Властта си разчисти пътя, ако реши да сменя Лазаров в МВР

Върнаха правото на президента да назначава главния секретар
Обновена: 11 фев 2015 16:38 | 11 фев 2015 15:14, Камелия Цветанова
48
Властта си разчисти пътя, ако реши да сменя Лазаров в МВР
Снимка: архив Булфото

Главният секретар на МВР отново ще бъде назначаван с указ на президента по предложение на правителството. Това стана с окончателното приемане на текстове от Закона за МВР, внесени от депутати от ГЕРБ.

С предишните изменения в закона, приети от бившите управляващи, това правомощие на държавния глава беше отнето, което предизвика ГЕРБ да обвини БСП и ДПС, че причините са политически.

С приетите от предишния парламент изменения главният секретар се назначаваше от правителството по предложение на министъра.

След като беше предложен новият Закон за МВР от ГЕРБ, опозицията пък обвини, че целта е да бъде отстранен от поста настоящият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, спрямо когото имаше сериозни критики от страна на бившия вътрешен министър и настоящ председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Красимир Янков от БСП заяви по време на дебата днес, че назначаването на главния секретар с участието на президента е формула по презумпция, че главният секретар трябва да е с длъжност генерал-майор, а сега реалностите са други и настоя държавният глава да не го назначава, но мнозинството не прие искането му.

За главен секретар може да бъде назначен човек с десет години професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които пет да са на ръководна длъжност, записаха депутатите днес в закона.

Това означава, че настоящият главен секретар отговаря на тези условия. Видно от професионалната биография на Лазаров, той покрива изискванията, тъй като от 1999 до 2002 г. е бил в Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), от 2002 до 2008 г. – в бившата Национална служба "Сигурност" (НСС), от 2008 до 2013 г. е бил началник на отдел в ДАНС, а от 6 юни 2013 г. е главен секретар на МВР.

В същото време обаче е и възможно и да бъде сменен след влизането на закона в сила заради новите правила за назначаването на главен секретар.

Главният секретар на МВР е висшата професионална длъжност в министерството, която организира основните дейности на системата и отговаря за изпълнението им, решиха още народните представители с приемането на текстовете от закона.

Освен това той ще планира и организира действията при защита при бедствия и дейността на спешния телефон 112.

Създава се и нов пост в МВР - на административен секретар, който ще е висш държавен служител и ще се назначава от министъра. За административен секретар може да се назначи държавен служител, който има пет години стаж в МВР. Неговите функции ще са да не допуска конфликт на интереси и корупция, като за целта има право да получава информация от всички структури на МВР.

Депутатите решиха още, че министърът на вътрешните работи ще получава информация за използваните СРС-та от служителите.

Според Красимир Янков обаче не е ясно на кой етап точно той ще получава информация.

Нека да съхраним сега действащата практика професионалното ръководство да може да си свърши работа без да има смесване на политическото и професионалното ръководство, призова той, но мнозинството реши друго, което го провокира да коментира, че управляващите вмениха цялата отговорност на министъра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нии си имаме главсек на МВР и товае Калин Георгиев,тои е наи съвременият Полицаи в БГ историята.Дори и трябва6е дае министър на МВР.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
sega shte vidim nashi petko plevenliev dali e nezavisim prezident - vsi4ki znaet 4e svetlozar lazarov raboti dobre na postasi -ako go smeni zna4i e kykla na konci
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За нас Лазаров е терорист убиха свои хора Баретата.Трябва веднага да бъде съден от маиката на Баретата.
33
3
 
3
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Този не за смяна, за най-малкото е дисциплинарно уволнение за некадърност.
32
2
 
3
 
! Отговори
... преди 9 години
До АнонименНали му изкат оставката.... НО ...
31
4
 
12
 
! Отговори
кмет преди 9 години
Каквото и да е относно законовото назначение, но конкретно този и за квартален на село не става
30
3
 
4
 
! Отговори
da kaga преди 9 години
I sega kato varnat GDBOP i kato pochnat pak pokozni.akcii male male.vrachat konkursite a zavarenite nekadarnici kakvo.che pravat.govorat za sakrachenia MVR ama glasuvaha za administrativen.sekretar. i pitam az zacho.kato se.smeni pravitelstvo.vse.pipat zakona za MVR?
29
3
 
11
 
! Отговори
obektiven преди 9 години
В зависимост от това президента наш човек ли е или не! Вервайте ми, ще се оправим!
28
10
 
10
 
! Отговори
лустрация преди 9 години
До Анонимен 30 -Абе вие тотално ли сте изтрещял? Ква Сириза,ква Атака,кви пет лева? Хората си изказват мнението и не е необходимо да са"герберасти",за да не харесват неправилните,партийни и лобистки назначения! Ей туй някой злобни нападатели все Герб им се привижда и не могат да разберат,че комунизма е злото за България!
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не верит жидах и комисарев!
26
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе то и Искров от БНБ здравата се издъни, но нито той иска да си ходи нито някой иска да го сменя.
25
3
 
11
 
! Отговори
22-ти какъв си? преди 9 години
До До 16Ти гледай какъв си! Не последните 6 год.,а 26 год страната ни е в посткомунизъм и ДС дърпа връзките и не ми казвай,ако обичаш кой ще търся?
24
0
 
7
 
! Отговори
къде е? преди 9 години
Въпреки,че не ми хареса коментарът на "бай Вълчо от Хисаря" в отговор на моя с възмущение забелязох,че от сайта са го изтрили! Защо трият коментари от този сайт и то само такива,които показват политически пристрастия?
23
5
 
13
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
ДОБРА НОВИНА. Вече няма да има убити полицаи.
22
5
 
15
 
! Отговори
Гошу преди 9 години
Чичовото след като го уволнят ще го пратят на работа в БАН. Там ще се проведат множество подробни изследвания чрез които България ще стане световно известна в областта на науката. Ще бъде доказано за пръв път, в лицето на Лазаров липсващото звено между човека и ***.
21
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ехе колко далеч беше времето през 2001 когато Боко Тиквата беше назначен за главен секретар на МВР от квотата на ДПС в правителството на Сакса-Доган. Така започна кариерата на бившата мутра.
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вся власть Цецом.
19
10
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 9 години
Ти си ***, мойто момче. Затова през последните ни 6 години държавата ни отиде на дъното, заради такива като теб. Ще плачете не само за комунистите, които ви се привиждат зад всеки ъгъл, а и за Костов, Царя и Станишев.
18
5
 
13
 
! Отговори
сериозна кариера преди 9 години
Вучков/Цветанов предлага нов главсек със сериозна кариера в МВР, във ВИС, СИК, при братя Галеви, при Маргините, при Пашата и при Митьо Очите, при баретата.
17
6
 
10
 
! Отговори
factotum преди 9 години
Няма да го махнат ,човек е на ДПС и в Данс няма промени,част от договрката на кафе :)