Пострадахме много от газовата криза, работим да няма такъв риск

Борисов развива идеята за газов хъб на форум в София
Обновена: 9 фев 2015 14:41 | 9 фев 2015 12:35, Веселина Йорданова
89
Пострадахме много от газовата криза, работим да няма такъв риск
Премиерът Бойко Борисов на енергийния форум. Снимка: Правителствена пресслужба

България е една от страните в ЕС, които са най-силно заинтересовани от сигурността на енергийните доставки и диверсификацията на източниците, заяви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на първата среща на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа.

Още по темата
"През зимата на 2008 г. България беше страната, която най-силно пострада, когато Русия спря газовите си доставки за Европа през Украйна. Оттогава българската държава е решена да не допуска подобен риск. За българското правителство приоритет е както изграждането на интерконекторни връзки с нашите съседи в Гърция, Румъния, Турция и Сърбия, така и разработването на нашите собствени находища на газ в Черноморския шелф”, допълни министър-председателят.

Газовият форум се провежда в София по инициатива на премиера. В приветствието си Борисов отбеляза още, че целите на България са в съзвучие с тези на Европейския енергиен съюз.

Той заяви, че всеки проект трябва да бъде изграждан в съответствие с европейското законодателство, защото именно то гарантира конкуренцията, ниските цени за крайния потребител и сигурността на доставките.

Премиерът посочи още, че поради географското си положение страната ни има потенциал да бъде своеобразен разпределителен център на газ за Югоизточна Европа и ЕС.

„Ние разполагаме с добре проектирана национална газопреносна мрежа, газохранилище и собствени залежи на газ и нефт, които се разработват в момента. Това са само някои от предимствата и възможностите, които България предлага”, допълни той, цитиран от правителствената пресслужба.

По думите на Борисов именно затова провеждането на днешното заседание, посветено на свързването на газовата инфрастуктура в региона, има ключово значение.

„Искам да ви уверя че българското правителство, в партньорство с нашите съседи и с подкрепата на Европейската комисия, е решено да работи за пълното интегриране на газовия пазар в Централна и Югоизточна Европа и ние го разглеждаме като перспектива за полагане основите на енергийния съюз”, заяви Борисов.

По думите му кабинетът работи активно за реализирането на ключови проекти, които ще позволят на страната ни да има достъп до сигурни доставки на газ, на конкурентни цени.

В срещата в София участват заместник-председателят на Европейската комисия, отговорен за енергийния съюз, Марош Шефчович, комисарят за енергетиката и климатични промени Мигел Ариас Канете, представители на страните от Централна и Югоизточна Европа, както и вицепремиерът Томислав Дончев, енергийният министър Теменужка Петкова и заместник-министър Антон Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
3
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Газов хъб. Що е то. Директива на ЕС ли или нашенска глупост ще задължат земеделците да отглеждат протеинови култури т.е. боб, леща, нахут, соя ,люцерна културе които са газодоходоносни. Сядат нашите управници консумират от тези продукте нали са пръдльовци за нищо не стават ще произвеждат газ и ето ти на тебе газовия хъб и те ще дирижират енргийната политика на ЕС.
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е ЩО ПОСТРАДАХМЕ БЕ БАЦЕЕ
66
0
 
2
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Браво, Боце! Понеже пострадахме заради посредника Украйна през 2008, решихте да го сменим с посредника Турция (Турски поток). Умно, само глупаците купуват директно от доставчика (Южен поток). Ако купуваме директно от доставчика, как после да си хвалим съседите, че са успели и да ги сочим за пример и назидание на електората? Заможен електорат, чок проблем.
65
0
 
3
 
! Отговори
можеф преди 9 години
станахме за майтап на цял свят с този газ,какво ли ще пише в учебниците при строителството на 25 годишната демокрация.Дали някой ще направи сметка какво сме имали,какво са откраднали и какво е останало.Не вярвам,че има толкова умен човек от български произход кой ще направи някакъв исторически извод.Да не говорим за наказателна отговорност,дори за връщане на някакви щети .
64
0
 
1
 
! Отговори
нуриел преди 9 години
До Румботе *** може да се окажат по-точни като продавци..
63
0
 
6
 
! Отговори
РБ преди 9 години
"Много пострадахме",защо говори в мн. число този селянин,той какво е пострадал?
62
0
 
7
 
! Отговори
иван преди 9 години
на кучето-тиква пак му е казано как да лае в полза на господаря от америка.абе къде е батко Сретен бе?Няма ли да има освобождение бе?
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако попитат премиера какво е това хъб ,той ще отговори - ами хъб.
60
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво е това ,,хъб'',не може ли да го кажат на български !? Ние къде живеем - в България или в американска колония?!
59
1
 
13
 
! Отговори
fripp преди 9 години
Поне да се запознаят с географията. Азербайджан няма обща граница с Турция. Тръбата трябва да мине или през Армения, или през Грузия. И в двете държави има руски военни бази. Тоест, пак ще трябва да се говори с Русия. Терминал за втечнен газ е безсмислено да се строи, не само защото струва пари, а и защото турците категорично казаха, че танкери с втечнен газ няма да пуснат през Босфора. За какви хъбове говорят не ми е ясно много.
58
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бати Бойко изтървахме всичко което имаше България ...От това изтърване остава само миризмата... Видяхте и катарския шеих че не В и уважава като дойде по джапанки на срещата ,тъй че и от там няма да излезе "заека" ??? ТУРСКИТЕ АГИ СЕ НАПРАВИХА ПО ДОБРЕ СМЕТКИТЕ С РУСИЯ и сега ЕК ЩЕ СЕ МОЛИ ДА СТАНАТ ЧЛЕНОВЕ а ние пакще гоним "МИХАЛА" ??
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имаме добра газопреносна система ама тя е насочена Запад- Изток-просто така нагнетяват компресорните станции. А сега ще трябва да нагнетяват Изток -Запад -от Гърция към Сърбия.Да оставим настрана че диаметъра на тръбите към Гърция е малък и няма да захрани България. Та ще ни трябва нова газопреносна система.
56
1
 
4
 
! Отговори
..... преди 9 години
Ква газова криза ги гони тези постоянно ... ? Газта падна на 80ст ако имаше криза щеше да е поне 1,50 . Просто нямат търпение да краднат пари от този хъб . Ще го направят на 4-творна цена както винаги !
55
1
 
10
 
! Отговори
fripp преди 9 години
Според проучване на енергетиците на Щатите шистовия нефт ще стигне на света за 10г., като най-големи запаси има в Русия-75млрд.барела. Според BP и доклада на ЦРУ за 2014 най-големи запаси от газ има Русия-над 48трлн.м3, Катар са втори с два пъти по-малко. От 4-те компании, търсещи нефт и газ в Полша, остана само една-Connoco. В Украйна се отказаха. В България отложиха. Сегашните цени на въглеводородите никак не ги устройват. Имаме вече банкрутирала компания в САЩ за шистов нефт.
54
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И от къде ще идва тази газ ,че много не е ясно.Сигурно от банкянската тоалетна !
53
0
 
8
 
! Отговори
be_free преди 9 години
А директната газова връзка между България и Русия през морето с какво е толкова рискова?
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 60E откъде ще е вземеш? Ще я вземеш от Гърция ама тази която е пристигнала в Турция от Русия. Хич да не си косиш само двама посредника.
51
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак изхарчихме маса пари да ги хрантутим тези гости на височайшия енергиен форум, от който разбира се няма да произлезе нищо. ББ нека спазва европейските изисквания, пък да видим докъде ще стигне България. Прогнозирам, че след спиране на Козлодуй след десетина година, у нас ще стане истински мор по отношение на цената на ел. енергията.
50
0
 
7
 
! Отговори
равносметка преди 9 години
Като си вземеш за водач нерез - ще нощуваш в блатото!
49
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бъдете сигурни че ако се стигне да взимаме газ от Турция тя ще е по евтина Защото нашата газ от русия минаваше през няколко руски посредника