Ако има искане към България заради Украйна, НС ще решава

Борисов: Българският народ е миролюбив и всяка такава тема не е приемлива
Обновена: 4 фев 2015 14:01 | 4 фев 2015 13:21,
328
Ако има искане към България заради Украйна, НС ще решава
Бойко Борисов. Снимка: Булфото

България не е поемала ангажименти за разполагане на тежко въоръжение на наша територия и използването й за разрешаване на конфликта в Украйна. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в парламента.

Той се ангажира, че ако към страната ни бъде отправено искане, то ще бъде представено в парламента и всички заедно ще вземат решението.

Още по темата
Министър-председателят участва в традиционния блиц контрол в Народното събрание.

Янаки Стоилов от БСП го попита дали той, член на кабинета или президентът са давали съгласие за разполагане на тежко въоръжение на наша територия. Соцдепутатът поиска от Борисов да се ангажира и че няма да допусне българската територия да се използва за въвличане на страната в конфликта.

Борисов обясни, че е провел половинчасов разговор с военния министър Николай Ненчев преди заседание на НАТО, в което шефът на отбраната ще участва.

„Казал съм му да не поема ангажименти, каквито и да е. Ако има такива – ще дойдем в парламента и ще кажем категорично“, каза премиерът. По-късно той уточни, че той не би носил отговорността да вземе решение сам и затова решението трябва да бъде взето от всички в парламента.

"За наше най-голямо съжаление войната се разраства в чудовищни размери. Това е на 400-500 км", каза Борисов. Той припомни, че близо до нас се води и друг конфликт с "Ислямска държава".

Премиерът застъпи позицията, че България не трябва да бъде въвличана в конфликта в Украйна. „Българският народ е миролюбив и всяка такава тема не е приемлива. Не може някой лекомислено да дава съгласие, камо ли за такава техника“, каза Борисов.

Той обясни, че единственият ангажимент, който е поеман, е за логистични изнесени щабове у нас, които не са свързани с никаква техника.

Премиерът пое ангажимент да организира изпращането на хуманитарна помощ за цивилните граждани на Украйна, ако парламентът вземе решение за това.

Според Борисов всички са наясно какви рискове крие конфликтът между Русия и Украйна.

"Ние с руската страна не сме влизали в такива конфликти, там нашите конфликти са чисто икономически, защото купуваме най-скъпия газ, а иначе дружбата и любовта никой не я поставя под съмнения“, коментира той.

Премиерът обаче беше категоричен, че командният и контролен център на НАТО в София, който предстои да бъде обособен, се обсъжда в рамките на Алианса.

"Ние нямаме спокойствие нито от едната, нито от другата страна“, призна той и добави, че когато сме застанали срещу даден интерес на руската компания това не означава, че сме застанали срещу руската страна

"Риторичен въпрос мога да задам: защо на България, която е най-близката им страна, продават най-скъпия газ, с какво сме го заслужили“, коментира Борисов и отсече: "Ние не искаме война с Русия, не ни е приоритет".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЪЛГАРИ,АКО ПРОДАЖНИТЕ ПОЛИТИЦИ ВНЕСАТ ТАКОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ В ПАРЛАМЕНТА ,ТРЯБВА В СЪЩИЯ ДЕН МАСОВО ДА ИЗЛЕЗЕМ НА ПРОТЕСТ,ДА ОБКРЪЖИМ ПАРЛАМЕНТА И ДОКАТО НЕ ДОКОПАМЕ НЯКОЙ ОЯДЕН ДЕПУТАТИН И НЕ ГО ОБЕСИМ НА ПЪРВОТО ДЪРВО ЗА НАЗИДАНИЕ ДА НЕ СИ ТРЪГВАМЕ.САМО ТАКА ОСТАНАЛИТЕ ЩЕ ИМАТ ЕДНО НА УМ.
179
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дончоооо, нищо ти няма!Не чети и всяко съмнение ще се разсея!
178
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
222Ти кой си, че ни караш да избираме?Трябва и да ти съобщим, за да кажеш кое са ти казали, че е правилво?Не бъркай чеченците - има хора чели това-онова - конфликтът с чеченците е от преди повече от 200 години и е неуместно тук да приказваш чул - недочул.Нали се присмивахте, че Куба е бедна- ето виждате какво се прави срещу Русия!Къде са неолибертарианците да се изкажат по свободата на пазара?
177
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не,драги ..... не НС , а народът трябва да реши. В случай че НС избере страната на войната , сигурен съм че търпеливият български народ НЯМА ДА ДОПУСНЕ ТОВА
176
1
 
8
 
! Отговори
99-44 преди 9 години
Колко много прилича на двуликия Янус.
175
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На войа в украйна да отиват Бойко мутрата ,обратната ирландска пастирка в президентството,Соломон Паси, Иван Костиов,да заминаватхрантутниците на Сорос, Асен Агов,Огням Минчев,Иво Инджев,Иво прокопиев,,да нарамват пушките и напушените с марихуана (красиви и умни) протестъри от гей парадите ,начело с Асен Генов и Иво Божков ,дето преди година ги пращаха на майдана да държат (пламенни речи) в подкрепа на евро-аталнтическата содомия.те да отиват и мен да не ме занимават повече с такива глупости.
174
1
 
2
 
! Отговори
до КЗУ преди 9 години
КЗУ - имаш нужда от доктор! Пишеш като да има нещо написано!
173
1
 
12
 
! Отговори
Kondor преди 9 години
Казал съм му да не поема ангажименти, каквито и да е. Ако има такива ще дойдем в парламента и ще кажем категорично, каза премиерът. По-късно той уточни, че той не би носил отговорността да вземе решение сам и затова решението трябва да бъде взето от всички в парламента." В такъв случай извода е НАРОДЕН СЪД за парламента-лесно, просто и логично!
172
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 205 Не е прилично, когато не сме страна в конфликт, инспириран от сащ в поредна държава, втори път - атракция на нескопосаната провокация с Боинга -сценарият втръсна, да ми ровиш при Вазов.Известна е конюнктурността на част от интелитенцията, която се е озаглавила като такава.Лошото е това, че с нищо не внасяте в заблудата за едно престъпление - смяната на режим в суверенна страна, с цел - грабеж на Русия.Ако ти си ***, познанието ти по Вазов не те прави интелигент, а ***.
171
5
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 218,Паси някъв войнствен като Воленчо ли е, че нещо съм пропуснал?
170
2
 
27
 
! Отговори
до 239 преди 9 години
Абе ***, Маккейн като дойде пита ли ни, искаме ли Южен поток или не. Каза да го спираме и толкоз! Същото ще стане, като рекат да ни правят войници. Американците са ***!
169
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един вожд,една книга,една гънка.
168
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, ... мислите си, че отново ще се измъкнете по терлички ли ?Ами не - просто трябва да вземете решение поне веднъж в окаяните си животи.Запада няма да ви кара на сила ... дори може да ви попита. Другарите Путин и Кадиров обаче просто ще ви вземат каkто млади булки.
167
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КУТЕВ ПУСНИ ГИ ДА ПОЧИНАТ МАЛКО !!!
166
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм се клел да защитавам Народна Република България и социалистическото строителство.Върнете България каквато беше и тръгвам на фронта. Който иска да защитава имотите на крадливите политици, да ходи. Аз съм пас!
165
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов да каже например, кога е подписан последния анекс за цените на ГАЗА и от кое Правителство! Това е интересната част! Всичко останало са празнословия!
164
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не, 215, те трябва да са мобилизирани и да дават пример на останали тук-там недоубити българи, как се воюва патриотично за запазване на суверинитета на 40 хиледно километра отдалечената заплашена американска невиждана чутовно-божествено-космическа крадлива нягла античовешка "демокрация" - на другия край на света!С чужда кръв!Българите, съобщавам на ***, са вечни и казват, че "С чужда пита майчин помен не се прави".И още една мъдрост- "Каквото повикало, такова се обадило".
163
5
 
5
 
! Отговори
внимание ! преди 9 години
КОМУНИСТИЧЕСКА ЦЕНЗУРА !
162
9
 
7
 
! Отговори
КО НЕ преди 9 години
СЛЕД КАТО ПРОЧЕТОХ ТОВА !!!!!!БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ ЧАСТ ОТ РУСКАТА ТЕРИТОРИЯ :ДА + 12НЕ - 2 СРАМ !!!!!!!!!!!!ВЕЧЕ СЪМ СИГУРЕН, ТУК ИМА САМО БОЛНИ ХОРА С ПСИХИЧНИ ОТКЛОНЕНИЯ И ТОЛОВЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
161
0
 
19
 
! Отговори
да-м преди 9 години
Ама хайде тогава един референдум: за бази, за НАТО, ЕС. Нали това е висша форма на демокрация? Защо управляващите ги е страх да чуят волята на народа? Ще ти кажа: защото не съвпада с предателските им изпълнения.