Санирането започва: ГЕРБ ремонтира 4000 блока с 1 млрд.

Заявления ще се приемат през февруари
Обновена: 14 яну 2015 16:24 | 14 яну 2015 13:15,
172
Санирането започва: ГЕРБ ремонтира 4000 блока с 1 млрд.
Снимка: архив, Булфото

Процесът по саниране на панелките започва. Управляващите вече са пуснали в ход информационна кампания за програмата, а на 28 януари предстои да бъде одобрена методиката. Реалното приемане на заявленията ще бъде през февруари. За кампанията са отделени 1 млрд. лв., с които ще бъдат санирани около 4000 блока.

Това обявиха от ГЕРБ, чиято младежка организация информира и депутатите за процеса. Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради беше част от предизборната кампания на управляващите. През първата година държавното саниране ще е 100% безплатно за хората.

Шефът на енергийната комисия в парламента Делян Добрев опроверга информациите в медиите, че кампанията по санирането ще обхване едва 200 блока. „Така ще излезе, че санирането на един блок ще струва 5 млн. лв., което е абсурдно“, каза той. Депутатът обяви, че с 1 млрд. лв. ще бъдат санирани около 3000 – 4000 блока.

Средствата ще бъдат осигурени чрез Българската банка за възстановяване и развитие. Парите ще бъдат дадени на общините, които ще бъдат отговорни за целия процес, обяви зам.-министърът на МРРБ Николай Нанков. Няма фиксирана сума, която ще получи всяка община. “Ще стимулираме етажните собствености да се състезават“, казаха от ГЕРБ.

Добрев пък припомни, че България е на последно място в Европа по енергийна ефективност. „Използваме три пъти повече енергия да топлим един квадрат от своето жилище от германците. При положение че доходите в двете държави са доста различни“, отбеляза депутатът.

Темата беше повдигната и по време на парламентарния блиц контрол. Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че има идея собственици, които поемат ангажимент за ремонт на асансьорната уредба, да са с предимство за саниране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
6
 
! Отговори
До анонимен 5 преди 9 години
Научно имах възможността още в края на 90-те да поживея в хотел, изграден в реновирано бившо работническо панелно общежитие в СентЕндре, Будапеща и докато бях там никъде не срещнах изброените от теб лоша циркулация, плесени и т.н.Комплексът обхващаше общо 4-ри панелни сгради. С полустъклените си фасади и външни асансьри изглеждаха доста футуристично и като от друг свят. Особено на фона на останалите панелки.Още тогава ме доядя, че живеем в някакъв сбъркан хорор и нищо не отлепя на никъде.
28
2
 
12
 
! Отговори
1 преди 9 години
Ние в Шумен,не искаме безплатно саниране,безплатно е сиренето в капана за мишки,така че по-мислете,за санирането.
27
2
 
14
 
! Отговори
Без пари преди 9 години
Може да бъде без пари.Демонтират панелите на фотоволтаичните централи.Монтират ги на покривите на блоковете.След това издигат над тях да грее слънцето на ГЕРБ.Слънцето безплатно , енергията безплатна..Хората щастливи.Пеят и танцуват цъфнал ГЕРБ.
26
1
 
12
 
! Отговори
Лапаница нон-стоп преди 9 години
Нека лапането на европарички от Котараци и Бойчаци започне сега !
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vargЕвала брато, точно това исках да напиша, но ти ме изправари! Това е целта !
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къщите на българи няма да се санират, а и ГЕРБ готвят нови апартаменти в Столипиново и Факултета за интеграция на гетата.
23
1
 
3
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Kude e Elka da smeta? Che te na blok se polagat ehee ..to nqkoi panelki moje da se prestroqt za teq pari :DMatrialee...Vie glupci mislite taka:Vie davate kolko si tam danuci, ta ot vas kradat po-malko otkolkoto ot komshiqta det plashta poveche danuci, ili ima biznes, ta go kradat poveche. Da..ama toi sushto razsujdava taka. Dokato se uspokoqvate s tova, che ima nqkoi po-okraden ot vas, ste natakovani otzad sichkite! Vidqhte li kak Franciq se vdigna za chasove?
22
2
 
4
 
! Отговори
Ме4о преди 9 години
#22 - Няма такова нещо, като "гаранционен живот на ....."! Това са "кръчмарски бръщолевения"! Представяш ли си как строителите на Колизеума са казали на римския император: "Цезаре, това ще изкара еди-колко-си години"! Всички тези, дето излизат важно пред телевизиите и ти обясняват, че панелните блокове имали живот 50 (70, 80...) години, са го чули от също такива профани! НИКОГА това не са строителни инженери!
21
1
 
12
 
! Отговори
притеснен преди 9 години
Всичко тук става по български!Саниране-осиране!
20
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има някаква грешка, защото 1 милиард струва само да се боядисат 4 хиляди блока от ГЕРБ.
19
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА! ОПИЧАЙТЕ СИ АКЪЛА! ТОВА Е КАПАН!
18
4
 
23
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Ей, мухъли герберастки, значи през първата година санирането е безплатно. Тоест през другата година да очаквате да ви дам пари да ми санирате апартамента ли? Благодаря, но не ви искам санирането, за да отидат ЕВРО паричките в някой джоб на подчинен на Тиквата + МОИТЕ ПАРИЧКИ!Много моля, без мен във вашите далавери!
17
5
 
17
 
! Отговори
Ме4о преди 9 години
Май само 14 се е замислил и сметнал, че това прави кържавите 300 000 лв. на блок! Практически това са нищо пари! Не биха стихнали само за покрива, преместване на отоплителната инсталация (от вертикални щрангове към централен щранг с хоризонтално разпределение) и пр.! Ще налепят едни стиропори по стените, ще сменят едни дограми - и туй-то! Че това е пълна безмислица! Нищо по проверка на връзките, по ел.-инсталацията, по асансьора (вече го казаха!)!
16
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Проста сметка показва, че за ремонт на 1 блок без ГЕРБ цената е 2-3 пъти по-ниска на пазара.
15
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА ЖИВЕ Е БОЙКО ТОЙ СЕ ГРИЖИ ЗА НАС
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо не кажете къде е уловката и какво ще трябва да направят всички в етажната собственост??? Ще изгърмят много хора и ще им вземат жилищата! Но народа, като е ***, нека си пати! После ще реват, но ще е късно!
13
3
 
24
 
! Отговори
Калоян преди 9 години
Ами да им е честито на най бедните които живеят по селаъа. 1милярд от данъците на всички за саниране на жилищата на шепа хора, вместо да се дадат за здравеопазване, образование и култура. Сега интересно на тези които са отделили средства и усилия за да си ги санират сами, ще им върнат ли парите които са вложили.Аз като гражданин, който не живее в блок и си плаща редовно данъците не искам да ми крадат парите за това.
12
2
 
21
 
! Отговори
Сметалото преди 9 години
До живота ти е поп-фолкти хубаво смяташ брат, ама я сметни по колко кинта се падат на блок! Аз ги изкарах по 250 000 на блок. Я сега да помислим какъв ще да е тоя блок дето ще глътне 250 бона. цените за саниране в по-големите градове са около 30-40 лв за кв. м. включващи абсолютно всичко!!! И това са цени на дребно за 1-2 апартамента! Смятай кви са цените ако правиш цял блок. не повече от 25-30 лв. на квадрат.Големо крадене се очертава ;)ГЕРБ с теб сме по-силни!
11
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ ремонтира , *** !
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано сметките излязат верни (по 6-8 хил. на апартамент) и не се окаже, че под саниране се разбира само подмяната на водопровода, канала и дограмата, евентуално асансьора, както слагането на топлоизолация и ремонта на покрива. Това са все "външни" и малко неприятни, но общо взето лесни работи. Ако ще се проверяват и подменят връзките в носещата конструкция на панелките, работата става дебела. Не ми е ясно как точно и къде възнамеряват да изнесат живущите в един блок за няколко седмици/месеца.