След 100 дни: Ако изборите са днес, ГЕРБ пак ще управлява

Галъп: Тревогите се разсейват, но песимизмът остава
Обновена: 17 фев 2015 13:57 | 17 фев 2015 12:10,
145
След 100 дни: Ако изборите са днес, ГЕРБ пак ще управлява
Снимка БТА

Ако изборите са днес, ГЕРБ отново ще е най-голямата политическа сила. Това показват резултатите от социологическо проучване на "Галъп", проведено от 30 януари до 5 февруари сред 1011 души в цялата страна.

Последните 100 дни на кабинета са съпроводени със затишие и успокоение. Доверието в правителството и в другите институции расте, но отрицателните оценки отново са по-високи от положителните, показват данните.

Въпреки това, ако изборите са днес, 26,4 на сто от българите биха гласували за ГЕРБ. Втори по електорално доверие са БСП. За тях днес биха гласували 14,5 на сто. ДПС са трети с 6,7%. При движението на Местан социолозите отчитат отлив на комформистки вот.

Реформаторите пък заради присъствието си във властта имат прилив на доверие – за РБ днес биха гласували 5,8 на сто, а за ПФ – 3,2%. За „Атака“ днес биха гласували 2,9 на сто, а за АБВ – 2 на сто.

„За последните 100 дни социологическите данни показват известно успокоение и затишие“, обяви изпълнителният директор на „Галъп“ Първан Симеонов. Той обаче постави въпроса дали това е затишие след политическата криза, или преди предстоящите местни избори.

Проучването за февруари показва, че 32% имат доверие в кабинета, но 52 на сто от анкетираните нямат, а останалите се затрудняват да отговорят.

Въпреки негативния рейтинг обаче доверието в кабинета бележи ръст. За сравнение социолозите припомнят, че доверието в правителството е било около 15%, а недоверието - около и над 70%.

Електоратът на ГЕРБ дава почти безрезервна подкрепа за кабинета от над 70 на сто, става ясно от данните. БСП разбираемо дават по-малко от 5 на сто подкрепа за правителството, а избирателите на РБ не отговарят еднозначно – над 40 на сто одобряват правителството, но над 30 – не.

Анализът на социолозите показва още, че доверието в институциите бележи положителна инерция.

„Общите нагласи за страната продължават да са песимистични, но изглеждат малко по-благоприятни в сравнение с лятото“, каза Симеонов.

Той обясни и че данните показват, че има разсейване на тревогите по отношение на личните финанси и партиите в управлението остават стабилни.

Проучването показва и че се завръща доверието в банковата система. В момента 40 на сто казват, че имат доверие в банките, а 50 на сто – не. През лятото на 2014 година едва 20 на сто имаха доверие в банките, срещу 60 на сто недоверие, съобщи Ева Славкова.

Според данните желанието за предсрочни избори в обществото е три пъти по-ниското, отколкото е било преди една година. Желанието за протести срещу кабинета също е намаляло и готовността за тях е два пъти по-ниска спрямо година по-рано, посочи Димитър Ганев.

Социолозите са проучили настроенията в обществото и по отношение на Русия, САЩ и НАТО. Данните показват, че според 39 на сто от българите в България има натиск от страна на Москва. Почти толкова, 34 на сто, смятат, че няма натиск, а 27% не могат да преценят. По-различно стоят отговорите на въпроса има ли в България натиск от страна на САЩ. 61 на сто са уговорили утвърдително, а 21% - отрицателно. 18 на сто не могат да преценят.

33% от българите имат доверие в НАТО, а 48% нямат, показват още данните. В ЕС доверие имат около 60 на сто от българите, а около 30 на сто – недоверие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
33
 
! Отговори
Боже, Боже! преди 9 години
Тотолна манипулация тече по всички медии, освен една!!
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те управляват от 1989.
10
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЗ ВИ ВЯРВАМ МИЛИ МИ ГЪЛЪБЧЕТА ОТ ГАЛЪП...- АЗ СЪМ НАПОЛЕОН ОТ КАРЛУКОВО
9
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Емиграция братя!Бягайте от потъващия кораб преди да ви е повлякъл с него на дъното!С този дълг ще сте роби и децата ви също-до живот!
8
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В това (проучване) май са се допитвали само и единствено до родата на Тиквата,Раданчо и ортаците им.
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
,,вЕрваме ви"" ...Гълъбчета от галъб.......
6
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а ако изборите са утре - пак ли ще управлява- май не сте много сигурни
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как личният котарак на Бойко Борисов направи първите си 40 млн. лв. Тъмната сделка за завода Рубин, която извъртя премиерският приятел Сашо Сталийски, показа модела, по който върхушката на ГЕРБ си представя реиндустриализацията на България. Това се казва в блога на Мирослав Иванов "финансови смислици"
4
0
 
26
 
! Отговори
sal преди 9 години
A verno be, kude e Barekov? Kude e nashiat spasitel?
3
7
 
20
 
! Отговори
101 преди 9 години
Taka i triabva, razbira se che GERB ne sa perfektni, no te sa nai-dobria variant za stranata.
2
1
 
32
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Абе, къде е Барека?
1
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЕРВА МЕ ВИ :))))))))ВЕРВАЙТЕ СИ :)))))))