Заради конфликта Русия-Украйна: НАТО прави командно звено у нас

Шефът на Алианса: Такива елементи ще бъдат установени в още 5 страни
Обновена: 22 яну 2015 20:07 | 22 яну 2015 18:31, Камелия Цветанова
570
Заради конфликта Русия-Украйна: НАТО прави командно звено у нас
Снимка: БТА

НАТО ще установи свой многонационален контингент в България, съобщи след срещата си с президента Росен Плевнелиев генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Причината за това е конфликтът на Русия с Украйна.

Още по темата
„Ще установим командно-контролни елементи в трите балтийски републики, Полша, Румъния и България. Това ще са контролно-командни елементи, които ще ползват персонал от българските въоръжени сили, а също многонационален контингент на НАТО. Това ще е трайно присъствие на НАТО в България, което ще е важно“, обясни Столтенберг.

Според него всички виждат нуждата от присъствието на НАТО в България и в другите страни заради конфликта в Украйна, което предполага повече въоръжени сили на място, които да участва в учения и маневри, както и повече военно морски съдове.

„Всичко това е със защитни предназначения и е част от нашата колективна отбрана, която е ключ, сърцевина и задача на НАТО“, посочи той.

Друг основен акцент в изказването на генералния секретар на НАТО беше свързан с решението на върха на Алианса в Уелс през миналата година за плавно увеличаване на средствата за отбрана до достигането им до 2% от БВП на всяка отделна страна.

България обаче не успя да спази решението и през тази година средствата за армията ни са с 30 милиона евро по-малко от тези през миналата.

„Да инвестираме в отбрана е предизвикателство пред нас, защото винаги е хубаво да похарчим парите за нещо друго, но е важна сигурността и ето защо е много важно всички държави да изпълняват обещанията си, а именно да спрем намаляването на парите за отбрана и да започнем да ги увеличаваме, получих уверения по време на срещите си днес, че това ще стане“, коментира Столтенберг.

Плевнелиев призна, че пред него е обяснил с тежката икономическа ситуация през 2014 г. намаляването на средствата за бюджета за отбрана, но в същото време очаква актуализация и отпускане на повече пари.

„България разчита на подкрепата на своите партньори за превъоръжаване, това е приоритет и на правителството, на президента, и на парламента да намалим въоръжението от един доставчик, това е национален приоритет“, посочи държавният глава.

Според него има начини да получим помощ от останалите страни в Алианса за превъоръжаването на армията ни, така че тя да стане модерна и съвместима с тях.

„НАТО не е инвеститор, България обаче ще търси сътрудничество с другите държани, имаме прекрасно сътрудничество със САЩ, ще търсим и други партньори“, посочи той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
289
3
 
33
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Българи, днес 22 януари 2015 година Президента Плевналиев и командващия НАТОЙенс Столтенберг подписаха документ че ,,Заради конфликта Русия-Украйна;НАТО прави командно звено в България,, С подписването на този документ- правно България става страна в конфликта срещу Русия и това е равностойно на обявяване война на същата. Това е чудовищен акт и управляващите трябва да имат и ясното съзнание, че носят цялата отговорност за последствията,както колегите си през 1945 година
288
15
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Нека има малко армийка, че на оня откачения в Кремъл не се знае какво ще му щукне.
287
1
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Garibaldi Никакви проблеми, щом ТИ ще ме пращаш...Сигурен съм, че си голем пращач. Аз когато ми е било времето съм си отслужил службата и ако се наложи и съм в мобилизационна възраст, пак ще обуя кубинките. Но ти нема да се оправиш, ще си останеш вечен гъс.
286
4
 
17
 
! Отговори
морски преди 9 години
Ако ние,българския народ,не излезем на жълтите павета и не свалим това марионетно правителство,то и господ няма да ни помогне!
285
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде сега всички *** да се запишат доброволци и да застанат на първа линия
284
3
 
17
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
Хайде *** и дупедавците на *** да стягат бойната си готовност.Ще ги изпращаме на война срещу Русия. Майко мила,не ми се мисли.Шопчо,Одисейчо,Спонги,Странджи Манджи трам татам ще отиват те натам.Да се бият те за НАТО,за шенгеня и кравари тези българи мундари! Нали много се обичат вместо тях във бой ще тичат.Не унивайте другари,те отзад щеви подкрепят логистично,дружки вярни сте им все пак. На Одисея дават кораб,нали морски вълке той,боцмъна ще му е Спонги,Шопа ще е картечар, Странджата ще готви манджа...ех.. романтика голяма!
283
2
 
9
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Ne im pozvolqvaite da vi vkarat vuv voina sre6tu Rossiq!!!
282
11
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Някой може ли да обясни защо толкова мераклии за социализъм не се обединят и не си направят един голям концерн, холдинг, корпорация, в която да бачкат и да си делят поравно? Аз не схващам какво ви пречи да го направите? Социализмът е възможен, той е на една ръка разстояние - действайте!
281
0
 
8
 
! Отговори
хм преди 9 години
"България разчита на своите партньори за превъоръжаване" та то не остана войска, нали я съкратихме, по-скоро ще трябва да разчитаме на партньорите направо да ни пазят.
280
2
 
16
 
! Отговори
СРАМ МЕ Е преди 9 години
заради този ДУПЕДАВЕЦ да кажа , че съм БЪЛГАРИН
279
5
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
За военните заводи - могат да произвеждат такива неща, които вече и в Африка и в Третия свят се произвеждат. Путин си налягаше парцалите толкова време не за друго, а защото трябваше да си преоборудва военните заводи с МОДЕРНИ ЗАПАДНИ МАШИНИ.
278
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудесно, сега ще сме и под скрита окупация. Дори ще си и плащаме за това и ще трябва да заделим повече пари за да им купуваме оръжията /най- вероятно бракуваните на цени като новите/л НАТО ще гледа да пази управляващите ни та да не би любовта на народа да прелее и чак да ги залее. Колко ще ни пратят от многонационалните няколко хиляди или повечко.
277
14
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Какво в сегашното устройство на държавата не ви харесва? Нямате заводи? - Сдружете се и си постройте! Искате крави? - Сдружете се в кибуц и отглеждайте! Искате армия? - Пълно е с магазини за оръжие и екипировка, оборудвайте се и тичайте по полето. Искате да воювате? - Русия приема доброволци. Какво не ви уйдисва?
276
0
 
10
 
! Отговори
хм преди 9 години
При положение, че идват последователно трима представители от три различни места с високи постове към военните, дали е било за разговори за шистови проучвания. Сега е ясно, че ще е база/ако е вярно/, и остава да разберем повода, а той далеч не е конфликта Русия-Украйна. А и България представлява интерес, защото е на стратегическо място, но нищо повече. Отново ще обслужим чужди интереси. Има няколко възможни ситуации, но да видим кога ще ни осведомят и за тях. "България разчита на стратегическите
275
4
 
1
 
! Отговори
за з89.. преди 9 години
...а ти знаеш ли кво е това "червен политически онанизъм"???!!!
274
13
 
6
 
! Отговори
ха,ха,хааааааа... преди 9 години
НЕ БОЙТЕ СЕ БЕ ТРОЛЧЕТА ЧЕРВЕНИ ....ВОЙНАТА ЩЕ Е САМО 45-мин.!ПОСЛЕ НЕМА ДА ВИ ИМА!!!ЩЕ СЕ ИЗПАРИТЕ ЗА СЕКУНДИ, даже нема и да усетите!ЗА ВАС ЩЕ Е ГОРДОСТ ДА ВИ УДАРИ РУСКА ЧЕРВЕНА ЯДРЕНА РАКЕТА!/...вие и сега сте ударени у главите ---просто ше ви свършат революционните мъки/
273
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до смешника хахахахахзнаеш ли какво е ционизъм, фашизъм и комунизъм и какво е общото между тях ?знаеш ли на кой свят се намираш, колко е 2+2 ?питай за най-сигурно някой демократ, защитник на човешките права евроатлантик
272
2
 
25
 
! Отговори
морски преди 9 години
НАТО е фашизма на 21 век,най-голямото зло за съвременното човечество!Факт.
271
12
 
3
 
! Отговори
ЗА 379 преди 9 години
ПРОВАЛ ИЛИ ..НЕ -----КОНТРАТА ОСТАВА У ВАС!!ТОЗИ КОЙТО ИМА МОЗЪК И СИЛИ , ОТДАВНА ВЕЧЕ СЕ Е УРЕДИЛ В ЖИВОТА И Е ЩАСТЛИВ!НОВ 9.09....ПРОСТО НЯМА ДА ИМА !!!АКО СИ МАЛКО ПО-УМЕН , ЩЕ ПРОУМЕЕШ ,ЧЕ САМИТЕ ДРУГАРИ "ЧЕРВЕНИ КАПИТАЛИСТИ" , НЕ ЖЕЛАЯТ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ!НАЙ-МАЛКО ПЪК ЖЕЛАЯТ ---ОТНОВО ДА ГИ КОМАНДВАТ ОТ МОСКВА!/....и сърГЕЯ го вадаше гоооолем "ЗА РУСИЯ"---АМА ИЗБЕГА В БРЮКСЕЛ, БАКЕ...ха,ха,хаааа/
270
0
 
33
 
! Отговори
дядомраз преди 9 години
Войната е на прага,но какво общо имаме ние с амбициите на САЩ за световно господство? Защо прекарват фронтовата линия през Добруджа и Тракия,а не през Брюксел или още по-добре през Вашингтон? Прибалтика,Полша и Румъния са исторически врагове с Русия. Защо се нареждаме м-у тях? В този свят има много мръсотия и неправда но аз знам на чия страна да застана когато потрябва.Млади хора,учете и четете история за да не ви хвърлят в месомелачката!