Скандал на бюджетна комисия, новият заем мина на косъм

Горанов: Ще получим парите с нисък лихвен процент
Обновена: 12 фев 2015 19:04 | 12 фев 2015 16:51,
252
Скандал на бюджетна комисия, новият заем мина на косъм
Владислав Горанов. Снимка: БТА, архив

Със скандал завърши гласуването в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание на законопроекта за ратифициране на подписания от правителството договор за дилърство с четири банки, които да управляват емисиите на дълг на страната в следващите три години. Подписаният договор от правителството е свързан с нов заем от 16 млрд. лева.

Още по темата
В крайна сметка той бе ратифициран. По-рано също имаше казус с гласуването във външната комисия. Първоначално стана ясно, че ратификацията не е приета, но впоследствие пресцентърът на НС уточни, че на заседанието е преброен като въздържал се и гласът на Красимир Богданов от Патриотичния фронт, който всъщност не е присъствал, и предложението е одобрено.

В началото на заседанието на бюджетната комисия от БСП попитаха Стоянова дали ще зачете гласа на отсъстващия Георги Търновлийски и тя се съгласи с това предложение. При това положение обаче гласовете бихa станали равни, което щеше да отхвърли предложението. Броят на гласувалите „за“ би съвпаднал с този на въздържалите се и на гласувалите „против“. „За“ гласуваха 9 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок и Български демократичен център (БДЦ), „против“ бяха трима от БСП (без Търновалийски), а с „въздържал се“ гласуваха петима депутати от ДПС и Патриотичния фронт. Ето защо Стоянова промени решението си с мотива, че е избързала и Търновалийски е нямал уважителни причини да отсъства и няма как да се зачете гласът му.

По време на дебатите депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че споразумението е сключено незаконно, защото банките са избрани, без да се гласува за това в парламента. Той смята, че това противоречи на Конституцията, а МФ е сгрешило, като не е публикувало разчети за това как ще се разходват парите, но и какви лихви ще се плащат по задълженията през годините.

Гечев отново повтори, че е опасно българската икономика да се товари с дългове за 8 млрд. евро, и затова е категоричен, че това споразумението не трябва да влиза в сила.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев смята, че навлизането в дългова спирала може да се изостри. Според него трябва да се намери адекватен отговор защо за 8 години страната ще увеличи дълга си близо 2,7 пъти.

Той се позова на данни, според които през 2009 г. делът на дълга като част от БВП е бил 12,6%, или 9,7 млрд. лв., а през 2017 г. се предвижда да нарасне до 31,3% от БВП, или до 27,4 млрд. лв. За 8 години повишението е в рамките на 17,4 млрд. лв.

По думите на Цонев именно съотношението на дълга към БВП е индикаторът за реформи. Той е на мнение, че са нужни сериозни мерки не само по отношение управлението на дълга, но и за публичните разходи. „Виждаме начините, по които ще се вземе дългът, но не и начините, по които ще се намалява“, заяви депутатът от ДПС.

Министърът на финансите Владислав Горанов призова членовете на Комисията по бюджет и финанси да не използват трибуната за политически лозунги и да говорят за поддържането на бюджетни излишъци и за намаляване на дълга.

Пред журналисти финансовият министър сподели, че изборът на банките Citigroup Global Markets Ltd., HSBC Plc., Societe Generale и Unicredit Bank AG е направен съобразно сключения договор за мостов кредит. През декември банките предоставиха 1,5 млрд. евро на правителството. По думите на Горанов уговорката е впоследствие този заем да бъде рефинансиран.

По отношение на заложената максимална лихва по заемите от 10% той коментира, че лихвеният процент се залага като бенчмарк в предходни договори за дилърство от 2010 г. насам и увери, че това лесно може да се провери. Финансовият министър добави още, че лихвеният процент, по който ще получим парите, ще бъде нисък, близък до пазарния, защото, по негови думи, пазарите са свръхликвидни.

Максималният срок до 30 години, залегнал в законопроекта за ратифициране на дилърство с четирите банки, може да се използва с цел по-добро управление на матуритетната структура, тъй като в последните години е имало струпване на падежиращи облигации, поясни още Горанов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
14
 
6
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Голяма мъка налегна другарите . Основния им коз беше , че дават великденски и коледни , е сега Борисов ще ги дава и на него ще се радват пенсионерите . Тия номера другари и депесари се знаят и сега ще гледате власт през крив макарон .
93
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви оръжия ще се купуват с този заем?
92
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ново, модерно, РОБСТВО .
91
2
 
19
 
! Отговори
24 часа, май? Юни? преди 9 години
Готвят ни магистрален рекет, май? Истина ли е?
90
2
 
27
 
! Отговори
аС преди 9 години
Това, което се е извършило днес, в Бюджетната Комисия , може да се квалифицира с една, единствена дума - ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ! Всички гласували , в този театър са за Народен Съд ! Народе, до кога ще спиш робски сън ?!
89
5
 
22
 
! Отговори
Ясенчо преди 9 години
Предния мандат имаше резерв за харчене сега като няма ще заробиш държавата Тиквооооооооооооооооо!!!
88
3
 
22
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Спете спете още сладък сън.....те заемите си вървят, а вие ще връщате до девето и десето коляно! Заеми се дърпат всяко тримесечие има няма...да се изплащат пенсии, да се дундуркат * и и селски кемотве да строят палати за цялата рода хахаха....да са живи и здрави абдалите които още стоят и работят в тази ко4ина да издържат една камара със *** и ***!!!
87
2
 
16
 
! Отговори
биби преди 9 години
боко да финансира и нова канализация в банкя че с тоз огромен пърделник сигурно всичко е запушено
86
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Готвят ни платени магистрали. Европа ни построи 1-2 магистрали, с условието да са безплатни и достъпни за всички европейски граждани, а герберунгите ще ни карат да плащаме. Рекетьорчета като от 90-те.
85
3
 
16
 
! Отговори
софи преди 9 години
То хубаво да се изтегли, но ако ще се вдигнат заплати и пенсии, ако ще се налеят в здравеопазване и образование...А къде ще отидат тези пари - никой не знае...това е голям заем, може ли така на тъмно да се тегли...протестиращи не виждам по улиците...
84
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами организирвайте се! Снощи на площад Синтагма в Атина ОТ ФЕЙСА се бяха организирали около 15 хиляди, само че те бяха за подкрепа на правителството на Ципрас...
83
1
 
15
 
! Отговори
Yakov преди 9 години
"Според него трябва да се намери адекватен отговор защо за 8 години страната ще увеличи дълга си близо 2,7 пъти."Защо ли? Според мен от дупките в митниците, здравната каса, от Евро фондовете, от раздутата администрация която народът хрантути, от липсата на реална икономика, от износа на капитали на гърба на народа и шепа бандити които изнесоха парите и ще изнесат и тези. Ами нека някой да го оспори,че не е така! И не ми изтривайте поста защото това е истината!
82
2
 
16
 
! Отговори
Ивaнов преди 9 години
Честито герберaсти и протестъри и други пяни мaйки и дебелогъзи мутри
81
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само ляво правителство БЕЗ ДПС.Велизар Енчев министър председател
80
2
 
17
 
! Отговори
кунчо преди 9 години
психично болния борисов ще използва момента и финансира президентски избори, ще абдикира и ще се цани за президент
79
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Протестерите ги няма, няма кой да им плати, за да изявят гражданската си позиция, която им продиктуват от соросоидно-десебарско-реформаторски организации.
78
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОСТАВКА!ОСТАВКА!ОСТАВКА!ОСТАВКА!ОСТАВКА!ОСТАВКА!!!
77
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лошите новини не спират само до тук.Голямата министърка ни готви и платена магистрала с въвеждане на тол такси така ,че ОСТАВКА
76
3
 
4
 
! Отговори
пипи преди 9 години
социолог/финансист, силно иронично е да натчаш другите ***, никой тук не се съмнява, че си платен драскч
75
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ръцете ом да изсъхнат на тези които пипнат новия заем!!!