2015-а идва заредена със скандали и хронична нестабилност

Експерти в задочен спор за опасностите: Бедността или войните наоколо
2 яну 2015 21:05,
185
2015-а идва заредена със скандали и хронична нестабилност
Снимка: архив Булфото

Ще оцелее ли кабинетът? Ще има ли стабилност? Ще ни подминат ли военните конфликти наоколо? Това са въпросите, които 2014-а завеща на 2015-а, а отговорите тепърва предстои да изживяваме. И все пак какво показват прогнозите?

Новата година ще е турболентна, заредена със скандали и хронична политическа нестабилност, смятат двама политически експерти, с които Dnes.bg разговаря.

„Задава се изключително турболентна година, не само за България, но и за Европа и света. Така че е много трудно да се каже какво ще се случи”, смята специалистът по избори и политически наблюдател Михаил Константинов.

Той все пак заложи на прогнозата, че кабинетът ще оцелее под някаква форма. Аргументът му за това е, че на хоризонта не се вижда кой ще го замести. Освен това и хората, които участват в кабинета, имат личен интерес той да се запази, смята Михаил Константинов.

Освен това, според професора, има и готови заместващи елементи, които могат във всеки момент да заместят някой от коалиционните партньори, ако той реши да напусне. „Хората на Бареков чакат отзад, самото ДПС вероятно ще подкрепя в някои направления правителството”, смята Константинов. Той е убеден, че това се осъзнава в мнозинството и заради това партньорите не извиват много-много ръцете.

Според професора обаче голямата опасност за страната ни се намира навън, извън границите й. „За първи път има цяла терористична държава, която представлява заплаха за цялата цивилизация”, смята проф. Константинов. Той е разочарован, че на фона на заплахата от „Ислямска държава” двете големи християнски групи, около протестанти и католици и около източноправославните, се бият в Украйна, вместо да противодействат. „Това, бих казал, е престъпление”, обяви професорът.

Борислав Цеков от Института по модерна политика пък смята, че най-голямата заплаха през следващата година ще е бедността в България. Той прогнозира задълбочаване на кризисните процеси в обществото поради липса на адекватна национална политика.

„Четворната коалиция е заредена с хронична политическа нестабилност. Има вече белези на феодализация на управлението - всяка от четирите партии, която е взела даден управленски ресор, си прави каквото реши, без това да е част от обща и координирана политика”, смята той. Цеков даде пример с пенсионното осигуряване - премиерът подписва меморандум със синдикатите, а част от правителството, свързана с РБ, го саботира.

Според него през новата година ще гръмнат и първите по-сериозни корупционни скандали. Той прогнозира, че те вероятно ще са в ресорите икономика, енергетика и регионално развитие.  

Цеков е убеден, че кабинетът вече е вкарал България в дълговата спирала, която ще зароби поколения напред. А взетите заеми, според него, ще потънат в бездънна яма. „Вижте бюджетната политика - вместо "постната пица" на Дянков имаме "парче сухар" на четворната коалиция”. Той дава пример и със съдебната власт, където така наречената реформа е опит за овладяване на позиции в системата. Според него заявените реформи ще са димни завеси, които ще отклоняват вниманието от истинските проблеми.

„Типичен пример е темата Шенген. Дали ще бъдем, или не в Шенгенското пространство, няма никакво значение за живота на хората - много важно, че на границата няма да си показваме личната карта, а в същото време огромната част от народа ще тъне в бедност. Но този въпрос се фетишизира и се влагат напълно излишни държавни усилия в него, вместо в подобряването на борбата с битовата престъпност или за повишаване на доходите”, смята още експертът.

Той е убеден, че именно в това е проблемът – че няма приоритети и политика, насочени към разрастващата се бедност, която според него е ключовият проблем на българското общество. Цеков смята, че данъчната и осигурителната система са напълно неадекватни за най-бедната държава в ЕС, каквато е България. Той припомни, че имаме най-ниските данъци в цяла Европа и съответно най-ниските публични разходи за здраве, образование, пенсии и социално подпомагане.

„Данъците в развитите държави са в пъти по-големи. Подла лъжа на пазарните фундаменталисти е, че така сме щели да станем по-богати. Дори да изглежда вярно на теория, практиката ги опроверга тотално - виждате, че вече 10 години сме с плосък данък и ниски осигуровки, но непрекъснато и все повече обедняваме”, смята Борислав Цеков. Според него това се дължи не само на общата икономическа криза в света. „А и защото при действащия у нас икономически модел печалбите, които извличат чуждите инвеститори, се изнасят в чужбина и в офшорни зони, а в нашата държава и оттам нашето общество не остава почти нищо, защото данъчно-осигурителните разходи са ненужно ниски”, обясни той.
 
На въпроса дали кабинетът ще изкара мандата си, Цеков отговори, че е вредно за България той да управлява по-дълго от година. „Едно е сигурно, бедността става все по-тежка и отчайваща. Тъкмо тази бедност ще свали това правителство. И всяко следващо, което не превърне борбата с бедността в основен национален приоритет”, убеден е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
2
 
8
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
Че то всяка година са хронична нестабилност и скандали,инак няма да е интересно!
114
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виждам вече как ще плачете за политика и държавника И.К.но той никога няма да се върне...Защото сте неблагодарни и зли същества...
113
0
 
7
 
! Отговори
стоян преди 9 години
до 126-най-голям хитрец излезе тотю младенов,кото въведе 4 месечнота увеличение на всичко.като инж. може да не различава желязо от дърво,ама да ни загроби е идеален.никой от тези хора или друг, не казва, от управление държавен бюджет,колко взимат за загробването на близките си.желая им само лоши работи и на близките им,на които се пада част от заграбеното по закон-деца,внуци и др.
112
0
 
11
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
До 146 АнонименСъбирай средства и започвай да правиш паметник! Не е лошо да се овековечи глупостта и оглупяването на българският народ / Аз съм *** и вие сте прости/ през последните 25-т години! Да се помни!!!!!
111
2
 
5
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
До ИВАН2/3 от гласуващите! А негласуващите ще са също така 2/3 отхвърлящи статутковото! пп бай Иване пробваш се да манипулираш с частичност ли? А това си е лъжа или във вашия случай самозаблуда!!!!! Проблемът си е изцяло Ваш!!!! Фрагментарност и цялостност - това е начин на мислене!
110
3
 
12
 
! Отговори
Хм... преди 9 години
до РЕШАВАЙ НАРОДЕМутрата ББ, както и цялата 25-т год. управляваща и незаменима върхушка е класическият сводник и номерът им! Стар като света! Виждат уязвимо момиче / народът в случаят/ ! Примамват я с целувки, с мили думи, с обeщания! като приключат с нея, тя е готова на всичко за него! :))) /Мн. характерно за почитателите/ките на ББ!/пп. Целувката е прелюдие към шамара! - ББ и ДПС заедно ли са !?!
109
2
 
13
 
! Отговори
ЧНГ 2015 преди 9 години
Богатството било душевна категория, та и предполага се че нашата мутра премиер ББ и заобикалящата го полит. Управляваща бълг./шайка политиканти, мафиоти/ върхушка се имат за таквиз! : ))) Всъщност какво казва християнството по въпросът с бедността! Бедността не е лош дом, мръсни дрехи и големи семейства! Бедността е да не си обичан, нито уважаван! Да не различаваш любов от омраза, добро от зло! целувката е прелюдие към шамара! Бедността е ако целият живот е изпълнен с насилие, глад и болести!
108
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ниски данъци на кое на недвижимото имущестство може би ДаАма хайде сега да кажем за данъците на Колите илиСоциалните Осигуровки които не ни Осигуряват нищо в кавички или За. ДАНЪК СМЕТ И НАЙ ВЕЧЕ СКРИТИЯТ ДАНЪК ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ КОЙТО ЗАПЛАЩАМЕ ЕЖЕДНЕВНО С КОЯ ДА Е ПОКУПКА КЪДЕТО И ДА Е БИЛО В СТРАНАТА (ДДС) КОЛКО ПРОЦЕНТА Е ИЛИ МОЖЕ БИ НЯКОЙ БИ МИ ОТГОВОРИЛ ЗА КАКВО ПЛАЩАМЕ ТЕЗИ ВИНЕТКИ КОГАТО ТРЯБВА ДА СИ ТРОШИМ КОЛИТЕ ПО РАЗБИТИТЕ БЪЛГАРСКИ ПЪТИЩА КЪДЕ ОТИВАТ ТЕЗИ СРЕДСТВА
107
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези са си залепили задниците за креслата с епоксидна смола и няма да мръднат. Че при нов вот не се знае кой къде
106
10
 
3
 
! Отговори
Брадър преди 9 години
Така приказвате за Борисов ,а най големият процент на изборите отива за ГЕРБ.БСП какво направиха толкова да не би да не теглиха заеми и те.Всички ни загробват.Защото са некадърници и много големи егоисти ,мислят за собсвеното си забогатяване но на наш гръб.Ако нещата не се обърнат ,противоположно на сегашното положение още по голяма мизерия и глад ни чакат.Не виждам спасение и надежза.Всички бягат от кораба който всеки момент ще се напълни и потъне.Ужаст!Отчеянието е голямо и живота в България
105
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма държава в света която всяка година да провежда избори ,ние сме единствените разсипници и некадърници.Вместо да се стегнат полотиците ни и да работят здраво за държавата и гражданите си те пак с олигарси и икономически кръгове и техните интереси гледат, а че потъваме 25 години иизобщо не се стряскат.иИ защо да го правят като ни ограбиха и изнесоха парите в офшорнете зони.Подсигурени са нищо не ги заплашва ,майната му на държавата.Просто отчеянието е огромно,как може да се впият тези пиявици
104
0
 
15
 
! Отговори
Таня преди 9 години
До кога ще провеждаме избори от които нищо не се променя питам.Харчат се парите на народа за тях ,ставаме по бедни а на хоризонта нищо.Трябва тотално промяна на всички нива.Ами съдебната система която с вредните си решения вменява и възпитава в поколения напред че престъпника е прав и трябва да си ходи свободно сред нас и да продължи да убива и краде а кроткия и съвестен български гражданин е най големиа престъпник и виновен за всичко в тази държава.Не се живее така ,просто не се издържа.
103
5
 
1
 
! Отговори
... преди 9 години
az vse hrania nadejda za dobro . koi kakvoto 6te da govori .
102
6
 
2
 
! Отговори
мая преди 9 години
Е хубава работа-скандали,нестабилност,негативизъм.Нали е годината на овцата-трябва с позитивни мисли да вървим напред,а за отзад -не ми се мисли и няма да пиша.Все пак съм дама
101
3
 
15
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Спокойно!ТКЗС "България"- в ликвидация ще изкара още една година!За повече-не е сигурно!Зависи от международното положение,както се казваше едно време....Във всеки случай разцвет няма да има.
100
3
 
24
 
! Отговори
Ганчо преди 9 години
Честита нова година господа Българи.Сурвакането започва с увеличението на тока, след това ще ни из сурвакат с данъците, цените на продуктите от първа необходимост и след това някоя банка или банки ще ни глътнат парите. Наздраве и тежко ни.Надежда всяка оставете и се гответе за глад, мизерия и още заеми които децата ни, внуците ни и правнуците ни ще изплащат. Магистрали пак няма да има, увеличение на пенсиите пак няма да има НО ЩЕ ИМА УВЕЛИЧЕНИЕ НА СТАЖА ЗА ПЕНСИЯ, ЧЕ ДА НЕ ПОЛУЧИ НИКОЙ ПЕНСИЯ
99
6
 
24
 
! Отговори
Бедността е ... преди 9 години
... огромна след първото "управление" на Борисов на неконтролируемия хаос в периода август 2009-март 2013 година, през което той наду на двойно безработицата на катастрофалните 13.8%, унищожи така 245.000 работни места, и лиши така от доходи и препитание близо 1 милион българи, забатачи икономиката в трайна рецесия, продължаваща вече 5та година, докара дефлация, дестабилизара финансовата с-*** като наду лихвения балон в панделата и я доведе така до фалит.Борисов е палачът на икономиката.
98
5
 
19
 
! Отговори
13главата ... преди 9 години
... Ламя на Борисов трябва да си отиде, за да имаме поне някакъв шанс за подобрение.
97
5
 
15
 
! Отговори
Герберясъл плювач преди 9 години
Турболентноста ще завърши някъде в Лисабон, когато се развее Руското знаме.
96
3
 
9
 
! Отговори
Nox преди 9 години
Въпросът не е дали турболентността, войните и размириците ще станат. Ще станат!Дали тази година или следващата -- и това не е важно.Въпросът е след като изживеем каквото се задава, да не се оставят криминалните елементи отговорни за гореспоменатите катастрофи да се възползват, да заграбят властта и да продължават да ни подлагат на систематичен геноцид.Просто при наличие на възможност избийте кожодерите и ***, които ви попаднат, за да можем да се отърсим от тази бавна смърт...