Властта си разчисти пътя, ако реши да сменя Лазаров в МВР

Върнаха правото на президента да назначава главния секретар
Обновена: 11 фев 2015 16:38 | 11 фев 2015 15:14, Камелия Цветанова
48
Властта си разчисти пътя, ако реши да сменя Лазаров в МВР
Снимка: архив Булфото

Главният секретар на МВР отново ще бъде назначаван с указ на президента по предложение на правителството. Това стана с окончателното приемане на текстове от Закона за МВР, внесени от депутати от ГЕРБ.

С предишните изменения в закона, приети от бившите управляващи, това правомощие на държавния глава беше отнето, което предизвика ГЕРБ да обвини БСП и ДПС, че причините са политически.

С приетите от предишния парламент изменения главният секретар се назначаваше от правителството по предложение на министъра.

След като беше предложен новият Закон за МВР от ГЕРБ, опозицията пък обвини, че целта е да бъде отстранен от поста настоящият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, спрямо когото имаше сериозни критики от страна на бившия вътрешен министър и настоящ председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Красимир Янков от БСП заяви по време на дебата днес, че назначаването на главния секретар с участието на президента е формула по презумпция, че главният секретар трябва да е с длъжност генерал-майор, а сега реалностите са други и настоя държавният глава да не го назначава, но мнозинството не прие искането му.

За главен секретар може да бъде назначен човек с десет години професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които пет да са на ръководна длъжност, записаха депутатите днес в закона.

Това означава, че настоящият главен секретар отговаря на тези условия. Видно от професионалната биография на Лазаров, той покрива изискванията, тъй като от 1999 до 2002 г. е бил в Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), от 2002 до 2008 г. – в бившата Национална служба "Сигурност" (НСС), от 2008 до 2013 г. е бил началник на отдел в ДАНС, а от 6 юни 2013 г. е главен секретар на МВР.

В същото време обаче е и възможно и да бъде сменен след влизането на закона в сила заради новите правила за назначаването на главен секретар.

Главният секретар на МВР е висшата професионална длъжност в министерството, която организира основните дейности на системата и отговаря за изпълнението им, решиха още народните представители с приемането на текстовете от закона.

Освен това той ще планира и организира действията при защита при бедствия и дейността на спешния телефон 112.

Създава се и нов пост в МВР - на административен секретар, който ще е висш държавен служител и ще се назначава от министъра. За административен секретар може да се назначи държавен служител, който има пет години стаж в МВР. Неговите функции ще са да не допуска конфликт на интереси и корупция, като за целта има право да получава информация от всички структури на МВР.

Депутатите решиха още, че министърът на вътрешните работи ще получава информация за използваните СРС-та от служителите.

Според Красимир Янков обаче не е ясно на кой етап точно той ще получава информация.

Нека да съхраним сега действащата практика професионалното ръководство да може да си свърши работа без да има смесване на политическото и професионалното ръководство, призова той, но мнозинството реши друго, което го провокира да коментира, че управляващите вмениха цялата отговорност на министъра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
7
 
! Отговори
бг преди 9 години
Само по "-" на коментарът си-13 могат да се видят подкрепящите статуквото на БСП и ДПС,които подкрепят партийните им кадри и очевидно не искат лустрация-е видно е,че има комунисти,ДС сътрудници!
15
2
 
4
 
! Отговори
бай ли си къв си? преди 9 години
До бай Вълчо от ХисаряМи коментарът ти нищо не казва,най-вече по темата! Щото това да ми казваш ти от коя партия съм не значи,че съм от нея нали,а още по-малко пък да ми казваш,къде да ходя и какво да правя!
14
7
 
15
 
! Отговори
любимец 15 преди 9 години
До Анонимен 15 -ти очевадно си от комунистите.Ами що ли не го понасят а? Нека ти отговорят Ми щото ни писна от ШУРОБАДЖЕНАЩИНАТА на комунистите. Не може кадри,които показват липса на компетентност и пристрастност и лоялност към олигархията да са уважавани! Не го мразя просто му личи пристрастното,некомпетентно корумпирано поведение! Разбра ли вече?
13
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде на бас, че като го махнат тоя даже и цветанов да сложат един протестиращ няма да има..... Друг е въпросът защо толкова много го мразят гербоухите.
12
6
 
15
 
! Отговори
мм преди 9 години
да турят ся Пеевски
11
10
 
17
 
! Отговори
бг преди 9 години
Колко трябва да е нагъл този Лазаров,че да се натиска дори и върхушката Олигарски заради него да промени закона опитвайки да го бетонира? Каква е тази наглост при положение,че само се дъни и излага пред цялото общество с некъдърност и плитки лъжи и манипулации и той и Йовчев ни правят на ***,само че не са познали!
10
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да го махат, писнало ми е от неговото пелтечене и вечно омърлушена тъжна физиономия.
9
11
 
23
 
! Отговори
лустрация преди 9 години
Лустрация! ДПС и БСП вън от властта!-вие сте голяма тежест за България
8
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Главен секретар - Трактора !
7
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той, че е ужасно *** - *** е, но и няма достойнството да си тръгне при положение, че не го искат!
6
1
 
21
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Законови промени да го назначиш ,законови промени да го уволниш,пълен конфиденс,както казваше един спортен министър.
5
8
 
25
 
! Отговори
шогун преди 9 години
Махайте тая неграмотна ***!Лустрация на всички!
4
4
 
31
 
! Отговори
Късно! преди 9 години
Ами той тоя перко трябваше да напусне сам още когато оня пенсионер изпозастреля половината му антитерористи!
3
7
 
16
 
! Отговори
Всички са такива преди 9 години
Цялото им министрество е хвани единия , удари другия. Щом Цветанов е бил вътрешен министър значи всеки от Филиповци навършил осем години става за министър!
2
11
 
24
 
! Отговори
иван преди 9 години
До Анонименами да назначат боко, той е с "опит"
1
16
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Супер, крайно време беше! Този Лазаров трябваше да си отиде още след трагедията в Лясковец. Доказа абсолютна некадърност и при протестите..