На първо четене: Държавата ще плаща и за частните училища

Пари обаче ще се дават за заплати на учители, не за материална база
Обновена: 5 фев 2015 14:34 | 5 фев 2015 14:21,
56
На първо четене: Държавата ще плаща и за частните училища
Снимка: архив, Reuters

Държавата ще плаща част от финансирането и на частните училища и частните детски градини. Това реши парламентът, който прие на първо четене новия закон за предучилищното и училищното образование. За проекта, внесен от ГЕРБ, бяха 107 депутати, 32 бяха против, а 22 се въздържаха.

Още по темата
„За“ гласуваха всички 67 депутати от ГЕРБ в залата, 14 от РБ, 15 от ПФ, 2 от БДЦ, 2 от АБВ и един независим. Против бяха 23 от БСП, 8 от „Атака“ и един независим. ДПС и един депутат от БСП се въздържаха. Парламентът отхвърли проект за закон за народната просвета, внесен от левицата.

Държавното финансиране за частните училища и детски градини ще влезе в сила от 2018 година. Парите за частните учебни заведения обаче ще са само част от тези, които ще се дават на общинските и държавни.

За частните няма да има средства за материалната база, за специалисти и за работа по интереси. Средствата ще се дават само за покриване на учебния процес, тоест за заплати на учителите.

Управляващите предвиждат и възможност държавата да спира парите за частните училища и детски градини, ако в работата им бъдат открити нарушения по време на външното оценяване.

Част от партньорите на ГЕРБ в управляващата коалиция се изказаха против идеята държавни пари да отиват за частното образование. АБВ и Патриотичният фронт поискаха промяна в този текст между първо и второ четене. Срещу него се изказаха и от БСП.

Новият закон дели гимназиалното обучение на два етапа – първият ще е до 10 клас, а вторият – до 12 клас. В момента гимназиалната степен е една. Така средно образование вече ще може да се завършва и в 10 клас, но дипломата в този случай няма да е достатъчна, за да се кандидатства в университет. Целта на разделянето на гимназиалното образование е да се даде възможност на учениците да завършват в годината, в която навършват 16 години, тъй като по конституция образованието е задължително до тази възраст.

Критики към закона се чуха освен от БСП и ДПС и от „Атака“. Депутатите на Волен Сидеров се изказаха против текст, който казва, че за нуждата на образованието може да се откриват духовни училища. „Това е опасност от нахлуване на влияния от Саудитска Арабия и Катар“, каза Илиян Тодоров и предупреди, че ако този член бъде приет, един ден България ще осъмне като ислямски халифат.

Волен Сидеров пък нарече ГЕРБ ГАРБ - Граждани за анадолско развитие на България, и предупреди, че учебниците по история след време ще бъдат с автор Ахмед Давутоглу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
31
 
! Отговори
prokurora преди 9 години
Абсурд!!! За държавните пари няма, но за частните ще има! Що и на мен не ми плащат нещо?