Санирането започва: ГЕРБ ремонтира 4000 блока с 1 млрд.

Заявления ще се приемат през февруари
Обновена: 14 яну 2015 16:24 | 14 яну 2015 13:15,
172
Санирането започва: ГЕРБ ремонтира 4000 блока с 1 млрд.
Снимка: архив, Булфото

Процесът по саниране на панелките започва. Управляващите вече са пуснали в ход информационна кампания за програмата, а на 28 януари предстои да бъде одобрена методиката. Реалното приемане на заявленията ще бъде през февруари. За кампанията са отделени 1 млрд. лв., с които ще бъдат санирани около 4000 блока.

Това обявиха от ГЕРБ, чиято младежка организация информира и депутатите за процеса. Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради беше част от предизборната кампания на управляващите. През първата година държавното саниране ще е 100% безплатно за хората.

Шефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев опроверга информациите в медиите, че кампанията по санирането ще обхване едва 200 блока. „Така ще излезе, че санирането на един блок ще струва 5 млн. лв., което е абсурдно“, каза той. Депутатът обяви, че с 1 млрд. лв. ще бъдат санирани около 3000 – 4000 блока.

Средствата ще бъдат осигурени чрез Българската банка за възстановяване и развитие. Парите ще бъдат дадени на общините, които ще бъдат отговорни за целия процес, обяви зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков. Няма фиксирана сума, която ще получи всяка община. “Ще стимулираме етажните собствености да се състезават“, казаха от ГЕРБ.

Добрев пък припомни, че България е на последно място в Европа по енергийна ефективност. „Използваме три пъти повече енергия да топлим един квадрат от своето жилище от германците. При положение че доходите в двете държави са доста различни“, отбеляза депутатът.

Темата беше повдигната и по време на парламентарния блиц контрол. Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че има идея собственици, които поемат ангажимент за ремонт на асансьорната уредба, да са с предимство за саниране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рецептата е проста щом живеещите в един блок са фирма, тя може да бъде фалирана! Детска игра е след регистрацията им, при която собствениците на жилища внасят притежаваните от тях квадратни метри като капитал в дружестото, да се приемат такива закони, които да фалират тези фирми.
88
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В един сайт вчера някой беше писал тревожни неща във връзка с учредяването на етажната собственост, за да санираш безплатно. После сме щели да отговаряме колективно за задълженията на когото и да е от въпросната кооперация.
87
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е то далавера. 4000 блока с 1 млрд. лв. При около 50000 броя блокове в страната нагушването ще бъде с около 12-15 млрд. лв. Тази далавера ще влезе в историята.
86
1
 
12
 
! Отговори
me преди 9 години
Ще стимулираме етажните собствености да се състезаватЪх, и как ще се състезават?И какви изобщо са правилата? Или ще ги знаят само избраните, останалите само ще гледаме по новините.
85
15
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До АТАКИСТАко си в несанирана панелка - събирате се, правите едно сдружение и си пускате заявление. Така става санирането.
84
4
 
16
 
! Отговори
морски преди 9 години
Фирмите на мутрата Б.Борисов от сега точат зъби за тоя милиард.
83
0
 
0
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ДО 92 ЖАЛКО, ЧЕ НЕ СИ РАЗБРАЛ КАКВО ИСКАМ ДА КАЖА. ПРОБЛЕМА СИ Е ТВОЙ.
82
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОПАА !!!! НАШИТЕ ФИРМИЧКИ СЕ ОБЛАЖИХА. А ВИЕ ЩЕ ПЛАЩАТЕ СМЕТКАТА КАТО ПО ГОЛЕМИ ТАРИКАТЧЕТА. ДА НЕ БИ ДА СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ЩЕ САНИРАТ БЕЗА ПАРИ? ТЕЗИ 4 МИЛИАРДА КОИТО ЩЕ ВЗЕМАТ ОТ СВЕТОВНАТА БАНКА ЩЕ ГИ ПЛАЩАТ И ПРАВНУЦИТЕ ВИ. ПРИ КАПИТАЛИСТИТЕ БЕЗПЛАТЕН ОБЯД ИМА САМО В ***.
81
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната PR акция с наши пари. Значи за да си санирам къщата трябва да се бръкна с поне 15 бона, а държавата ще ме цица за още данъци. Значи аз трябва да плащам два пъти: веднъж за себе си, втори път за някого си? Баси организацията.
80
2
 
14
 
! Отговори
Hiter преди 9 години
Ох на мама кряаденето. Ще санират 1-та година 10-20 блока, после ще разберат, как се краде и така. Но това не е най-страшното. Бъгларите дори и да е безплатно ще се изпокарат и няма да могат да ги санират пак. И пак всичките ще останат извън играта. Това в Б-я си е тегава ралта да се занимаваш схора с 4 клас и с римляни.
79
1
 
7
 
! Отговори
до анонимен 80 преди 9 години
Нека да посмятаме:1млрд / 4000 = 250000 на блокПовечето панелки са с 6, 8 и 9 етажа.при мин. вариант - 6 етажен блок с 1 вход и с по 3 на ет. това са 18 ап. общо, а парите са 13889 лв / апа при мах от 8 ет, 6 вх, 3 ап/ет - 1736 лв/апнека ги усредним - 7813 лв/апКакто и да го смяташ, в тези пари не може да се включи и работа по конструкцията - експертиза, отваряне и подпиране, подмяна на връзките, наем за поне 1.5 месеца, да не говорим за оправяне на насътвореното от *** по сградата
78
1
 
10
 
! Отговори
Подкрепям преди 9 години
Аз защо да не мога да си санирам старата тухлена кооперация на Орлов мост?
77
2
 
17
 
! Отговори
Тончо преди 9 години
Ясно е, че схемата е направена още при предишния мандат на Лила. Сега остава да се довърши. Не разбирам обаче защо само панелките могат да кандидатстват. Това европейски правила ли са или поредна родна дискриминация?
76
2
 
25
 
! Отговори
адъ преди 9 години
Хора, някой пита ли ви дали разрешавате да се харчат Вашите пари за поредния герберски грабеж?
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на запад ако знаете в какви мизерни къщи живеят, че дори нямат изолация, а после ми говорете за енергоефективност. Просто те си ползват газта на макс и не им се отичта като електричество сигурно.
74
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От толкова много саниране, на Роско няма да му остане време да спи по немските паргинзи.
73
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да му мислят строителните предприемачи,който не пие турско кафе и не поритва мачле - няма обекти за него!
72
12
 
3
 
! Отговори
варадерски пясък преди 9 години
До ВЕЩИЦАТАЗащото тройната коалиция на БСП/ДПС/Атака щеше да да налива тия пари в гушката на Кремъл, за разни имагинерни потоци и гьолове.
71
0
 
14
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
До Пешко, олигофренче жалко, я кажи през първата година по какви критерии кои хора ще бъдат санирани безплатно??"?????? А защо през втората..третата.... ще плащат другите от тяхната социална черга?
70
0
 
15
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ЗАЩО ГЕРБ? ПАРИТЕ ПАРТИЙНИ ЛИ СА ИЛИ ОТ ГЪРБА НА НАРОДА СИ ПРАВЯТ ПИАР И ПЕЧЕЛЯТ ДИВИДЕНТИ. ЩОМ ИМА НЯКОЙ ДА ИМ ВЯРВА Е МНОГО ЛОШО.