"Аматьорски коментари" ни убеждават да вземем нов дълг!

Орешарски: Правителството на Борисов завари фискални резерви от 9 млрд. лева
Обновена: 18 фев 2015 11:29 | 18 фев 2015 10:00, Красимир Ангелов
124
"Аматьорски коментари" ни убеждават да вземем нов дълг!
Пламен Орешарски. Снимка: Булфото

Правителството на Бойко Борисов завари фискални резерви от 9 млрд. лева – гаранция за безпроблемно обслужване на държавните дългове поне за настоящата година, обяви бившият премиер Пламен Орешарски в коментар на намеренията на кабинета да вземе нов заем от 16 млрд лева.

"Вместо да се фокусира върху политиките за стопанско оживление и растеж, наблюдаваме предпочитание към обезпечаване на ресурси за харчене. Така бе и в първия мандат – тогава се изразходва фискалният резерв, сега е ред да се заемат нови дългове...", пише още Орешарски в своя профил в социалната мрежа Facebook.

Още по темата
По думите на финансиста в момента с "аматьорски коментари" ни убеждават да вземем 16 млрд. лева дълг.

"Министерство на финансите обяви намерения за емисия на нови 16 млрд. лева правителствен дълг в средносрочен хоризонт. Веднага в защита се включиха анализатори и наблюдатели – същите, които вещаеха апокалиптични картини преди две години, когато предходното правителство, което ръководих, потърси разрешение от НС да заеме 1 млрд.лв. Повечето от тях, с доста аматьорски коментари за бюджети и особено, за дългове, ни обясняват как да се заемат 16 млрд. лева нови дългове е по-добре, отколкото само 1 млрд. лева“, пише Орешарски и продължава:

"Причината за новия дълг било предходното правителство. Твърде изтъркано политическо клише, умело разигравано вече доста години, за да може да подведе общественото мнение. Не казват с какво е виновно, но продължават да се упражняват в тази теза, вместо да насочат вниманието си върху обърканите политики на сегашното правителство“.

Според бившия премиер не е вярно твърдението, че новият дълг ще раздвижи икономиката. "Ако бе така, южноевропейските страни с огромните си дългове трябваше досега да са с високи темпове на икономически растеж“.

"Този дълг бил различен, защото щял да бъде инвестиран. Интересно в какво, когато правителствените финансисти обявиха, че той е необходим, за да може да се плащат пенсии и текущи сметки. Друга теза – новият дълг нямало да влоши дълговите ни показатели. Щеше да бъде вярно, ако страната имаше двуцифрени темпове на икономически растеж... За съжаление, планираният от властите растеж не е дори едноцифрен /0.8%/“, заяви още Орешарски и продължи:

"Дългът се планирал в тригодишна перспектива, за да се обезпечи финансовата стабилност! Подобна безсъдържателна теза е логичен апотеоз на необмислените фискални действия, които окончателно ще вкарат страната в дълговата спирала“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
14
 
8
 
! Отговори
асистента преди 9 години
Нещастно доцентче! Жалко ,че е разрешено на такива *** като него , Р.Гечев ,Дуранкев да "учат" бъдещите икономисти!Само хабилитираните от УНСС/ВИИ"Карл Маркс" не разрбраха, че 16 млрд ще рефинансират 1 млрд от Орешарски, 10млрд от Дедо Симеончо и 5млрд от Станишев -Доган!
77
5
 
6
 
! Отговори
гпупав но красив преди 9 години
Браво Орешко! Мислех си, че ти си най-голямата отврат. Имало и по-големи. Изпадаш от класациите. Време е пак да изпълзиш.
76
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орешарски тегли 1 млрд, за спешно кърпене, а любимия ти вожд Тиквата тегли 16 млрд.При това, Орешарски намери празна хазна и я остави пълна, а човека от Банкя първо опразни хазната с първия си мандат, после открадна от пенсионни и здравни фондове, а сега хем ще опразни пак хазната, хем му е малко и иска и грамаден заем...И всичко на гърба на народа, без дначение дали го е избирал или не...
75
4
 
19
 
! Отговори
Горо преди 9 години
Най-*** е, че "Седянката" е много кадърен финансист и наистина е прав, но да се чуди човек защо седя когато той беше на власт?
74
6
 
11
 
! Отговори
Момчета война е! преди 9 години
А за война трябват много пари! Защо беше тук външния министър на Украйна? ЗА ПАРИ! каквото и да ви говорят все за пари става въпрос! Този заем, парите от КТБ са все суми искани от САЩ за да се плаща войната в Украйна! В началото на юни м.г. дойдоха американски сенатори и хоп, дръпнаха парите на КТБ.Сега дойеде Дж. Кери, оня на НАТО, и един англичанин, напомниха ни, че трябват пари. Изпълнителния ББ веднага е готов да тегли заем. За оная война!
73
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орешарски що не се върнеш да ни затриеш нацяло?
72
6
 
18
 
! Отговори
Мислете! преди 9 години
Орешарски тегли заем ,който е адекватен на актуалното ни състояние. Но Бойко Борисов не само влошава икономическото състояние, но и предлага 16 пъти по-голям заем. Всички знаем, че стила на Борисов е да спира работата на фирмите, да укрепва монополите и да докарва кризи до главите на българските граждани. Общо: 8млрд + 1,4 от НЗОК +заемите от 8млрд от есента и като се прибави сега предложения от 16 млрд се получава 33, 4 млрд лева заем при харесаните от Бойко 10% лихви не можем да оцелеем!
71
10
 
9
 
! Отговори
Ели преди 9 години
Защо толкова бързо забравихме КТБ? Дали и това не допринесе за допълнителен дълг? Кой изплати гарантираните депозити ? А кое управление проспа краха на една банка?
70
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо тогава тегли заеми бе, Орешарски? За теб се отнася това, което каза.
69
9
 
2
 
! Отговори
exo преди 9 години
nqkoi da vijda razlika ot sega6nite i ore6arski? vseki obvinqva drygia,i vseki vzima zaemi,
68
17
 
4
 
! Отговори
Валентинчо ;) преди 9 години
"Ама ти или си много *** или си соросоиден *** дето нас ни има за много ***."И защо така бе, Валентинчо? И да, така е - теб специално и такива като теб, които обиждат без дори да се аргументират - наистина ви имам за много ***.А моят аргумент е, че не можеш като Пламен Ореха да дрънкаш "Ама аз във понеделник имах хиляда лева, пък ти във сряда ги нямаш и даже още заем искаш да вземаш...Е да де, то във вторник трябваше да връщаме дълговете ми от две хиляди лева, ама какво пък толкова"
67
36
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Причината за новия дълг било предходното правителство... Не казват с какво е виновно, но продължават да се упражняват в тази теза..."Пламенчо мама, аз да ти кажа с какво беше виновно правителството ти:-ти беше ПЪЛНА марионетка и не си взел и едно решение-Бясната башибозушка шайка ДПС се беше развихрила както никога дотогава, назначаваше за министри и началници на държавни агенции масажисти (теляци по старому) и прочее "квалифицирани" кадри, защото били шефове в "младежкото ДПС"-същата пасми
66
6
 
46
 
! Отговори
ЗА БЪЛГАРИЯ преди 9 години
Влачат ни по начина по който завлачиха и Гърция. Но поне там народа си купи по ядна нова кола и си построи по една нова куща, а тука и пари за семки няма да видим, но пък ще има да плащаме за заемите поколения наред. Или пък целта е да се изтрие племето българско от лицето на земята?
65
31
 
8
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
..."Оставил излишък от 9 милиарда...а плащанията с предстоящ падеж?"...Ама ти или си много *** или си соросоиден *** дето нас ни има за много ***.
64
4
 
31
 
! Отговори
е,хайде сега, преди 9 години
той Искров и другите невинн за фалита на банката,вие Орешарски обвиняването.
63
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обръщам се към депутатите от Реформаторския блок, за които съм гласувал: НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА ВИ ПОДВЕДАТ, ЗАЩОТО ВИЕ ЩЕ ПОНЕСЕТЕ ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ТОЗИ ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ! !
62
40
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде бе, Олигарски! Не сме толкова финансово неграмотни, та да ни будалкаш с такива дрънканици. Оставил излишък от 9 милиарда...а плащанията с предстоящ падеж? Или уж си финансист, пък за финансови потоци не си чувал?Бабите на село можеш да ги лъжеш с евтини приказки като "оставихме им 9 милиарда, те ги опукаха и даже още 16 милиарда заем искат да вземат".Колкото до дълга, който Боко и *** пичлеменце Горанов искат да вземат - и аз имам сериозни съмнения по мотивите, но не такива като Ореха.
61
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато не измъкнете Доганя от сараите и не последва съдбата на Чаушеско все така ще е!
60
5
 
35
 
! Отговори
Духовников преди 9 години
Искам имената на всеки ***, гласувал за този заем! Ще дойде време, когато един по един ще облекат раирани пижами!
59
5
 
37
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Ама какво има да се интересувате от тези 16млрд? Бойчето си знае как да ги похарчи и тях и фискалния резерв, и в чий заслужили джобове да ги оттече. Вие си гледайте вип брадъри и чалга, и чакайте да открият следващата отсечка на софийското метро. На вас милиарди не ви трябват.