2015-а идва заредена със скандали и хронична нестабилност

Експерти в задочен спор за опасностите: Бедността или войните наоколо
2 яну 2015 21:05,
185
2015-а идва заредена със скандали и хронична нестабилност
Снимка: архив Булфото

Ще оцелее ли кабинетът? Ще има ли стабилност? Ще ни подминат ли военните конфликти наоколо? Това са въпросите, които 2014-а завеща на 2015-а, а отговорите тепърва предстои да изживяваме. И все пак какво показват прогнозите?

Новата година ще е турболентна, заредена със скандали и хронична политическа нестабилност, смятат двама политически експерти, с които Dnes.bg разговаря.

„Задава се изключително турболентна година, не само за България, но и за Европа и света. Така че е много трудно да се каже какво ще се случи”, смята специалистът по избори и политически наблюдател Михаил Константинов.

Той все пак заложи на прогнозата, че кабинетът ще оцелее под някаква форма. Аргументът му за това е, че на хоризонта не се вижда кой ще го замести. Освен това и хората, които участват в кабинета, имат личен интерес той да се запази, смята Михаил Константинов.

Освен това, според професора, има и готови заместващи елементи, които могат във всеки момент да заместят някой от коалиционните партньори, ако той реши да напусне. „Хората на Бареков чакат отзад, самото ДПС вероятно ще подкрепя в някои направления правителството”, смята Константинов. Той е убеден, че това се осъзнава в мнозинството и заради това партньорите не извиват много-много ръцете.

Според професора обаче голямата опасност за страната ни се намира навън, извън границите й. „За първи път има цяла терористична държава, която представлява заплаха за цялата цивилизация”, смята проф. Константинов. Той е разочарован, че на фона на заплахата от „Ислямска държава” двете големи християнски групи, около протестанти и католици и около източноправославните, се бият в Украйна, вместо да противодействат. „Това, бих казал, е престъпление”, обяви професорът.

Борислав Цеков от Института по модерна политика пък смята, че най-голямата заплаха през следващата година ще е бедността в България. Той прогнозира задълбочаване на кризисните процеси в обществото поради липса на адекватна национална политика.

„Четворната коалиция е заредена с хронична политическа нестабилност. Има вече белези на феодализация на управлението - всяка от четирите партии, която е взела даден управленски ресор, си прави каквото реши, без това да е част от обща и координирана политика”, смята той. Цеков даде пример с пенсионното осигуряване - премиерът подписва меморандум със синдикатите, а част от правителството, свързана с РБ, го саботира.

Според него през новата година ще гръмнат и първите по-сериозни корупционни скандали. Той прогнозира, че те вероятно ще са в ресорите икономика, енергетика и регионално развитие.  

Цеков е убеден, че кабинетът вече е вкарал България в дълговата спирала, която ще зароби поколения напред. А взетите заеми, според него, ще потънат в бездънна яма. „Вижте бюджетната политика - вместо "постната пица" на Дянков имаме "парче сухар" на четворната коалиция”. Той дава пример и със съдебната власт, където така наречената реформа е опит за овладяване на позиции в системата. Според него заявените реформи ще са димни завеси, които ще отклоняват вниманието от истинските проблеми.

„Типичен пример е темата Шенген. Дали ще бъдем, или не в Шенгенското пространство, няма никакво значение за живота на хората - много важно, че на границата няма да си показваме личната карта, а в същото време огромната част от народа ще тъне в бедност. Но този въпрос се фетишизира и се влагат напълно излишни държавни усилия в него, вместо в подобряването на борбата с битовата престъпност или за повишаване на доходите”, смята още експертът.

Той е убеден, че именно в това е проблемът – че няма приоритети и политика, насочени към разрастващата се бедност, която според него е ключовият проблем на българското общество. Цеков смята, че данъчната и осигурителната система са напълно неадекватни за най-бедната държава в ЕС, каквато е България. Той припомни, че имаме най-ниските данъци в цяла Европа и съответно най-ниските публични разходи за здраве, образование, пенсии и социално подпомагане.

„Данъците в развитите държави са в пъти по-големи. Подла лъжа на пазарните фундаменталисти е, че така сме щели да станем по-богати. Дори да изглежда вярно на теория, практиката ги опроверга тотално - виждате, че вече 10 години сме с плосък данък и ниски осигуровки, но непрекъснато и все повече обедняваме”, смята Борислав Цеков. Според него това се дължи не само на общата икономическа криза в света. „А и защото при действащия у нас икономически модел печалбите, които извличат чуждите инвеститори, се изнасят в чужбина и в офшорни зони, а в нашата държава и оттам нашето общество не остава почти нищо, защото данъчно-осигурителните разходи са ненужно ниски”, обясни той.
 
На въпроса дали кабинетът ще изкара мандата си, Цеков отговори, че е вредно за България той да управлява по-дълго от година. „Едно е сигурно, бедността става все по-тежка и отчайваща. Тъкмо тази бедност ще свали това правителство. И всяко следващо, което не превърне борбата с бедността в основен национален приоритет”, убеден е той.


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.