Правителството ще прави единна миграционна структура

Ще има и един закон за миграцията, обеща Красимир Ципов
5
Правителството ще прави единна миграционна структура
Снимка: БТА, архив

Дългосрочната цел на правителството е създаване на единна миграционна структура и приемане на единен миграционен закон, който да обединява на национално ниво многото съществуващи в момента нормативни актове, съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов пред участниците в международна конференция "Миграционни предизвикателства пред България като външна граница на Европейския съюз", цитиран от БТА.

Още по темата
Краткосрочната перспектива налага да се променят изцяло Законът за убежищата и бежанците и Законът за чужденците в България, мотивира се той.

Ципов е категоричен, че е необходимо политическо решение за приетата, но не изпълнявана в момента интеграционна стратегия, което да включва и изготвяне на план за изпълнението й през 2015 г. Зам.-вътрешният министър отбеляза, че ще се работи за възстановяване на Националния съвет по миграция, структуриран през 2011 г., както и за промени в Закона за МВР, които да отделят дирекция "Миграция" от "Гранична полиция".

Нужни са и спешни действия за хармонизиране на националната нормативна база с европейското законодателство чрез въвеждане на две евродирективи, транспонирани в пакет, с нов закон за убежищата и бежанците, приемане на изцяло нов закон за бежанците в България.

Политиката по връщане на бежанци да бъде водеща със силно ангажиране на национално ниво, поиска още Красимир Ципов.

Според него добрата основа от 2009-20013 г. не е била използвана по най-добрия начин при кризата със сирийските бежанци.

30-километровата ограда по границата с Турция по думите на зам.-вътрешния министър е можела да бъде адекватна мярка, ако са били отделени пари от бюджета за т.нар доброволно връщане.

България все още няма програми за такова връщане, които да бъдат финансирани с държавни средства, отчете Ципов.

Той добави, че негативна, отслабваща системата за сигурност, е практиката да се командироват полицейски служители от вътрешността на страната по границата, защото се завишава криминогенната обстановка.

Липсата на стратегия и визия за управлението на миграционните политики показа, че всяко управление се нуждае от адекватна рамка, обобщи зам.-министърът на вътрешните работи.

От януари до октомври т.г. са подадени 135 хиляди молби за убежище на територията на Европа, което е с 50 на сто повече от предходната година, съобщи представителят на фондация "Ханс Зайдел" - Богдан Мирчев пред участниците в конференцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
0
 
! Отговори
митов преди 9 години
Кога станахме , кога ни почерне гъ*за! До вчера и ние обикаляхме немили-недраги света в опити да се измъкнем от нашето блато,а сега вече не искаме да помогнем на други хора изпаднали по една или друга причина в това положение. Никой не бяга от хубаво и не напуска родния си дом! Даже и към този момент хиляди нашенци имат статут на нелегални в САЩ , Канада,Австралия. Не беше различно и положението в Европа , но благодарение ,че сме ЕС нещата са малко променени.
3
0
 
2
 
! Отговори
7 преди 9 години
Трябва да им дават срок 1 месец да кажат къде да ги върнат обратно, ако си крият документите и не съдействат - служебно връщане в Сомалия - там ще ги приемат винаги, за роби
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Засилени мерки за охрана и ограда по границата най вече служат за повишаване цените на каналджийските услуги и трафикантската мафия. Ако властта иска да спре наплива на различни екзотични популации, ще я спре - законодателно и силово.Много пари се усвояват и в този .... бизнес.А стадото върви, както казват овчарите - ,,на ярма''. Тъмния човек знае, че неговата грижа е само да си довлече тъмния заден диференциал до Германия и Швейцария и там белия човек е длъжен да го отглежда.
1
0
 
8
 
! Отговори
mdaa преди 9 години
E vreme beshe! Trqbva prestoqt na nashite arabski i afrikanski priqteli da se uzakonovq po-barzo, za da moje da se integrirat v bogatata ni rodina, poneje nai-malkoto e da ni opravqt prirasta kakto beshe kazala edna umna vuini4ka