В сряда ще има общо становище на МС за втори лифт в Банско

Ангелкова: До дни се очаква яснота за новото туристическо лого на България
Обновена: 16 фев 2015 12:38 | 16 фев 2015 12:37,
47
В сряда ще има общо становище на МС за втори лифт в Банско
Николина Ангелкова Снимка: БТА

До десет дни ще се финализира творческата концепция за ново туристическо лого на България. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на отчета си за 100-те дни управление. Тя поясни, че министерството е изчистило с фирмата изпълнител творческата концепция за нови графични изображения, които ще бъдат обсъдени и представени допълнително. Припомняме, че през 2013 г. бе изработено ново лого, което трябваше да замени оранжевата роза, с която България се представя сега. Около проекта обаче възникна скандал и той бе много критикуван, а и стана ясно, че прилича много на логото на Киргизстан.

Наложи се консорциумът, който спечели обществената поръчка за изработването му, да прави нови варианти.
Ангелкова днес беше категорична, че министерството не е давало и няма да дава повече пари по този проект.

Тя съобщи още, че в сряда на заседанието на Министерския съвет се очаква общо становище за изграждането на втори лифт в Банско, като ще бъдат представени резултатите от анализа на работната група, която е приключила работа вчера.

Относно предстоящата изложба "Епопея на тракийските царе" в Лувъра, на която в Париж ще бъдат представени артефакти от български музеи, Ангелкова посочи, че общата сума, предвидена за изложбата, е 500 хил. лв. От тях 194 хил. лв. са преведени от Министерството на туризма на Министерството на културата.

Вече е сключен директен договор между българските институции и музея за реклама на страната ни като целогодишна туристическа дестинация чрез имиджови клипове, пана в метрото, реклама в печатни и електронни медии. Ангелкова поясни, че на плазма пред самия Лувър се въртят имиджовите клипове за България. Очаква се на откриването да присъстват премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев, както и френският президент Франсоа Оланд.

В началото на март се очаква да стартира и дългоочакваният договор за реклама на България като туристическа дестинация в европейски телевизии, който е на стойност 6 млн. лв. и се финансира по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013.

Ангелкова информира за напредък по създаването на регистъра на туристическите атракции. Вече има постъпили данни от 160 общини за общо 2247 броя атракции. Очаква се информация от още 104 общини.

Тя посочи още, че министерството обмисля въвеждане на такса за туристическите обекти в рамките на страната.

Министърът представи и своите заместници. За ресора „Маркетинг и реклама“ ще отговаря Надя Маринова, която е имала дългогодишен опит в тази сфера. Допълнително ще бъде представен и съветник в този ресор.

Вторият зам.-министър е Ирена Георгиева с ресор „Туристическа политика“, която идва от туристическия бранш и беше зам.-председтаел на Асоциацията на българските туротератори и туристически агенции. Живко Табаков е съветник на министъра по летен туризъм.

Припомняме, че Ангелкова има и съветник по зимен туризъм - легендата в ски спортовете Марк Жирардели.

Още за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Немо преди 9 години
Просто задължително е да имаме втори кабинков лифт в 21век живеем.
41
0
 
0
 
! Отговори
ски преди 9 години
това ли е най важното у нас, с което МС да се занимава на специални заседание?някои хора бързат да се налапат.
40
0
 
0
 
! Отговори
Чоко преди 9 години
Дано този път са намерили балансирано решение, което да позволи строежа на нови съоръжения за ски, като в същото време се спазват всички екологични норми. В цял свят го постигат напълно успешно, сигурен съм че може да се направи и у нас.
39
0
 
1
 
! Отговори
*бати как се клати преди 9 години
Дървото само по себе си е консуматор на вода, при валеж част от водата остава по короната му. От друга страна то смучи влага от почвата чрез кореновата си система, която пък от друга страна е един доказан "крепител" на почвата. Сечете наред и спете спокойно, някой после ще дойде да ви спаси, ако оцелеете разбира се.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма край лакомията! Банско сами ще се прецакат - ще стане като в Слънчев Бряг...
37
0
 
1
 
! Отговори
Един Българин преди 9 години
А аз като не карам на Цеко на курортите да не съм умрял? Карам вече 32 години (на 35 съм) и не помня кога не съм карал. Старая се да карам в България за да оставям пари при нашия род, а не при богатите европейци. За съжаление малко останахме принципните скиори (и то запалени - винаги когато има сняг аз съм на ски), но това не ме спира да отстоявам позициите си:Ако има втори лифт => повече сеч, наводнения и по-малко питейна вода, по-мръсен въздух, повече БЕТОН =>3ти лифт,още сеч=>?
36
0
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
Проблемите на Банско ще се решат с оформянето на теснолинейката като ЖП пръстен и се свържат селищата в разложката долина: Белица, Якоруда, Разлог, Банско, Добринище.... Влакчетата по "Пръстена" да бъдат луксозни, с отопление и най-важно -начесто. При лошо време е неземно удоволствие за скиора, да разпусне в минералната баня на Добринище, а и други минерални извори има в долината които могат да се използват. Същевременно ще се ползват от скиорите и съседните ски зони.
35
0
 
4
 
! Отговори
дрън-дрън преди 9 години
Отдавна минаха времената, когато се стряскахме като чуем "Какво ще кажат за нас чужденците". Чуждите туристи отдавна са разбрали за какво става дума тук и идват заради определени неща. За нас остава да се лъжем как туризмът дава поминък и колко е важен за икономиката. Точно толкова, колкото земеделието - субсидират се основно зърнопроизводителите, определени фирми изнасят зърното и прибират печалбите. Голям туризъм, голяма икономика в милата ни татковина.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"съсипаха ни с тия опашки, да го правят тоя лифт и да се приключва."Приятелю, не те познавам и не знам колко добре караш ски. Но като човек, който вече 15 години кара ски, мога да те посъветвам да си вземеш 2-3 дни отпуска и да отидеш да караш през седмицата. Чувството е коренно различно - няма опашки, няма навалица, неможещите да карат са в пъти по-малко и съответно пистите са много по-малко изровени.
33
0
 
1
 
! Отговори
Куче влачи влак преди 9 години
До КопчеЗа целта трябва да се елиминира протекцията над ДПССега пък и аз политизирах темата...
32
0
 
0
 
! Отговори
КоШутка преди 9 години
*** въпрост: Ако 1 лифт с Х м. дължина е със 100 бройки седалки за по 4 човека и времето за качване от точка А-долна станция до точка Б-горна станция е 10 минути, колко е капацитета на лифта? Ами не можахте да познаете, щото не взехте предвид, колко пъти ще ти се заяжда охраната, че не си с твоята карта, или пък колко седалки вървят празни щот тоз чакал оня и тез били заедно пък единия го нямало...А и колко пъти спират лифта ей тей, щото тей....
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Една седмица платен отпуск и газ до дупка към Алпите."Като си вземеш 1 седмица отпуск, спокойно можеш да отидеш на Банско - през седмицата няма абсолютно никакви опашки. Не знам защо толкова много се пресилва този проблем.Друг обаче е проблемът - че на ден карта + спане + храна излизат минимум 120-130лв на човек. И това при случай, че се циганиш и пестиш от всичко. Е да ме извинявате, ама при средна заплата 800лв тези цени са безумни.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПС: а скиорите знаят генералното решение на проблема - една седмица платен отпуск и газ до дупка към Алпите. За сравнение пътят е 11-12 часа (с кола) - точно толкова, колкото ще ви отнеме пътуването до Банско + реденето на опашка за карта и лифт. Цените всички вече ги знаят - сравними са. Емоциите - обаче НЕ!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи трябва малко ум и гъвкавост, а не сеч и лифт , който ще стои 11 мес. неизползваем.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изсечете цялата гора, а от дърветата направете бараки за скиорите. Втори лифт? Защо толкова скромно? Мисля, че трябва да има поне 5-6.Да живее герберастката мафия, целият бг народец я подкрепя - тя затова се и чувства толкова силна и недосегаем.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Втори лифт на Банско е си е далавера,ама за кого.
26
0
 
2
 
! Отговори
тайна преди 9 години
Разбира се ,че няма да ходят хората в Банско и ще има отлив на туристи-защото шепа новоизлюпени хотелиери искат да се сравняват със западните и на какво отгоре-кога станаха калайжий и кога им почерняха задниците-никакви лифтове ,никакво изсичане на дървета и никакви пари от държавата-когато спонсорират мароприятието-тогава да си правят колкото си лифта искат-ако зелените разрешат-казах.
25
1
 
0
 
! Отговори
Един от зелените преди 9 години
До до зеленитеА някакви аргументи към пожеланието, няма ли?
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герберасткото лоби отново ще прокара интереса на олигархията - дреме им за материяла. Като е *** да продължава да си гласува за тях.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Нали искате да се развива България, туризма е един от шансовете за развитие на държавата"Точно, всички искаме туризма в БЪЛГАРИЯ да се развива, а не конкретно туризма в БАНСКО. Нали се сещаш, че ако в Банско се построят още 1000 км писти, никой няма да отиде да кара ски на Мальовица, Семково и по-малките ни курорти.Като искаме развитие, нека да има конкуренция. Всички лифтове в Пирин и във Витоша са под покровителството на един и същ човек. А така се развива олигархия, но не и туризъм.