Депутати против нов скок на тока през 2015 г.

Трябвало да се намали цената на изкупуваната от НЕК енергия
Обновена: 8 яну 2015 14:02 | 8 яну 2015 10:31, Надежда Бочева
17
Депутати против нов скок на тока през 2015 г.
Снимка: flickr

Дефицитите в енергетиката не трябва да се покриват чрез по-висока цена на електроенергията през 2015 г. Това заявиха пред БНТ депутатите Таско Ерменков (БСП) и Валентин Николов (ГЕРБ).

Ерменков се обяви категорично против ново поскъпване през 2015 г. от социална гледна точка.

Николов показа графики, според които цената, на която Националната електрическа компания (НЕК) купува електроенергия, е по-висока от тази, на която продава. Затова ще се работи не за вдигането на цената на тока за крайните потребители, а за свалянето на цената на енергийния микс. Това можело да стане с намаляване на цените при дългосрочните договори, декларира той.

„Има два метода, ние избираме втория – да се намали цената на изкупуваната от НЕК енергия, за което ще се търси плаващо мнозинство“, заяви депутатът от ГЕРБ.

Ерменков изрази съмнение дали досегашната политика чрез цената на тока ще изчисти дефицитите. Той също смята, че проблемът е в съществуващия енергиен микс и скъпата електроенергия на входа от фотоволтаиците и т. нар. американски електроцентрали (в Маришкия басейн - бел. ред.) и донякъде от вятърните централи. Ако тези проблеми не бъдат решени, няма да има край на дефицита, допълни той.

Социалистът разкритикува работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Той заяви, че в комисията има 2500 констативни протокола за установени нарушения в електроразпределителните дружества. Ако по тях се издадат наказателни постановления, те ще са на стойност 800 млн. лв. От тях обаче били подписани едва 300.

Затова Ерменков предложи членовете на комисията да се избират от парламента, както предложи още служебният кабинет с проект за промени на Закона за енергетиката.

Валентин Николов отвърна, че сега при осем партии в парламента е най-удобният момент да се избере регулатор, който да бъде наистина независим.

Таско Ерменков препоръча да се работи в посока съживяване на икономиката и по-високи доходи на населението, както и да се преструктурират „Бургас - Александруполис“, „Белене“ и „Южен поток“. Колегата му отговори, че като мярка за засилване на икономиката сегашните управляващи са „отпушили“ еврофондовете.

Социалистът посочи още, че сега България била единствената страна без позиция към санкциите срещу Русия, в резултат на които била ощетена. „Икономиката трябва да върви напред, но не като се потъпкват демократични правила и ценности“, опонира Николов.

На въпрос дали през 2015 г. трябва да развиваме добива на шистов газ или да се работи по предложения от премиера Бойко Борисов газов хъб, червеният депутат заяви, че темата шистов газ е противоречива. „В края на миналата година кметът на Ню Йорк забрани да се занимават с шистов газ в региона“, даде пример той. Ерменков коментира още, че така нареченият хъб всъщност е разпределител на газ, но за да се разпределя нещо, то първо трябва да е налично. Затова е хубаво да си оправим отношенията с Русия, пак настоя той.

Николов му отговори, че след спирането на „Южен поток“ Еврокомисията е поела ангажимент да се насърчи изграждането на междусистемните връзки на България, чрез които да се постигне по-голяма независимост на доставките. „Ние вървим към пълна независимост на България в енергетиката - от нас нищо да не зависи“, отговори му Таско Ерменков.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Много са умни! Нали ги избирате 240 на брой 119 са против, ама 121 гласуват "за" и скок няма! Само лекичко /с по 5 10 %/ се повишава цената на електричеството. И виждаш ли нещастнико колко много мислим за теб? Цели 119 депутати, с по 5000 лева месечна дажба, мислим за теб! Спукваме се от мислене и трябва да си увеличим заплатите и партийните дотации там гласуваме единодушно и твърдо "ЗА" ! Ти живей със 160 лв. пенсия!
12
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
На думи са против поскъпването на тока, а на практика не си мръднаха пръста за да спасят ТЕЦ "Варна" и да накарат ЕВН да монтира сероочистващи филтри. Сега ЕВН ще нарежат на скраб всичко, което стара за вторични суровини в централата и ще излязат даже на печалба.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дупедатите да си гласуват закон тяхните сметки и на фамилиите им до 9-то коляно да се поемат от държавния бюджет и след това няма да имат причина да са против поскъпване на тока и със 100 и с 200 и с 300 процента, ще им е напълно безразлично.
10
0
 
6
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
ВДИГНАТ ЛИ ТОКА ,ПРАВИТЕСТВОТО ПАДА
9
0
 
1
 
! Отговори
сова преди 9 години
Никой в България не може да си купи власт, до като не продаде България.
8
0
 
9
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 9 години
Цената на тока трябва да скача всеки месец,защото жизнения стандарт на българина е изключително висок.Средната заплата е 2 бондака,тя се определя по следния начин-вие вземате 360лв чисто 300лв , ваще любими,смирени депутати 3-4 бондака или средната заплата на българина е цели 2 бонка.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лева ще се обезцени ако вдигнат тока.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
простаци.цената на горивата падат под 50 долара, тия ще ми вдигат тока.слагам си нафтовата печка и ще си пия греяна ракийка.простаци.
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вдигнете цената на тока - тъкмо повод да се вдигне народа и да ви ...............
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно депутатите опитват да вдигнат, това което могат - цената на тока. Явно ще трябва да хванем и ние нещо "възобновяемо" - дървото!
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дигай, смело *** преди това разрешете внос от вън!
2
0
 
27
 
! Отговори
потребител преди 9 години
ама що бе , вдигайте го , тъкмо да давам цялата си заплата за ток ...
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв скок на тока?!Тия са луди