След 100 дни: Ако изборите са днес, ГЕРБ пак ще управлява

Галъп: Тревогите се разсейват, но песимизмът остава
Обновена: 17 фев 2015 13:57 | 17 фев 2015 12:10,
145
След 100 дни: Ако изборите са днес, ГЕРБ пак ще управлява
Снимка БТА

Ако изборите са днес, ГЕРБ отново ще е най-голямата политическа сила. Това показват резултатите от социологическо проучване на "Галъп", проведено от 30 януари до 5 февруари сред 1011 души в цялата страна.

Последните 100 дни на кабинета са съпроводени със затишие и успокоение. Доверието в правителството и в другите институции расте, но отрицателните оценки отново са по-високи от положителните, показват данните.

Въпреки това, ако изборите са днес, 26,4 на сто от българите биха гласували за ГЕРБ. Втори по електорално доверие са БСП. За тях днес биха гласували 14,5 на сто. ДПС са трети с 6,7%. При движението на Местан социолозите отчитат отлив на комформистки вот.

Реформаторите пък заради присъствието си във властта имат прилив на доверие – за РБ днес биха гласували 5,8 на сто, а за ПФ – 3,2%. За „Атака“ днес биха гласували 2,9 на сто, а за АБВ – 2 на сто.

„За последните 100 дни социологическите данни показват известно успокоение и затишие“, обяви изпълнителният директор на „Галъп“ Първан Симеонов. Той обаче постави въпроса дали това е затишие след политическата криза, или преди предстоящите местни избори.

Проучването за февруари показва, че 32% имат доверие в кабинета, но 52 на сто от анкетираните нямат, а останалите се затрудняват да отговорят.

Въпреки негативния рейтинг обаче доверието в кабинета бележи ръст. За сравнение социолозите припомнят, че доверието в правителството е било около 15%, а недоверието - около и над 70%.

Електоратът на ГЕРБ дава почти безрезервна подкрепа за кабинета от над 70 на сто, става ясно от данните. БСП разбираемо дават по-малко от 5 на сто подкрепа за правителството, а избирателите на РБ не отговарят еднозначно – над 40 на сто одобряват правителството, но над 30 – не.

Анализът на социолозите показва още, че доверието в институциите бележи положителна инерция.

„Общите нагласи за страната продължават да са песимистични, но изглеждат малко по-благоприятни в сравнение с лятото“, каза Симеонов.

Той обясни и че данните показват, че има разсейване на тревогите по отношение на личните финанси и партиите в управлението остават стабилни.

Проучването показва и че се завръща доверието в банковата система. В момента 40 на сто казват, че имат доверие в банките, а 50 на сто – не. През лятото на 2014 година едва 20 на сто имаха доверие в банките, срещу 60 на сто недоверие, съобщи Ева Славкова.

Според данните желанието за предсрочни избори в обществото е три пъти по-ниското, отколкото е било преди една година. Желанието за протести срещу кабинета също е намаляло и готовността за тях е два пъти по-ниска спрямо година по-рано, посочи Димитър Ганев.

Социолозите са проучили настроенията в обществото и по отношение на Русия, САЩ и НАТО. Данните показват, че според 39 на сто от българите в България има натиск от страна на Москва. Почти толкова, 34 на сто, смятат, че няма натиск, а 27% не могат да преценят. По-различно стоят отговорите на въпроса има ли в България натиск от страна на САЩ. 61 на сто са уговорили утвърдително, а 21% - отрицателно. 18 на сто не могат да преценят.

33% от българите имат доверие в НАТО, а 48% нямат, показват още данните. В ЕС доверие имат около 60 на сто от българите, а около 30 на сто – недоверие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Избирайте си мафията да ви управляват и си трайте !Не сме народ ,а *** и в калта ще изгниеме!Вие,които избирате Герб -,,Каквото си посял,това ще пожънеш!"Вече се вижда,че всички ще плащаме за тая простотия!На мутрите нагли,Да се задавите дано!
91
4
 
17
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Само смело, нагоре и напред гледай бате Бойко, народа те обича! Бог да те пази!
90
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тикваров е *** и всеки го знае. Нж добре е слушал Бай Тошо който му рекъл, искаш ли пари трябва да вземеш властта. Тиквота имаще късмет, че Гея му беше опонент, разби си партията и избяга. А през това време Тикворов крадеше и с г...а си и слагаше кметове, къде със заплахи къде с кинти. Сега е осигурил корпоративния вот в тези 90 общини и само да смее някой да гласува за други. Освен това купува комисиите и тези които броят бюлетините. Е как да не каже, че пак ще управлява. Да му мисли народа.
89
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако се въведе задължително гласуване и мажоритарен вот,никой от тия няма да влезне.Вижте само за ГЕРБ,колко души са гласували,за РБ и ПФ още по малко.А Местан има един файтон хора,но при тая ниска активност процентите са им големи.
88
1
 
19
 
! Отговори
Иван преди 9 години
На Калфин много му ходи да седи до Борисов ужас
87
0
 
18
 
! Отговори
Долар ФЕДов преди 9 години
До Пешкопреди да се помъчиш ялово да ми отговориш, първо прочети името ми! Не забравяй, че "то" ще съществува непрекъснато, дори и да се смени формата на псевдо-управление на овцете! А "то" съществувайки, обезсмисля самата форма на управление спрямо овчата свобода изобщо! А конкретната форма, само показва конкретно само колко *** са овцете , за да я приемат...
86
0
 
16
 
! Отговори
Долар ФЕДов преди 9 години
До ПешкоЗащо не се пробва да коментираш по-важната част от коментара ми - "една от новите форми на контрол", а се напъваш да уточняваш, че референдумите са един от инструментите и!А не се ли ПОДСЕТИ, че написах за референдумите, защото ти пишеш непрекъснато за тях (77 - задължително референдум), и от там ти дадох връзката с пряката демокрация, за която ти услужливо мълчиш!Посочих, че буташ към новата форма на контрол, но не уточних, че това чрез което буташ е само един от инструментите ли?
85
0
 
16
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Долар ФЕДовпряката демокрация не е само референдуми, още по-малко референдуми, спуснати отгоре (т.нар. плебисцити). Пряката демокрация е осигуряване възможност на хората сами да задават политическия дневен ред. Инструментите за това са много и различни, референдумите са само един от тях.
84
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е стъкмистика Аз съм бил на такива проучвания и те са платени. За 2 часа изкарваш 25-30 лв и казваш че подкрепяш ГЕРБ. Все пак те дават парите за проучването. Такива ми ти работи дами и господа. Реалната ситуация е че никой вече няма доверие на политиците. Ако изборите са сега ще гласуват максимум 25 % от избирателите. Според мен избори в които избирателната активност е под 50 % трябва да са нелигитимни!
83
0
 
18
 
! Отговори
Долар ФЕДов преди 9 години
До социологПонеже социологията, политологията, икономиката и т.н. лъженауки, са измислени специално за да ви държим в заблуда и лъжем не само по-лесно, а и по-ефтино, то ще ти кажа така: всички чрез които ви уморяваме и развращаваме, не определят нищо сами! Така че смяната на едните с други не определя нищо. Ако вярата ви намалее достатъчно за да не съучаствате в процеса, то една революция или война ви връща отново в правилната посока за поколения напред :)))))))))))
82
3
 
19
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 9 години
Брейййй, от раз ми изтриха коментара.Има някакво зелено човече, дето работи в сайта и явно не ме понася. Ама аз съм му казал, с какво ще зарадвам *** му :)
81
1
 
16
 
! Отговори
РБ преди 9 години
До До 100Пълна подкрепа,мила,не се предавай,няма ли един съвестен мъж да ти помогне?Ужасен съм,целувки на децата и на теб!
80
9
 
18
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Другари и депесари , и да плюете и да не плюете народа ви мрази и не ви иска на власт. Така , че успокойте се повече никога няма да управлявате. А кой ще е дали ГЕРБ или някой друг важното е да не сте вие , защото с вас няма държава .
79
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами,ще управляват като има *** които ги избират!
78
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Понеже всички гласуват за ГЕРБ, затова Баце беше подготвил фалшивите костинбродски бюлетини. Айде догодина нови 20 милиарда герберски заем, хаирлия да ви е, овци.
77
1
 
21
 
! Отговори
До 100 преди 9 години
Много си прав!! С две деца съм и безработна жена. След управлението на тиквата и двете тройни коалиции бизнеса ми успешно беше убит, и сега ни остана единствено емиграция. Терминал 2 ни чака
76
0
 
16
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Явно искате да се мразите!Ами мразете се-безплатно е!Аз,обаче ще ви обичам,свободен съм да го направя!
75
2
 
26
 
! Отговори
нов емигрант преди 9 години
Нормалните и мислещи хора не могат да приемат малоумния избор между двете крила на бКП и ДС - БСП и ГЕРБ и или не гласуват, или емигрират. И аз натам съм се запътил.
74
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само ми е интересно къде точно ги правят тези "социологически" проучвания... може би в централите на ГЕРБ и РБ?!
73
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде хаирлия да е, пък догодина 32 млрд. ще изтеглите.