Възродителният процес е важен за имунната ни система

ДПС беше синоним на евроатлантическа идея, заяви Местан
Обновена: 5 фев 2015 10:12 | 5 фев 2015 09:15,
180
Възродителният процес е важен за имунната ни система
Снимка: архив Булфото

Преодоляването на тежкото наследство на Възродителният процес е въпрос за имунната система на демокрация в днешно време. Това каза председателят на ДПС Лютви Местан в предаването „Денят Започва” по БНТ.

Още по темата
Както Dnes.bg писа, вчера БСП и ДПС си размениха остри критики на тема Възродителен процес. Стоян Мирчев от социалистите обвини партията на Местан, че се опитва да насъска българските турци срещу българите. Повод за това станаха внесените от ДПС промени в закона за гражданската регистрация.

„Ние вчера чухме заявки от дясното, че няма да подкрепят един толкова естествен закон на ДПС. Починалите по време на Възродителния процес, включително и ритуално запалилите се, заради името и вярата си – имено защото не биха могли да подадат молба от отвъдното, би следвало да имат правото, за да се успокои душата им, административно да се възстановят имената им”, заяви лидерът на ДПС.

По думите му, когато дясното отказва да подкрепи подобен проект, то губи моралното право да бъде носител на демократичното начало. Попитан докога ще бъде коментирана темата за Възродителния процес, Местан отговори: „До преодоляването на последиците от Възродителния процес”.

Той добави, че това е преди всичко човешки и морален дълг. На въпрос дали смята, че не са получили подкрепа на предложението, защото от идва от ДПС, а не защото липсват демократични норми, Местан каза: „Ако една, или друга политическа сила ще определя отношението си към казус, засягащ основите на българската демокрация, субектът на инициативата – ние, с един подобен подход се отказваме от парламентаризма”.

На въпрос дали от ДПС зависи да изкара Възродителния процес от политическото говорене, Местан отговори, че въпросът за Възродителният процес е несамоцелно поставен от ДПС. „Самото възникване на ДПС, беше синоним на евроатлантическата идея, беше имено от гледна точка на необходимостта България да се развива като демократична държава на равноправните граждани, защото единствено в България, на Балканите се разгърна този мракобесен, античовешки Възродителен процес, по времето на който бяха убити много граждани”, заяви Местан. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Местане, стига си ни навирал този възродителен процес! За сведение, много хора от вашия електорат и то млади хора, запазиха българските си имена и не пожелаха да ги сменят с тези дадени им в семейството! Те са българи и се чувствата като такива, а ти лекомислено предизвикваш етнически конфликт! Нова Сирия ли искаш ?!
41
9
 
6
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Да живеят Атака и ДПС!
40
1
 
18
 
! Отговори
Анти преди 9 години
Щом се борите за демократична държава тогава подкрепете закон които да принуди ония групи от хора - малцинствата които не плащат ни ток ни вода ни данъци само крадат и консумират различни социални облаги - социални помощи под различно естество- безплатно лечение и т н г-н Местан.От тук започнете и аз ще ви вярвам че наистина милеете за България
39
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя няма ли да бъде съден за насаждане на етническо напрежение и омраза?
38
1
 
16
 
! Отговори
ДДД преди 9 години
З анете ли Местан от какво най много се страхува? От ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ вот,там трябва да се удари ДПС.....иначе винаги когато са пред стената ще говорят за възродителния измислен процес
37
3
 
16
 
! Отговори
Денис преди 9 години
Е те тоя козел не спря ли...Тия от ДПС са зло за България, зло за турците нея и за всички мюсюлмани и етноси в републиката!Аман...
36
3
 
16
 
! Отговори
АСАН преди 9 години
Гад *** долна
35
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гнусна гад, няма ли кой да му повдигне дело за разпалване на етническо напрежение. Не го е срам този ***, така да се гаври. Каква е гаранцията, че тези хора не са българи на които по времето на турското иго са сменени имената. Най вероятно тези хора са си българи.
34
4
 
29
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Възродителният процес действително е бил излишен...Но също така, излишни са били жестокостите по време на турското робство... извинявам се... османското присъствие в България... Излишно е било избиването на хиляди жители на Батак, Стара Загора, Брацигово, Панагюрище... Избиването на селяните от българските села в Горно Тракийската низина... Насилственото ислямизиране на християнското население по Родопите...Ама за това дума не обелвате, нали?
33
2
 
11
 
! Отговори
до в узунова преди 9 години
Къде си бе каур,къде бе мишко
32
3
 
16
 
! Отговори
Nev преди 9 години
На времето Доган не можаха да го гръмнат, ама тоя може и да успеят!
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До В.Узуновеми хайде да се срещнем бе "герой" черен
30
3
 
6
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Хахахахахаха ДПС смвол на евроатлантическата идея хахах, що понеже турция е в НАТО ли бе? Те възрОдим малко а?
29
5
 
5
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Атака - победа! ДПС не са турци и спрете да ги обиждате! Изследвания показват, че няма турци в България, а смятаните за такива са с българска кръв.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Turci v bulgaria niama,tova sa porobeni bulgari,klani i nasilvani dokato priematMiusolmanstvoto,vsi4ki znaem kakovo se e slu4ilo s boliarskite rodove po vremetoNa "nesu6testvuva6toto tursko robstvo"
27
22
 
2
 
! Отговори
В.Узунов преди 9 години
През Възродителният процес бихте бремени туркини ,но колелото се върти и ще взема и аз сопата в ръцете и тогава ще ги видим каурите какво ще правят.
26
2
 
10
 
! Отговори
1 преди 9 години
Господин Местан, Дайте да намерим бившия зам. председател на народното събрание и да го осъдим.Дайте да направим реформа в съдебната ни система. Да намелим корупцията във всички етажи на властта. Дайте да разберем КОЙ.Стига с тези лакърдийки !
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Агент Павел се оплете в лъжи!
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не може ли без закон, чрез някакво разпореждане, даже да не е наредба, да се приложи елиминирането на изкуствените имена. Искаш удостоверение за наследници на Хасан, издават ти наследник на Асен! Иначе много шум за нищо. Уж са против етническата партия, пък противниците им правят голям ПР.
23
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Тази противна шизофрения до кога ще я показват по медиите.До кога тези лъжи от нах долните предатели ще ни облъчват..Този да обясни чии интереси защитава в светлината на 500 години геноцид..май е време да си припомним всички сценката на мегдана с кола...само че с обърнати роли..