Управляващите поставиха образованието в полето на печалбарството

БСП против промените в закона, които НС прие на първо четене
36
Управляващите поставиха образованието в полето на печалбарството
Снимка: Булфото, архив

БСП отново се обяви против Закона за предучилищното и училищното образование, предложен от ГЕРБ, според който държавата ще отпуска пари и за частните училища. Въпреки критиките на левицата вчера проектозаконът беше приет от парламента на първо четене.
 
От името на БСП обаче днес депутатът Валери Жаблянов призова народните представители от всички парламентарни партии да подкрепят предложения за промени, които да отменят държавното финансиране за частните училища.

„Превръщането на образованието в реален и действителен приоритет става чрез увеличаване на бюджетните средства, а не чрез кухи законодателни постановки”, коментира той.

Според левицата законът, приет вчера, е поставил образованието не в полето на качеството, а в полето на печалбарството.

„Десницата не се съобрази с исканията на широки обществени слоеве и на професионалните среди за истинска дискусия върху проблемите на днешното образование в България. Внесе проект на закон, който няма нищо общо с интересите на българското общество, а обслужва конкретни корпоративни интереси и идеологически клишета”, заяви Жаблянов.

Той припомни, че от ляво са предложили законопроект, който гарантира, че държавното финансиране е само за държавните и общински училища, като по този начин се слага бариера пред тенденцията на задълбочаване на неравенството и несправедливостта в българското общество.

„Това не беше чуто, напротив, десницата, управляващите партии заложиха на обратното, те настояват неравенството в обществото да се пренесе между децата”, каза още социалистът.

Валери Жаблянов представи предложенията на левицата за запазване на системата на народната просвета, в която са включени ресурсните центрове и образователните центрове за децата като неизменна част от тази система.

„Ние сме за социализиращо образование, а не за надомно обучение от преди епохата на Възраждането, което ни беше представено като образование от бъдещето. Ние сме за съчетаване на специализираното и общото образование и за задължително средно образование като стандарт за развитие на българската нация, а не за понижаване на образователното ниво на нацията, с което ще се надяваме да влезем в следващото столетие”, каза още Жаблянов.

Той допълни, че от БСП искат да има един учебник за всеки учебен предмет по една причина, че когато българските деца са учили по един учебник по един учебен предмет, са знаели повече, отколкото знаят днес с безброй учебници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАЩОТО ГЕРБ Е НА ВЛАСТ, А ТЯ Е ДЯСНА ПАРТИЯ, ДЕСНИТЕ ПАРТИИ ЗАЩИТАВАТ БОГАТИТЕ!Пари при пари отиват.
5
12
 
5
 
! Отговори
Родител преди 9 години
в допълнение...където учителите не са педагози по призвание и обстановката е непоносима, лошо предаване на уроците, незаинтересованост....... и т.н. агресия, която поражда повече агресия.... е кой ще иска да учи там.... това би трябвало да доведе до конкуренция и по-добро образование. Аз лично предпочитам да си доплатя такса за частно (ако съм убеден в неговите предимства) и парите, които са отделени за субсидия за моето дете да го следват там, където е по-добре за детето ми.
4
1
 
24
 
! Отговори
защо, бе? преди 9 години
защо, бе, уважаеми управляващи не дадете повече пари на държавните училища и детски градини, че да се почувстват и бедните деца хора, ами ще наливате средства в частните? ОТ КАКЪВ ЗОР????
3
8
 
8
 
! Отговори
Родител преди 9 години
Парите, които се отделят за нашите деца следва да бъдат в полза там, където детето се чувства комфортно. Ако едно училище, без значение държавно или частно стимулира децата и учителите в него са добри и стимулират децата да учат, обясняват на децата и имат подход към децата, то тогава там ще има по-голям наплив. в същото време едно учебно заведение, където (независимо дали частно или държавно)където учителите са невротизирани от собствените си проблеми, от колектива от куп обективни и субективни
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още министър Сергей Игнатов от ГЕРБ беше голям радетел частните училища да се финансират от държавата. Най-после пробутаха тази идея. Може така да е в Европа, но там богатите не плащат данък 10%, колкото и бедните, а много по-висок!!! Ясно е, че ГЕРБ е партия на богатите, но непросветени бедни българи също са гласували за нея, това е жалкото!
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Качествено образование, само за "елита ", за другите не е необходимо. На нацията ни е отредено да бъде изчезващ вид със слугинажна функция. Честния частник трябва винаги да цица от държавата, иначе от къде пари?