилност.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров пък обясни от своя страна, че целта е да се намери дългосрочно решение в пенсионната система след март 2015 г. По този начин политиците нямало да могат повече да използват темата за пенсионирането в своите предизборни кампании.

От 2015 г. ще се въведе принципът на свободен избор на осигурените лица за режима на осигуряване за ранно пенсиониране - чрез държавното обществено осигуряване или чрез професионалните пенсионни фондове, при запазване на действащите условия за ранно пенсиониране.

От следващата година ще се въведе и принципът на свободен избор на лицата, родени след 31 декември 1959 г., да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд или изцяло за пожизнена пенсия в държавното обществено осигуряване.

"До 31 март се надявам в парламента всички партии да не се правят на опозиция и управляващи, защото видяхте, че при БСП, ДПС и Атака нищо не се случи в пенсионната реформа. Сега да седнем заедно със синдикати и работодатели, така че да гарантираме на хората доходите и пенсиите, в противен случай какво се получава – 53 % с бюджетните пари от данъците плащаме пенсия, а имаме частни пенсионни фондове. Всичко е обърнато с главата надолу”, посочи премиерът Бойко Борисов.

След срещата стана ясно, че ще бъдат криминализира укриването на осигурителни вноски от осигурителите и самоосигуряващите се лица.

За начина, по който ще се пенсионират служещите в МВР, в отбраната и огнеборците ще се търси съгласие между правителство и синдикати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е истина колко сте ***. Ами направете си собствен пенсионен фонд. Внасяйте си всеки месец вноските в читава небългарска банка и след 20 г.можете да се пенсионирате спокойно..
273
0
 
1
 
! Отговори
Т преди 9 години
Проблема е,че дори и да внасяш много, накрая пак ще си с мизерна пенсия, защото ще си отново солидарен с някой, който няма стаж, но ще получи пенсия за възраст например.А обикновено тези,които внасяме на повече не потребяваме нищо.То чисто можеш да вземаш и 2500 и да те осигуряват на всичко,но се питам,дали им минава през главите,че може да имаш кредит за жилище например и да не живееш с тези 2500, с които са те квалифицирали като богат.Пък и детето ти е богато, та и то няма детски.
272
0
 
2
 
! Отговори
Стария туч преди 9 години
Неграмотен и нагъл - това е нашия Премиер!Интересно ти Бойко като си бил пожарникар и на други държавни служби, дали си платил и един лев от заплатата си , като осигуровки?Също е интересно , когато си бил с частната си фирма на тавана ли се осигуряваше или на минимума?Така че , не ми реди мъдрости , а погледни нещата в тяхната същност!Провери колко години в Япония след Втората Световна , всички в Япония са взимали еднаква пенсия !Защото скъпи ,това е соц.справедливост при бедност и недоимък!
271
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ме може ли така Боко ? Да плащаш малко а да искаш много. Ами Боко може ли да крадеш и ограбваш? Да правиш далаверки със зелената енергия, с цветелинка и с какво ли още не? май може , нали ?
270
0
 
1
 
! Отговори
Dinosaurus преди 9 години
325, не отива за ББ, а за социалните *** - сива икономика, работодатели, осигуряващи на минимална заплата, здравеопазване за неосигурени здравно, майчински за "многодетни", които започват да раждат докато те самите вземат детски
269
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** тия пари които давам за тази държава ако ми бяха на влог щях да те купя. 30% от заплатата ми отива за вас хрантутници недни
268
0
 
3
 
! Отговори
PROSTO преди 9 години
I DOHODNO- SPRETE DA RABOTITE I STE GIVEETE KATO TEZI KREZOVE, KOITO SAMO KRADAT !
267
5
 
5
 
! Отговори
странник преди 9 години
Нормално е пичове....работя във Франция заплата та ми е 1800 евро от нея ми вземат 400 във вид на данъци , и осигуровки ...затова ползвам безплатно медицински услуги , а и котирам за пенсия , която с гаранция няма да е 160 лева ....а в БГ как е отдържат по 20 лева на месец и после искате 500 лева пенсия...няма как да стане....да все пак за по големи отдръжки трябват и по големи заплати ... борете се за заплатите си...
266
0
 
4
 
! Отговори
*** преди 9 години
Пак псевдореформи! Привилегированите категории си остават! Редовият данъкоплатец пак ще понесе тежестта! Властта в България обслужва хората с привилегии, които станаха половината от работещите в тая държава! Докога?!Няма в Света социална система, която да издържи на това безобразие!!!
265
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълни лицемери! По сегашното законодателство българите се осигуряват средно 36,5 години до 63 годишна възраст. Средна продължителност живот в България - 72,8 години. Всеки може да си направи сметката - колко плаща за 36 години, за да взима пенсия в най-добрия случай 10 години. Истината е в безпомощното състояние на управляващите да задържат младите в България. Държавата ни стана застаряваща нация с голяма част *** население, повечето от което не плащат нищо. Престъпниците са политиците!
264
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво ще каже Борисов за хората,които са осигурявани на максимален осигурителен доход и заради тавана на пенсиите няма да могат да мземат реалния размер на пенсията до края на живота си? Всеки ден бълва от медиите некомпетентни изказвания.
263
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пенсионната система:Цял живот пестиш едни пари. Обаче едни хора ти ги държат, ти не може да ги контролираш. Ако преждевременно умреш преди 65 - парите изчезват. Така е сметнато, че да получиш най-много 1/4 от спестеното и то без лихви, даже ако доживееш до 85. Освен това тази система е задължителна.Накратко - това е много нагла измама с участието на държавата.
262
0
 
10
 
! Отговори
Тръба преди 9 години
''И сега хлябът не е по 2 лева, а по 1,20.'' 1.20 за 600 грама. Нъл-тъй? Този ''хляб''... хех, не благодаря.
261
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бокич,бокич Пак мантрите за "малкия и средния бизнес".... Какъв е тоя малък и среден бизнес? Кватрални бакалии, кафета и пунктове за дрехи втора ръка? Това ли е съсипал?
260
13
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Анонимен 313 Само че пенсиите при мрачния тоталитаризъм бяха не 90, а 50-60 лева. И сега хлябът не е по 2 лева, а по 1,20.
259
0
 
14
 
! Отговори
sasho преди 9 години
Защо да не може? 45 години плащаш и после най много 5-6 получаваш или може би трябва 120 години да работиш за да живееш добре 4-5 години като пенсионер?
258
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Aaaaa аз такова,нещо лентички да *** има ли?
257
7
 
6
 
! Отговори
иво преди 9 години
Всички криете данъци, кой ви е крив. 2 000000 работещи извън страната, 1 500000 в страната , останалите 4 000 000 са на техен гръб. Няма как да стане без да се работи. Криете данъци, инвестирайте, спестявайте, не чакайте висока пенсия.
256
4
 
23
 
! Отговори
Инж+ преди 9 години
Тези "реформи" обслужват бившите партийни кадри, военни и милиционери...Дето цял живот тормозиха хората и лежаха на гърба на трудещите се, а сега вземат най-високите пенсии. А колко им е приноса!?
255
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А знае ли някой дали Буда случайно намери ОНЯ договор за който се хвалеше,че бил подписал въпреки Брюксел и щял да осигури много работни места,че тръгнал сега и пенсиите да оправя?