Вноските за пенсия могат да растат с 0,5% годишно

Сега пенсиите се плащат от данъците, защити идеята Калфин
Обновена: 17 яну 2015 22:48 | 17 яну 2015 19:40, Екип на Investor.bg
25
Вноските за пенсия могат да растат с 0,5% годишно
Снимка: Dnes.bg

Според вицепремиера и министър на социалната политика Ивайло Калфин осигурителните вноски за пенсия могат да нарастват спокойно с половин процентен пункт годишно. По думите му това изисква да се подготви комплекс от параметри, за да може да работи цялата пенсионна система. 

Още по темата
"Моето лично мнение е, че вноските би трябвало да растат, защото в момента пенсиите се изплащат от данъците и няма никакво основание, от гледна точка на работодателите и на работещите, да стоят ниски вноските и същевременно да се увеличават данъците, за да се изплащат пенсиите", каза той пред БНР.

"Така, че колко ще бъде нарастването - може да бъде, според мен, спокойно с половин процент годишно. Но, това ще стане бавно, така че няма да бъде усетено, няма да бъде шок, няма да бъде вдигане на данъци, осигуровки и т.н., нещо, което ще затрудни бизнеса и гражданите", допълни министърът.

По отношение на реформата на пенсионната система, което предизвика напрежение сред политиците в края на изминалата година, Калфин смята, че протакането няма да доведе до по-добра идея.

По-рано пред журналисти Калфин каза, че има различни варианти и експертни разработки. "Разработването на капиталов стълб не променя съществено пенсионната система, не променя ресурса в нея, не променя перспективата на хората да получават пенсии. Аз не мисля, че ще се създаде капиталов стълб в НОИ, но нека да видим какви са предложенията", аргументира се вицепремиерът.
 

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Га ги избираме говорят за вдигане на пенсии заплати, обаче те разбирай искат да вземат повече от пенсиите и заплатите на хората.
19
0
 
2
 
! Отговори
vas преди 9 години
До Дупелюбец ХрабърКонституция на Р.Б. Чл.17 /2/ Частната собственост е неприкосновена. Чл.53. /2/ Училищното образование до 16 годишна възраст е задължително. Чл.58.Гражданите са длъжни да спазват Конституцията и законите. И така нататък..... Та кого заплашваш с текстове от Конституция, която не се спазва от самата държава? Вярно, че този сайт не е "Шарли Ебдо", но и тук е редно да се чуят мнения, различни от тия на някой *** от БХК.
18
0
 
4
 
! Отговори
iwan.iwanow преди 9 години
Като се махнат субсидиите за партиите и ще се обезмисли допълнителното увеличение за пенсионни вноски! И много други излишни разходи които ние поемаме!
17
0
 
3
 
! Отговори
Дупелюбец Храбър преди 9 години
Относно темата на статията: Нека господин министъра на социалните грижи да си даде сметка, че ако част от бюджетните разходи се преразпределят и прехвърлят върху осигрителите и осигуряващите се, то съответната сума трябва да се извади от приходната част на бюджета и да се върне на данъкоплатеца под форма на облекчаване на данъците, защото ще отпадне основанието за събирането и!
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не вноските за пенсии трябва да се увеличават, господин Калфин, а да се въведе подоходно облагане. Чорбаджиите трябва да плащат по-големи данъци, а не да изпразвате джобовете на хората, които едвам свързват двата края и са около 80% от населението ни. Така е в Европа, която винаги ни давате за пример.
15
2
 
9
 
! Отговори
пенсионер преди 9 години
Вноските за пенсия растат,но пенсиите гога ще се увеличат.Мизерна пенсия 128 лв.Да ви еб. политиците.Никога ня,а да гласувам за никоя партия.
14
0
 
11
 
! Отговори
Никола преди 9 години
И сега реално целият масраф го плаща работодателя ,а това е някаква непосилна задача за тях. Синдикатите , които явно са някакви шизофреници, непрекъснато искат хем предприятията да работят , хем да плащат 50% осигуровки в/у заплатата , хем *** да получават детски , хем помощи , хем дърва и ***!!!!....
13
2
 
3
 
! Отговори
Ако не е КРАЖБА? преди 9 години
Като всеки и този е роден да ЛЪЖЕ!За всички родени след 1960 г. - пенсионери или не пенсионирани, се удържат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО пари за така наречената ВТОРА ПЕНСИЯ!И на всички понастоящем пенсионери, родени след 1960 г. в момента се УДЪРЖАТ от полагаемата им пенсия по 200 лева от изчислената им пенсия за така наречена втора пенсия!
12
2
 
7
 
! Отговори
С преди 9 години
Защо агентите на КГБ и ЗКПЧ-та взимат български пенсии.Да идат да си търсят пенсиите в масква за тях са работили
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пенсионерите вън от предприятията.
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди да дига вноските калфата, трябва да се спрат пенциите на партини секретари и други ***, които никога не са работили!
9
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на ГЕРБ! Най-социалната партия!
8
4
 
7
 
! Отговори
работещ преди 9 години
Поне едно безплатно погребение ще имаме ли после?
7
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво ще стане накрая - половината си заплата ще давам за да може някои хора да се излежават пред телевизора и гордо да изпускат газове. Това не е нормално - аз си имам семейство и си го храня, не съм длъжен да храня и пенсионери, безработни и всякакви други ***.
6
3
 
13
 
! Отговори
Бригадир с каскет преди 9 години
Може, може ... Тупайте още скъсания брашнян чувал (джоб) на народа.И после се чудете защо искаме в Евразийския съюз на Путин.Като влезем в Евразийския съюз и ви строим пред бесилките за Втори Народен съд и за това ще ви питаме, колко още могат да растат вноските за пенсия.
5
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е за вярване, как държавните чиновници ни задължават да участваме във финансови пирамиди?
4
8
 
11
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 9 години
Въртят,сучат и пак не дават на хората пенсия с която да може човешки да се живее.....Моята пенсия е 87лв.-това пенсия ли е? И ще ме осъди ли някой ако намеря възможност да се въоръжа с автомат достатъчно амуниций и 10тина ръчни гранати.....за да им засвидетелствам любовта си на управляващата ***!?...
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NEKA SI RASTAT.........DOKATO IMAM RESHENIE NA TELK(92% KOITO EDVA LI TAKA LESNO SHTE MI VZEMAT) SHTE VIDQT PENSIONNI VNOSKI PREZ KRIV MAKARON.NQMA DA PLASHTAM PENSIQTA NA FILANDKISHIQTA A AZ Q VIDQPENSIQ Q NE.
2
1
 
28
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Колкото по-зле стават нещата,толкова повече правите грешки!!НЯМА КОЙ ДА ПЛАЩА ВЕЧЕ ОСИГУРОВКИ!!Набийте си го в главите.Това е като *** проблем.Само отлагате,докато не избухне всичко!!!
1
2
 
29
 
! Отговори
1234 преди 9 години
А ще почнат ли всички да плащат социалните си осигуровки, или пак едни ще се товарят, а други ще си свиркат и ще се пенсионират на млада възраст?