Вучков предлага главсек със сериозна кариера в МВР

Да има електронни гривни при домашен арест, зове министърът
Обновена: 2 фев 2015 13:35 | 2 фев 2015 12:28, Веселина Йорданова
54
Вучков предлага главсек със сериозна кариера в МВР
Веселин Вучков. Снимка: архив, БТА

Вътрешният министър Веселин Вучков заяви, че след като промените в Закона за МВР станат факт, той ще предложи на Министерския съвет кандидат за поста на главен секретар.

Още по темата
Ще стъпя на принципна позиция. Това трябва да бъдат хора, които имат сериозна кариера в МВР, стаж и управление на екипи във вътрешното министерство, така че да изпълняват отговорностите, които се изискват от тях, каза Веселин Вучков пред БНР.

Вътрешният министър очаква промените в Закона на МВР да станат факт до края на следващата седмица.

И четирите закона за службите трябва да бъдат внесени още този месец. След това, ако е необходимо, да бъдат направени допълнителни дискусии и всички недостатъци да бъдат отстранени, посочи Вучков. Той изрази надежда 2015-а да бъде историческа от гледна точка на това да има закони за разузнавателните служби.

Според него са необходими промени в Наказателно-процесуалния кодекс заради възможността хора с присъди да напускат страната. Вучков е на мнение, че най-ефикасният начин въпросът да бъде решен е да се въведе използването на електронни гривни при наложена мярка "домашен арест".

Министърът отрече твърденията, че заради липсата на обмен на информация с партньорските служби през страната ни преминават хора с радикални възгледи.

Проблемът е по-скоро в това, че самите разузнавателни служби в Европа и на национално ниво понякога нямат никаква информация за хора, които подготвят радикални действия. Това се дължи на слаби аналитични, разузнавателни, информационни способности на службите, посочи той.

По думите му на този етап имаме доста неща, които трябва да свършим по линия на Европол и по укрепване на българските служби за сигурност. Мисля, че промените, които предстоят в близките седмици, са към по-добро, а не към по-лошо, коментира Вучков.

"Сега МВР не изглежда по добър начин – разрояване на администрация, разрояване на главни дирекции, не се знае кой насочва указания към областните дирекции. В момента има Главна дирекция "Охранителна полиция" и Главна дирекция "Криминална полиция". Дублиране на методически шапки, което не е необходимо да бъде по този начин. В момента не е ясно функционира ли Съвет за социално партньорство, или не функционира, защото са въведени едни критерии за представителността, на които не отговоря един от най-големите синдикати "Огнеборец", изреди той.

Веселин Вучков съобщи и за ново социално недоволство в системата, провокирано от поднормативен акт след приетите миналата година промени в Закона за МВР, който изисква съкращаване на щатната численост във ведомството от 51 000 на 49 500 души.

Това наложи преди две седмици да орежем празните щатни бройки с още няколко хиляди, така че в момента да бъдат 49 500. Но това поражда ново социално недоволство заради орязването на празните щатни бройки, уточни вътрешният министър.

Синдикат "Огнеборец" дори планира протест пред вътрешното министерство. Министър Вучков каза, че предстои среща с техни представители.

Аз искам да предложа нова структура на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", която да не изисква съкращаването на пожарникари. Тъй като до края на 2015-а цялата техника на пожарната ще бъде на 100% обновена, не е нормално да имаме толкова на брой спасителни служби на територията на страната. Ако е необходимо, на места те ще бъдат окрупнени, на места ще бъдат закрити, но пожарникарите да работят не по двама, а по трима в екип, съобщи той.

Около 300 души са били превантивно изведени от домовете си вчера, съобщи Вучков. Обстановката в страната постепенно се нормализира след вчерашните наводнения. Извършени са 526 спасителни дейности. Имаше много ситуации на отводняване, строежи на диги. Армията помогна, за което много искам да благодаря, каза Вучков.

Той препоръча на гражданите да се вслушват в съветите на властите, защото се очакват нови валежи и отново може да се стигне до превантивна евакуация на хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: мврВеселин Вучков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма никаква логика в МВР да има синдикати и да се харчат на пусто излишни пари.Ползата от тях е никаква.Освен това и тук служителите са на принципа "заповедта на началника и закон за подчинения.Така,че тези хрантутници обслужват само интересите на неизпълняващите никаква дейност чиновнички,който надвишават по бройки оперативните изпълнители.
30
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак демагогии! То пък Бойко когато стана главен секретар сигурно имаше много сериозна кариера в МВР! Пожарникар от резерва и медиите го направиха най успешния гранатометчик в лозята на Харманли.
29
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудя се колко безсрамен и некадърен трябва да си за да си лявата ръка на Цветанов ?!?
28
2
 
4
 
! Отговори
Bit преди 9 години
И четирите закона за службите трябва да бъдат внесени още този месец. След това, ако е необходимо, да бъдат направени допълнителни дискусии и всички недостатъци да бъдат отстранени....Както винаги отзад напред и никога както трябва! Г-н Министър, да беше си взел някой да те съветва как и кога се водят дискусии до проектозакон, след като и за това не можеш сам да се сетиш.Всяка година нов или актуализиран закон за едно и също нещо и винаги резултата сътворен от елита е клонящ към нула.Пффф.
27
0
 
4
 
! Отговори
цури преди 9 години
До Пурковсички плащаме !и всички искаме да работим спокойно!ида мислим реално е по добре отколкото да критикуваме!и не че плащаш от джоба си /може би/защото ти плащат и влиза в джоба ти!от там ли идва злободневието ви?
26
0
 
0
 
! Отговори
aнонимен преди 9 години
ДО 14 --И АЗ СЬМ С ТЕБЕ
25
0
 
1
 
! Отговори
цури преди 9 години
не четем коментари /разумни и нормални/,четем само критики към когото ида е...!не мислите ли че ще ви приляга повече САМОкритика отколкото само критика!?толкова ли добре сте информирани за всеки един политик,мед.работник,загубил се в Рила,полицай и т.н.! толкова ли сте българи и патриоти та само знаете да раздувате нещата!и така ли критични бяхте когато "Партията Велика" ни показваше "светлото бъдеще" на "великия строй" !от там ли се научихте? погледнете първо себе си критици......
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вучков, а главния секретар назначен в края на 2001 г. имаше ли такъв стаж? Голям зор да промените закона само и само да смените Лазаров. Герб не сте демократи и никога няма да бъдете.
23
1
 
3
 
! Отговори
www преди 9 години
До да виОт изказа на "ефрейтора" става ясно, че той войник не е служил, дори и да е на години ;)
22
3
 
0
 
! Отговори
www преди 9 години
До КокоИ още нещо, ако ми позволите:1. Армията няма право на охранителна дейност в извънработно време - уволняват те.2. В армията по принцип няма компенсации за извънреден труд, както е при полицията.3. В армията има много малко места, на които недобросъвестен служител може да се корумпира (административни отдели, тил генералски управленски състав).Затова и средностатистическият военен е много по-читав от средностатистическия полицай!
21
3
 
4
 
! Отговори
гладен преди 9 години
ММ-да Бока повече няма да кандидатства за Гл.секретар, я сега да вдигаме летвата за следващият посочен от който трябва Главуняк секретар. Критериите ще ниго предскажат, ха на бас. Малей тие си праат мръсно един на друг за наша сметка.Бравос
20
1
 
13
 
! Отговори
Коко преди 9 години
До АнонименОказва се, че МВР си имат синдикати, нещо, което е забранено на армията (МО), но това не пречи на МВР хем да използват благинките за ранно пенсиониране (щото им са орязани гражданските права?), хем обаче и да си стачкуват!!! Армията не стачкува, с нея всеки има право да се гаври, да я плюе, сритана в ъгъла - сега, при направената проверка за възможностите за евентуална мобилизация, се оказва, че няма народ - половината болни и умрели, другата половина се изнесла в чужбина...
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Задължително гн Лазаров трябва да бъде съден за нареждането ,на полицаите да бият хора по време на февруарските стачките.За баретата от Търновската излагаця и не компетентност.Тои е служил на народа а не на Стани6ев Доган и Сидеров да разнася пи6тови във народното събрание.*** работа.Писанчев и Цацаров.Оставка и товае ревем ор 3 години.Те неса за демократична Българя.Те са чисто и просто превратажиите на века.
18
3
 
15
 
! Отговори
със сериозна кариера преди 9 години
Вучков предлага главсек със сериозна кариера в МВР, във ВИС, СИК, при братя Галеви, при Маргините, при Пашата, при Митьо Очите и при баретата.
17
3
 
8
 
! Отговори
Болград преди 9 години
Българите в Украйна са подложени на репресии от военните ,а в Донецк бедстват без храна и лекарства-защо мълчат Плевнелиев и Борисов!?Премиера и Президента на РБ фашисти ли са?
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ефрейтор от запасаNJAMA DA STIGNAT KALASHNITSITE ZA VSICHKI ZJELAESHTI!
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кога ще премахнете правата на чиновниците. Те не са по- натоварени от същите специалисти в цивилизацията и хората с право се дразнят. И какви са тези протести по закона за отбраната? Няма ли наказания за организаторите?
14
2
 
3
 
! Отговори
ORG преди 9 години
До ОСТАВКА !!!Министърът на здравеопазването се извини: "Прекалено дълго време отлагахме реформата, свързана с психичните заболявания. Резултатът е видим в българските форуми и коментари",
13
5
 
13
 
! Отговори
ОСТАВКА !!! преди 9 години
"Началникът на отбраната призна: Проверяваме по документи възможностите за мобилизация ..."Уж, за да пазим турската граница, но всъщност, за да оказваме подкрепа на НАТО в бъдещата война срещу братска РУСИЯ !
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Валутен борд е нужен за МВР, за да не харчи излишни пари