Санирането започва: ГЕРБ ремонтира 4000 блока с 1 млрд.

Заявления ще се приемат през февруари
Обновена: 14 яну 2015 16:24 | 14 яну 2015 13:15,
172
Санирането започва: ГЕРБ ремонтира 4000 блока с 1 млрд.
Снимка: архив, Булфото

Процесът по саниране на панелките започва. Управляващите вече са пуснали в ход информационна кампания за програмата, а на 28 януари предстои да бъде одобрена методиката. Реалното приемане на заявленията ще бъде през февруари. За кампанията са отделени 1 млрд. лв., с които ще бъдат санирани около 4000 блока.

Това обявиха от ГЕРБ, чиято младежка организация информира и депутатите за процеса. Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради беше част от предизборната кампания на управляващите. През първата година държавното саниране ще е 100% безплатно за хората.

Шефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев опроверга информациите в медиите, че кампанията по санирането ще обхване едва 200 блока. „Така ще излезе, че санирането на един блок ще струва 5 млн. лв., което е абсурдно“, каза той. Депутатът обяви, че с 1 млрд. лв. ще бъдат санирани около 3000 – 4000 блока.

Средствата ще бъдат осигурени чрез Българската банка за възстановяване и развитие. Парите ще бъдат дадени на общините, които ще бъдат отговорни за целия процес, обяви зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков. Няма фиксирана сума, която ще получи всяка община. “Ще стимулираме етажните собствености да се състезават“, казаха от ГЕРБ.

Добрев пък припомни, че България е на последно място в Европа по енергийна ефективност. „Използваме три пъти повече енергия да топлим един квадрат от своето жилище от германците. При положение че доходите в двете държави са доста различни“, отбеляза депутатът.

Темата беше повдигната и по време на парламентарния блиц контрол. Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че има идея собственици, които поемат ангажимент за ремонт на асансьорната уредба, да са с предимство за саниране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Дядо ПетърЧервен дядо, и най-големия слабоумник да си ще знаеш, че Днес.бг е червен сайт.Явно ти си от ония умните пенсии дето раздават хилядарки на телефонните измамници
48
2
 
11
 
! Отговори
аууууу преди 9 години
Ама партия ГЕРБ ли започва да ремонтира или приближените им фирми ?
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо тая глупост саниране-обиране постройте краварници купете трактори направете развийте селкото спопанство да има евтина и качествена храна... Народа да има работа и храна... Господ ще ни накаже че Тая Плодородна земя наша пустее.. и буренясва..
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жената на Плевнелиев има няколко строителни офшорки и ще стане милиардерка. Сега е милионерка.
45
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1 милиард лева !! Панелните блокове станаха златниСъс стеропори хората няма пак да могат да си платят тока
44
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е червената *** да каже, че саниране не яде....
43
4
 
10
 
! Отговори
панелен таласъм преди 9 години
Отвън да правят каквото искат. Вътре - само през трупа ми.
42
2
 
26
 
! Отговори
Будали сте да знаете преди 9 години
Моя блок е саниран целия.. нека го приспаднат да отиде за строене на завод за производство на още *** и ***.. още трябват да работят и да гласуват без да протестират! Тоя PR е да гласувате щот кебапите вече не стигат... българи Ние СМЕ ЖАЛКИ!!!
41
4
 
19
 
! Отговори
Ха-ха преди 9 години
Брех, ГЕРБ лично щели да ремонтират блоковете! Ще е интересно да се види как Борисов виси като *** (ако не ползва хеликоптера :)), докато лепи изолация, Цветанов да сменя канализационни тръби, а дрОгарката Цачева играе на гоненица с плъховете из мазетата :))
40
1
 
3
 
! Отговори
<4001 преди 9 години
ами ние
39
3
 
19
 
! Отговори
Рязан Кольо преди 9 години
Някой ще си санира джоба . Да му е честито ! )
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей добре че са герб...
37
1
 
15
 
! Отговори
Всички от ГЕРБ ли: преди 9 години
Интересува ме кои точно ГЕРБаджии ще вземат участие в ремонтите, за да си направя правилно сметката?!
36
1
 
8
 
! Отговори
До колегите преди 9 години
Моля ви, пишете на Кирилица затрудняваме прочитането на Маймуницата... Бъдете толерантни!
35
5
 
3
 
! Отговори
sport преди 9 години
До До анонимен 5Много съм съгласен! Цяла Централна Европа са минали през този процес преди около 10-тина години, може и повече, а сега тръгва на изток. Доста *** хора, скапали са си жилищата. Санирането си е необходимо, а и отделно е добре, за да се прегледат връзките на носещите конструкции и не на последно място се издава и паспорт! Но нека останалите не се санират, таман може да останат парици и за ремонт на асансьорите.
34
0
 
10
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Моля изяснете понятието "Блок"! Разгъната площ, обем, брой апартаменти със средна площ и т.н.! Какво включва САНИРАНЕТО? От къде идват тези пари?
33
1
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 33 Точно тия сиви погрознели панели отъждествяват управлението в страната ни. За какво да ги санираме и боядисваме? Значи Тиквата е решил да санира доста блокове в България. Но това е все едно да направиш пред някой Мол хубава красива градинка и извън обсега на мола да е всичкото в кал и развалини и разбит тротоар. На тоя в мола ще му е хубаво, но който не е собственик на мола ( а на панелката)? Просто си припомням най-великият Тодор Колев "Парите са тор, от която изникват красиви цветя!".
32
1
 
2
 
! Отговори
senseipetz преди 9 години
До azmi prosto e.. ot tez 6.000 do 8.000 na apartament 800leva e razhoda po materiali i.t.n. a drugoto e wuznagrazdenieto kum firmata blagowolila da se zaeme s ne6ta.. po BG style..
31
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С 1 милиарда можеше да направят първо нови къщи в Пернишко, Стражица, Аспарухово, Мизия и други пострадали от бедствията села. Хората там мръзнат вече години във фургони с минимални пенсии.И чак след това ако останат пари да ремонтират блокове. По-важно е обаче че идват избори през октомври и ГЕРБ трябва да купят изборите в градовете и София.
30
4
 
25
 
! Отговори
Лъжат и пак лъжат! преди 9 години
А на бас че ще санират само 500 блока които са собственост семейства на общински съветници пол. Секретари и роми.. другите пари ще украднат.. и така.. лови ме ли бас сънародници?А и щях да забравя ще ползват строителни материали с възможно най-ниско качество с цел по-голяма икономия... да има за почивки луксозни коли и наркотици.. и т.н... Гледайте как ще ми изтрият коментара!!!!:-D:-D:-D:-D