Заради конфликта Русия-Украйна: НАТО прави командно звено у нас

Шефът на Алианса: Такива елементи ще бъдат установени в още 5 страни
Обновена: 22 яну 2015 20:07 | 22 яну 2015 18:31, Камелия Цветанова
570
Заради конфликта Русия-Украйна: НАТО прави командно звено у нас
Снимка: БТА

НАТО ще установи свой многонационален контингент в България, съобщи след срещата си с президента Росен Плевнелиев генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Причината за това е конфликтът на Русия с Украйна.

Още по темата
„Ще установим командно-контролни елементи в трите балтийски републики, Полша, Румъния и България. Това ще са контролно-командни елементи, които ще ползват персонал от българските въоръжени сили, а също многонационален контингент на НАТО. Това ще е трайно присъствие на НАТО в България, което ще е важно“, обясни Столтенберг.

Според него всички виждат нуждата от присъствието на НАТО в България и в другите страни заради конфликта в Украйна, което предполага повече въоръжени сили на място, които да участва в учения и маневри, както и повече военно морски съдове.

„Всичко това е със защитни предназначения и е част от нашата колективна отбрана, която е ключ, сърцевина и задача на НАТО“, посочи той.

Друг основен акцент в изказването на генералния секретар на НАТО беше свързан с решението на върха на Алианса в Уелс през миналата година за плавно увеличаване на средствата за отбрана до достигането им до 2% от БВП на всяка отделна страна.

България обаче не успя да спази решението и през тази година средствата за армията ни са с 30 милиона евро по-малко от тези през миналата.

„Да инвестираме в отбрана е предизвикателство пред нас, защото винаги е хубаво да похарчим парите за нещо друго, но е важна сигурността и ето защо е много важно всички държави да изпълняват обещанията си, а именно да спрем намаляването на парите за отбрана и да започнем да ги увеличаваме, получих уверения по време на срещите си днес, че това ще стане“, коментира Столтенберг.

Плевнелиев призна, че пред него е обяснил с тежката икономическа ситуация през 2014 г. намаляването на средствата за бюджета за отбрана, но в същото време очаква актуализация и отпускане на повече пари.

„България разчита на подкрепата на своите партньори за превъоръжаване, това е приоритет и на правителството, на президента, и на парламента да намалим въоръжението от един доставчик, това е национален приоритет“, посочи държавният глава.

Според него има начини да получим помощ от останалите страни в Алианса за превъоръжаването на армията ни, така че тя да стане модерна и съвместима с тях.

„НАТО не е инвеститор, България обаче ще търси сътрудничество с другите държани, имаме прекрасно сътрудничество със САЩ, ще търсим и други партньори“, посочи той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
0
 
1
 
! Отговори
путарски преди 9 години
До Putio Putevназдраве
308
0
 
3
 
! Отговори
Putio Putev преди 9 години
Aide pozdrav za BATALIONA :)
307
1
 
8
 
! Отговори
оо преди 9 години
Работни места, туй-онуй. Но като цяло кипи безсмислена дейност.
306
1
 
14
 
! Отговори
Илко преди 9 години
До Austin Powers 429Смешник ,питай грузинците кой ги пазеше! Русия ако я беше страх от ОТАН от отдавна да я нямаше!
305
20
 
3
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
Мога да спя спокойно знаейки че НАТО се грижи за сигурността на дома и семейството ми. Никога вече руската армия няма да има възможносъ да "освободи" родината ни.
304
8
 
8
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Запада мрази Русия защото тя не е като арабите да мята фишеци където й предложат, а ще направи на радиоактивни дупки Брюксел Лондон и Париж. А след Путин и изсраел. САЩ ги няма в никои пророчества за СВ, защото им предстоят до две години природни и социални катаклизми след които няма да съществуват като държава. България страна на лакеи, ще се държи за сянката на НАТО докато влязат руски войски, и тогава вече ще се вдигне и избие всички комунисти
303
4
 
26
 
! Отговори
6 преди 9 години
Тази карикатура е президент?!? Моля ви, това е несериозно!
302
1
 
7
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
Ракети никой не е луд да стреля, но Европата както винаги се подсигурява с мършави фронтоваци, докато Тя самата се окопити. Така е било като Османците са нахлували на талази, така и ще бъде. Ние да му мислим.
301
14
 
2
 
! Отговори
до 419 преди 9 години
Марш в Сибир при господаря си.
300
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шегата на страна. Нещата не вървят на добре!!!
299
13
 
2
 
! Отговори
бо преди 9 години
Браво! Нещо позитивно най-сетне. Като гледам колко агенти и клакьори на диктатора Путин има в тази държава смятам че е редно да имаме много повече бази на НАТО,....във всеки град, ако е въможно. Само едно се питам, защо Наполеон и Хитлер са оставяли Русия последна, а не бяха ги грабнали мужиците на рогата от самото начало! Щяха да ги направят хора поне.... Големи късметлии пусти чукчи.
298
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До хахаА Турция да не би да е член на Варшавския договор? Тя защо отказва за Инджерлик?
297
4
 
27
 
! Отговори
Andreshko преди 9 години
След като Турция отказа на НАТО да се изпозва база Инджерлик за евентуална база срещу Русия,нашите политици-дупедавци се съгласиха,и евентуално ще бъдем цел за руските ракети при един евентуален конфликт...
296
1
 
1
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
До Шоп Ти си един нещастен оптимист.Аз съм служил в армията и ще се оправям много лесно. Но ти обикновен рейнджър,а може и кирколетец ще бъдеш по- голям ***.
295
22
 
4
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Троловете полудяха - ами селянчета мили, България е в ЕС и НАТО и си изпълняна задълженията. Какво война, какве 5 лева? Да не е моя вината, че Русия потъна, това им го докара Путин.
294
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вън американски гадове,вземете си и продажния *** *** с вас !
293
1
 
2
 
! Отговори
естонец преди 9 години
В Естония събира шведите и естонците през май и август пак за две вооени подготовки.
292
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато воят на сектор "Юруш" е неистов, значи България е на прав път ! Амин !
291
4
 
28
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
С този документ България ПРАВНО обявявя на 22 януари 2015 година война на Русия и управлението и носи цялата отговорност за последствията от този им акт
290
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баш за военни действия се готви НАТО. Опасал е Русия с маловажни държавици и базите си.От април започва военно учение в Украйна с ВВС войски, а през септември пак в Украйна с танкови части.