Ненчев се надява, че бюджетът за отбрана ще бъде актуализиран

Ще има и нов План за развитие на въоръжените сили, обеща той
3
Ненчев се надява, че бюджетът за отбрана ще бъде актуализиран
Николай Ненчев. Снимка: Булфото, архив

Министърът на отбраната Николай Ненчев изрази надежда, че бюджетът за отбрана ще бъде актуализиран в рамките на следващата година.

Още по темата
Надявам се и вярвам, че бюджетът за отбрана ще бъде актуализиран в рамките на следващата година и в крайна сметка ще успеем в голяма част да изпълним нашите мисии и подготовка и да поддържаме Българската армия във висок боен дух, каза Ненчев, цитиран от БТА.

Попитан дали се подготвя нов План за развитие на въоръжените сили, тъй като сегашният изтича в края на 2014 г., министърът коментира, че се работи и вероятно през януари следващата година е имат готовност за това, но подчерта, че трябва да се вземе предвид факта, че бюджетът за отбрана е орязан в сравнение с миналата година с близо 87 млн. лв.

На въпрос за утилизацията на боеприпаси министър Ненчев посочи, че въпросът е приоритетен. Той изрази безпокойство, че има немалко количество мини в Горни Лом, където при взрив в склад за обезвреждане на боеприпаси на 1 октомври загинаха 15 души, които се налага да бъдат утилизирани спешно, но и че в складове на БА също се съхраняват боеприпаси с отпаднала необходимост.

Ненчев посочи, че трябва да се намери форма и начин за тяхната утилизация и допълни, че вече е поставил въпроса в правителството, както и че ще се обърне за подкрепа от парламента.

Имаме нужда от съвременна линия, камери, които да са на високо ниво, които да започнат в кратки срокове да утилизират събраните в складовете на БА боеприпаси с отпадната необходимост, каза още Ненчев.

Към момента за българския медицински екип в Мали няма опасност в прекия смисъл на тази дума да се заразят с ебола, каза Николай Ненчевq след като проведе традиционната видеовръзка в навечерието на коледните и новогодишните празници с националните командири на контингентите ни зад граница.

Националният командир на екипа военни медици, с които участваме в операцията на ЕС за обучение на силите за сигурност на Мали, подполк. Кирил Ленгарски докладва, че обстановката в страната продължава да бъде напрегната и сложна - в северните части продължават да оперират екстремистките групи, а на юг продължава борбата с ебола. Той посочи, че моралното и психологическо състояние на българския екип е добро.

По официални данни в Мали има осем потвърдени случаи на болни от ебола, като всичките са починали, а 258 случаи се разследват.

Клиниката "Пастьор", която е под карантина, се очаква да заработи в края на януари. Изграден е и нов ебола център до границата с Кения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: отбранабюджетНенчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента в казармите ни играят волейбол и цъкат карти. Ако стане война поне 60% от личния състав ще избягат или ще се изпонапият. Наистина имаме нужда от боеспособна армия и от относителна независимост. Това започва от разработването на собствена униформа (разцветка) до закупуването на възможно най-добър изтребител.
2
0
 
5
 
! Отговори
Генерал преди 9 години
Единственият смислен план за армияат е ДА НЯМА АРМИЯ! То нея и сега си я няма ама ни струва по 1 милиард на година!!
1
0
 
6
 
! Отговори
СЕЛСКОСТОПАНСКИЯ преди 9 години
деятел как знае от коя страна се държи пушката. Това не е мотика. Де ги намира ТИКВОНИЙ все такива