Кабинетът одобри коригираната ПРСР

Актуализираният вариант ще бъде изпратен днес на ЕК
Обновена: 11 фев 2015 14:06 | 11 фев 2015 12:56, Веселина Йорданова
5
Кабинетът одобри коригираната ПРСР
Десислава Танева Снимка: архив, Булфото

Проект на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година е бил одобрен от правителството днес, съобщи земеделският министър Десислава Танева.

Актуализираният вариант на програмата ще бъде изпратен днес на ЕК и в него са отразени 426 забележки, които е получила първата версия на ПРСР от юли миналата година.

Бюджетът на програмата е над 2.9 млрд. евро, от които 2.4 млрд. евро са предоставени от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Новата програма дава приоритет на подкрепа и повишаване на конкурентоспособността на българските земеделски стопанства, като над 1 млрд. евро от програмата са заделени за инвестиции в тези стопанства, обясни Танева.

Вторият основен приоритет е биологичното производство с бюджет над 5 пъти повече, отколкото в старата програма. За първи път ще се прилага мярка за биологично животновъдство.

За първи път ще се приложи и мярка за подкрепа на традиционни сортове и видове растения, каквито например са лавандулата и маслодайната роза.

Новата ПРСР ще е фокусирана и върху малките стопанства, като за първи път ще има подмярка за тях. Бюджетът за това е увеличен във втория вариант на програмата на 110 млн. евро от 90 млн. евро в първия.

Общият бюджет на новата ПРСР спрямо старата обаче е намален с повече от 10%.

Танева уточни, че увеличените бюджети по някои мерки са за сметка на орязване на парите за техническа помощ, която по думите й е била мярка, свързана със скандали в миналото. По-малко пари ще има още за трансфер на знания и действия по осведомяване, консултантски услуги, сътрудничество.

„Площните мерки по програмата ще стартират с кампанията за директни плащания, която започва от 1 март“, съобщи министърът.

От тази дата ще стартират и мярка 10 – Агроекология и климат, мярка 11 – Биологично земеделие, мярка 12 Плащания по Натура 2000 и рамковата директива за водите, мярка 13 Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения.

Зам.-министърът на земеделието Васил Грудев обясни, че бюджетът на ПРСР е разпределен между 18 мерки.

От края на март ще стартира и мярка 4.1 Инвестиции в земеделските стопанства, за което се предвижда индикативен бюджет от 150 млн. евро.

В края на май - началото на юни ще бъде отворена и мярката „Млад фермер“ с индикативен бюджет от 35 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: ПРСРДесислава Танева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Homer преди 9 години
Танева един въпрос?Колко декара краставици обра, за да станеш министър??????
3
3
 
2
 
! Отговори
баи Ганю преди 9 години
Тази мацка,министър на земеделието де,дали знае на какво нещо казват "мотика"и за какво служи???? Трябва да и се разясни и да и се каже,че мотика никога не се настъпва защото последствията са лоши за здравето.
2
2
 
4
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисаря преди 9 години
Малеййййййй к'ка убавица.Пък и мома./девствена йок? ама кой да ти каже! моля за коментар/Довечера ще сънувам кошмари.
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А Мента Стоянова къде е?