Командният център на НАТО в София - част от плана на пакта

Алиансът оправдава стратегията с поведението на Русия
Обновена: 4 фев 2015 14:03 | 4 фев 2015 07:00,
328
Командният център на НАТО в София - част от плана на пакта
Снимка: Reuters, архив

Командният и контролен център на НАТО в София, който предстои да бъде обособен, се вписва в общите намерения на пакта за преразглеждане на отбранителната стратегия, съобщиха високопоставени източници от военния съюз.

Още по темата
Решението за създаване на такива центрове в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония ще бъде взето утре на еднодневната среща на министрите на отбраната от алианса в Брюксел. Тези центрове се вписват в новия цикъл на планиране на организацията, която преминава от подготовката на сили за бързо разгръщане зад граница в укрепването на възможностите за действие на територията на пакта. Този нов подход е свързан с нарастващото напрежение от изток и от юг.

Високопоставените представители на НАТО поясниха, че целта е за срок до два дни силите за бързо реагиране да могат да се разгърнат в дадена страна или район от НАТО, получили заплаха или срещу които е било предприето нападение. Командните и контролните центрове в Източна Европа ще събират и обработват данни, и ще ги предават на координационния център в Шчечин (Полша). Полският център ще направлява цялостните дейности на регионалните щабове, в които ще работят специалисти от държавите от алианса.

Вътрешните сили за бързо реагиране съществуват и сега, но капацитетът им предстои да бъде утроен. Те ще разполагат със средства за действие по суша, въздух и вода. Разполагането на тези сили ще става с решение на Северноатлантическия съвет на НАТО.

Пактът оправдава този нов подход с поведението на Русия, за която има данни, че разгръща много по-мащабни или на изток от балтийските републики и в Калининград. Според представители на алианса руските военни все по често предприемат необявени внезапни учения, с което нарушават международните норми, а в други случаи съобщават за антитерористични учения, в които се използва и ядрено оръжие.

Според представители на пакта в последните 10-15 години цялото планиране на НАТО е било насочено навън, затова досега са били развивани леки и способни за бързо разгръщане сили, които действат далеч от границите на военния съюз.

Нямаше предпоставки за усилване на взаимната защита досега, но нещата се промениха и вече имаме нужда да бъдем в готовност по външните ни граници, в рамките на НАТО, и много бързо да се задействаме. Така тези наши погранични членове ще бъдат способни да сдържат или да отвърнат на нападение. Необходима е преоценка на цялата структура на алианса, коментира представител на НАТО, пожелал анонимност.

На предстоящото утре министерско заседание ще бъде обсъден задълбочено планът за готовност за действие, ще заседават Ядрената група за планиране и комисията НАТО-Грузия. Всичко, което предприемаме, е с отбранителен характер, коментира говорителят на НАТО Оана Лунджеску. По нейните думи целта е да бъде създадена готовност за действие срещу заплахи от всяка посока.

Положението в Украйна може да се влоши допълнително, но това няма да бъде предизвикано от НАТО, заяви говорителят. По нейните думи твърденията за роля на пакта в задълбочаването на конфликта в Източна Украйна са глупост, като същевременно съществуват многобройни доказателства за ролята на Русия - със снимките на руски войници на украинския фронт, с доставяните тежки и сложни за управление военни комплекси, които "не могат да се намерят на свободния пазар в Донбас".

По въпроса за Грузия се очаква решение за обособяването на съвместен тренировъчен лагер със силите на НАТО. Ще бъде разгледана отново готовността на страната за присъединяване към алианса, като засега се отчита съществен напредък от срещата на пакта в Букурещ през 2008 година. Съставът на представителството на НАТО в Тбилиси ще подсилен, а до края на годината грузинската войска и сили на пакта ще извършат съвместно учение.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
2
 
! Отговори
111 преди 8 години
нато живее на гърба на данъкоплатеца пребогато
206
0
 
2
 
! Отговори
amis преди 9 години
kak li ne sa predpocheli skapite gosti kvartalite Drujba, Nadejda 1,2,3,4 ili Mladost 1,2,3,4?!ami ulitsa "Totleben" 34?!:(((
205
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Познайте кого ще посрещате на летището в София-камикадзета от ислямска държава
204
2
 
4
 
! Отговори
истината преди 9 години
*** е психично болен, както и предишните рушки диктатори. Надеждата е тези около него им се живее и няма да му дадат ядреното куфарче
203
0
 
1
 
! Отговори
оцеляваща българка преди 9 години
До АнонименСМЯЛА СЪМ СЕ ОТ СЪРЦЕ!
202
4
 
4
 
! Отговори
дамдум преди 9 години
Ауууу Ама как ми праскахте снощи минуси с мерак като ви написах че Путин само си го навря стъпка с Украйна и сам си докара врага пред портата на границите си без никой да го е изкал.Понеже сте руски каски и е ясно че не можете да мислите сега ще ви го покажат нагледно.Пак повтарям света се разоражяваше а Другаря започна да гърми.И принуди съседите си да вземат мерки като така сам извика врага пред портите си.Ако ние сме късопаметни Прибалтика,Полша Румъния помнят затова сега бази на НАТО
201
2
 
5
 
! Отговори
дневален преди 9 години
за натовски чадър ли мечтаете ще има щее разположен в двора на боковата къща в банкя ракетата ще се заблуди и ще удари божурище сигурно боко ке я спре с ръце тои може всичко
200
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЛООУУ,пушечното месо,тракайте още малко по клавиатурите.
199
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
za nato i sofiasnci bombata.
198
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
mnogo shte se radvam toq shtab da bade poseten ot kamikadze za inspekcia.
197
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поне 30 000 щока трбва да пратим срещу путиновите муджахидини.
196
3
 
8
 
! Отговори
yan преди 9 години
До Анонимен 252Не си съвсем прав. Ако стане напечено въобще няма да помислят за някакви си руснаци-сънародници по черноморието, а от воле ще издумкат пристанищата с американски военни кораби в тях.
195
1
 
8
 
! Отговори
Софияненко преди 9 години
До bojinkataBojinkaaaa духай Искандера да падне по-далеч от Сф
194
4
 
9
 
! Отговори
Ш о п ченко преди 9 години
днес пак си вкараха един ..отзад като въвеждат визов режим с Русия Нормални ли са тия какво ще стане с няколкото млн. украинци в Русия, които работят и пращат парички в крайна. Пише се за рублата, но ни ред за гривната и как са лапнали дръвцето с тия цени в Холхландия
193
4
 
12
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Prodajnici!
192
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До pepiА пък Русия се управлява от бандити
191
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вкарването във война, както и вкарването на полов орган, предполага да ги имаш. стига сте се филмирали. кого ще бомбардират руснаците - своите 500.000 сънародници на черноморието ли? а къде точно ще се разположат чуждите натовски военни (защото нашите 5 войника са в афганистан и ирак) - в поморие и бяла? да пият по една водка с мамашите и наташите и мъжете им бивши и настоящи руски военни? хахаха...пълен абсурд..да не говорим, че боеприпасите ни гръмнаха, а керосинът е с пари :)
190
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
никой няма да ни вкара в никаква война! освен че НАТО е отбранителен алианс, им трябват месеци, за да се съберат и решат нещо. ние с нашите 4 танка (другите 4 подарихме на мънкедонците), 2 кораба и 1/2 подводница, 1000 затлъстели офицери и 75% 'женски' личен състав (всички бременни), можем да бъдем вкарани в новия филм 'мистър бийн отбранява Балканите'. гаранция ще е най-касовият и гледан и ще бием луи ди финес и бурвил като военнослужещи :) даже и през територията ни няма да минат, че се краде!
189
1
 
10
 
! Отговори
pepi преди 9 години
amerika e sazdadena ot banditi i takava si ostava
188
1
 
9
 
! Отговори
bojinkata преди 9 години
Чадър за софиянци ще има ли?