АБВ със закон: Личен фалит ще спасява от задлъжнялост

Партията на Първанов внесе проекта в парламента
12 фев 2015 12:26,
20
АБВ със закон: Личен фалит ще спасява от задлъжнялост
Снимка: архив, Reuters

АБВ задвижи отново идеята физически лица да могат да обявяват фалит и така да се спасяват от свръхзадлъжнялост. Партията на Георги Първанов обяви, че е внесла законопроект за това в деловодството на парламента.

Предложението е физическо лице, което е натрупало дългове за над 5 000 лева, да може да обявява фалит и да обяви за публични имуществото и доходите си. „Всички кредитори ще могат да насочат вземанията си към това имущество“, обясни Лъчезар Никифоров от АБВ.

За да може да се възползва от личния фалит, лицето трябва да е добросъвестен длъжник, предвижда проектът. На него ще се дава възможност за втори шанс. Фалит няма да може да обявява този, който умишлено е стигнал до свръхзадлъжнялост, станал е длъжник, за да навреди на кредитор, или поради разточителство.

„В България в момента физическите лица продължават да бъдат вечни длъжници“, обясни Кирил Цочев.

Той допълни, че АБВ иска и у нас да се следват добрите практики в Европа и да се уеднаквят условията при свръхзадлъжнялост за търговци и частни лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съгласен съм, че на всеки може да се случи да има финансови проблеми и да, трябва да му се даде възможност кредиторите му да не го преследват известно време. Но какво пречи на някой да вземе кредит, да прехвърли имуществото си на децата или на някой друг и да каже, че няма да го изплаща?В същото време, какво се случва с тези които съвестно си изплащат кредитите в продължение на години? Или просто те са дойни крави и ***?
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
S edna podrobnost- v belia sviat ne ti vzimat imushtestvoto a ti ostaviat edno zilishte edna kola lichnite veshti I t.n. A tuk sigurno I rizata shte si svaliat ot gurba zashtoto sme maloumnici ne dai Boze puk ako imash televizor..
12
2
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Лесно може човек да се сети, до какво ще доведе този закон при нашенските условия, пък дори и да е подготвен с добри намерения. Както може да попречи на някой, който е купил жилище на кредит, да го подари на децата си и да обяви фалит. Даже може и да продължи да живее в него, без да плаща нищо.
11
2
 
0
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Hop, vidqhte li kak iztriha predniq komentar...e tolkova ste nezavisimi, a sega sledva iztrivane...cuk...cukProba: ***,Proba: ***,Proba: Prost KomunistHahhahahahhaha
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите са затънали в дългове.Банките с огромните си правомощия уж с цел да пазят парите на вложителите, колят и бесят.Мисля си какво ще се случи ако влезем в Шенген.Тутакси благодарение на различни клаузи в договорите, левовете ни ще се превърнат в евро.И ще плащаме до девето коляно.Всички си затварят очите за този проблем,но той неминуемо ще ни сполети.
9
2
 
5
 
! Отговори
с.до 7 преди 9 години
А нима обществото не страда от факта,че много хора са загробени доживот и превърнати в клошари и то в най-проодуктивната им възраст!?И нима обществото не страда от това,че ако един човек закъса единствения вариант да се оправи е да замине в чужбина и никога да не се връща за да не погнат и внуците му някой ден!?И това в страна затънала в жестока демографска криза!Крайно време е тези въпроси да бъдат уредени както е в целия цивилизован свят!
8
1
 
8
 
! Отговори
с. преди 9 години
България е единствената страна-членка на ЕС без закон за фалита на физическите лица!Освен това Гражданско-процесуалния кодекс е пълен с абсурди и лобистки членове като 417 например,който облагодетелства банките!Крайно време е тези въпроси да бъдат уредени в синхрон с добрите европейски практики и малко по малко тази територия да почне да се превръща в държава!Също така е крайно време да бъдат озаптени тотално разпищолилите се ЧСИ-та,колекторски фирми и подобни!Много хора пострадаха от тях!
7
3
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
С какво добросъвестния длъжник е по добър от недобросъвестния?По скоро идеята е да се конфискува останалото имущество на хората
6
2
 
1
 
! Отговори
eee преди 9 години
поредния ситен клец
5
4
 
2
 
! Отговори
Dani преди 9 години
Badete sigurni , 4e mnogo , ama mnogo , ama mnogo rqdko 6te sa tezi uspqli da dokajat nesastoqtelnost- *** .
4
2
 
1
 
! Отговори
kalin72 преди 9 години
Така де, и аз го разбирам по този начин, но това тук не е наред:"Предложението е физическо лице, което е натрупало дългове за над 5 000 лева, да може да обявява фалит и да обяви за публични имуществото и доходите си. Всички кредитори ще могат да насочат вземанията си към това имущество
3
4
 
20
 
! Отговори
Крис до 3 преди 9 години
Означава, че като обявиш фалит няма да плащат и децата и внуците ти
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С поставянето на условието "За да може да се възползва от личния фалит, лицето трябва да е добросъвестен длъжник, предвижда проектът. На него ще се дава възможност за втори шанс. Фалит няма да може да обявява този, който умишлено е стигнал до свръхзадлъжнялост, станал е длъжник, за да навреди на кредитор, или поради разточителство." ще настане такъв батак..., че родният съд ще баталяса съвсем.
1
4
 
10
 
! Отговори
kalin72 преди 9 години
Това какво означава? Като няма детайли, не може да разберем добре ли е, зле ли е...