До 2 седмици излизат с план за охрана на границите

Две работни групи ще обсъждат строежа на оградата
10
До 2 седмици излизат с план за охрана на границите
Снимка: БТА, архив

До две седмици в Министерския съвет ще бъде представен план за действие за охрана на границите и за справяне с бежанския натиск. За това се разбраха на работно съвещание вицепремиерът Меглена Кунева и министрите на вътрешните работи Веселин Вучков, на отбраната Николай Ненчев, на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на земеделието и храните Десислава Танева.

Още по темата
Заседанието е второ след свиканата при премиера Бойко Борисов среща в последния работен ден на 2014 година, съобщиха от правителствената информационна служба.

Днес е било взето решение за съставянето на две междуведомствени работни групи – по правни и по логистични въпроси. Те ще се срещнат утре, за да обсъдят в подробности както строежа на техническото съоръжение по границата, така и помощта, която Министерството на отбраната може да окаже с техника и логистика за охрана на границата.

Допълнителна среща ще има и между Министерството на земеделието и храните и Министерството на вътрешните работи за изграждането на 110 км чакълирани пътища в граничните зони, които попадат в горския фонд и могат да бъдат изградени от МЗХ.

На срещата е бил обсъден и въпросът с евентуалното връщане от други европейски страни на лица, получили или търсещи закрила, които са регистрирани в България, но са били засечени от властите в други държави в ЕС. На влизане в България като първа страна в ЕС бежанците биват регистрирани от гранична полиция, а потърсилите закрила се въвеждат в европейската система за пръстови отпечатъци Евродак.

Според Дъблинския регламент, ако те бъдат заловени в други страни на ЕС за тях се изпращат запитвания към първата страна на регистрация.
През 2014 г. е имало общо 7851 запитвания от над 20 страни в ЕС за такива лица, като 6873 са за връщането им. България е дала 3613 положителни отговора според Дъблинския регламент.

Вицепремиерът Меглена Кунева подчерта, че тези становища не означават автоматично връщане на лицата, но страната трябва да е подготвена. Въпреки големия брой запитвания, за миналата година са върнати в България едва 180 човека.

В тази връзка, а и заради възможността от увеличаване на миграционния поток през пролетта, Министерството на отбраната ще представи списък от сгради, които да бъдат трансформирани в центрове за настаняване на чужденци. Кунева изтъкна, че интеграцията на лицата, получили закрила, е от изключителна важност, за да не се допусне тяхното вливане в сивата икономика на страната.

България, заедно с останалите страни от Южна Европа, настоява за равно споделяне на отговорността в ЕС, за да не пада тежестта от приема на бежанци само върху южните страни. Това е общ европейски проблем, трябва общо решение, подчерта Кунева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
ПЕШО преди 9 години
НЕ СЕ МЪЧЕТЕ , А ИЗКАРАЙТЕ НА БАЙ ТОШО ПЛАНОВЕТЕ ОТ СЕКРЕТНИТЕ СЕКЦИИ- ТАМ ПИШЕ ВСИЧКО ! ВЯРНО,НЕ ИСКАТЕ ДА ПРАВИТЕ КРАЧКА НАЗАД ,НО МАЙ ЗАПОЧНАХТЕ ДА КАЦАТЕ НА НЕГОВИЯ ПО МНОГО ВЪПРОСИ,ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЗА ГРАНИЦАТА ! ТОПЛАТА ВОДА ОТДАВНА Е ОТКРИТА -НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ОТКРИВАТЕЛИ ,ЗАЩОТО СТЕ ПРОСТО ЕДНИ ДЕМАГОЗИ ,ОПРАВДАВАЩИ ПРИСЪСТВИЕТО СИ В ПАРЛАМЕНТА И ВЛАСТТА !
6
0
 
8
 
! Отговори
хахаха преди 9 години
Две седмици щели да мислят как да вдигат ограда.И тези хора вземат заплати да управляват!Това и в детската градина го няма...като не знаете питайте.Има отбранителни съоражения,питайте някой военен.Има съвременни технически средства за сигнализация и за наблюдение питайте някой дето разбира от компютри,как се строи ограда питайте някой строителен техник.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами не ги регистрирайте, бе! Тъкмо европейците няма да могат да докажат, че са минали през България, а и нашите криминалисти ще си спестят много безсъние и главоболия.То да е един престъпник да го регистрираш, а то цели стада идват на талази.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От Турция идват, връща ги Европаа на нас тука дъската ни хлопа....
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добрутро дет съ вика.Първо разрушиха цялата българска армия ,разтуриха казармата която все пак имаше и дисциплинираща роля,така че сега ми се разхождат някакви сексуално неопределени младежи по улиците с гланц по устните.Махнаха загражданията и то точно от турската страна сигурно ги и продадоха а сега пак ще опъват бодлива тел .Е затова ще продължим да газим в кал още 25години и повече.
2
2
 
0
 
! Отговори
psychio преди 9 години
ot shizofrenichni bg jurnalisti samo shizofrenichni bg snimki ?!
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
i OT sega ve4e nqma dase propuskat dokato ne platqt po 2000 ? na glava