Енергийната комисия в НС прие набързо промени в Закона за енергийната ефективност

Заплашват ни санкции, ако не транспонираме евродиректива
Обновена: 5 фев 2015 16:24 | 5 фев 2015 16:24,
6
Енергийната комисия в НС прие набързо промени в Закона за енергийната ефективност
Снимка: Булфото, архив

Без никакви дискусии депутатите в енергийната комисия в парламента приеха предложението за Закон за енергийната ефективност. Текстовете транспонират европейската директива 2012/27/ЕС.

Депутатите се обединиха и за максимално дълъг и приемлив срок за внасяне на предложения между първо и второ четене - 2 седмици. На исканията за срок от 3 седмици председателят на комисията Делян Добрев отговори, че срещу страната се води наказателна процедура за невъвеждане на европейското законодателство в областта. Процедурата вече е във втора фаза, напомни той.

Пред журналисти зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков посочи, че има стартирала процедура, но не и наказателно производство заради неизпълнението на задълженията ни по транспониране на тази директива. Той изрази надежда, че ако се спазят сроковете, Брюксел ще спре процедурата и няма да търпим санкции.

Законът предвижда постепенно увеличаване на енергийната ефективност в страната, като бъде определена и национална цел за това. Определя се начинът на обследване и сертифициране на сгради, както и се дават определенията на термини като сгради с нулево потребление и т.н.

Голяма част от текстовете засягат внедряването на "умни" измервателни уреди. Депутатът от Патриотичния фронт Кирил Цочев коментира, че това е скъпа инвестиция, а ефектите от нея се усещат по-късно. Според чл. 24 от законопроекта трябва да се стимулират доставчиците за въвеждане на интелигентни уреди, а в последните години Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не признава подобни разходи, припомни Цочев.

Представителите на БСП Лява България също подкрепиха законопроекта, но посочиха, че в крайния вариант е изчезнала идеята за създаване на Камара за консултантите по енергийна ефективност. Между първо и второ четене партията ще внесе подобно предложение, уточни депутатът Жельо Бойчев.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
колио преди 9 години
Това стириопорено безумуе ще доведе до някои пожар със стотици жертви тогава ще ги видим ефектите.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европейския съюз няма ли да заповяда първо европейски заплати пък тогава да грабят.Къде са еколозите България ще стане стиропорна яма.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Badeshteto na svetovnata energetika e v SLANCETO. Dnes naprednalite strani investirat v tehnologii za nai efektivno izpolzvane na Slanchevata Energia.
3
1
 
4
 
! Отговори
1 преди 9 години
До БГ,а острите защитават тиквата
2
9
 
4
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Пак *** *** коментират! Аве *** сдружаването е по ЖЕЛАНИЕ на собствениците, ако искаш ходи се сдружавай и се санирай, като не искаш седи си на *** и си живей живота!
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целта е герберастите набързо да оскубат за пореден път хорицата. Не знаете какъв Муй е тая работа с регистрацията на Юридически сдружения. Накрая лаком *** за 2 парчета некачествен стирипор ще остане на улицата без жилище.