БСП видя корупция в новия дълг, пита Цацаров защо мълчи

Социалистите с нови разкрития, които определиха като скандални
Обновена: 19 фев 2015 14:21 | 19 фев 2015 14:16,
74
БСП видя корупция в новия дълг, пита Цацаров защо мълчи
Снимка: Reuters, архив

БСП обвини управляващите в корупционни практики при поемането на новия дълг от 16 млрд. лв. и попита главния прокурор защо не се самосезира.

Социалистите излязоха с нови разкрития, които определиха като световен скандал. Димитър Горов цитира думите на зам.-шефката на бюджетната комисия Диана Йорданова от ГЕРБ за начина, по който са избрани четирите банки, които да консултират емитирането на новия дълг:

„Тези четири банки бяха избрани, защото съвсем скоро, преди около два месеца, изразиха готовност и подкрепиха новото българско правителство за тегленето на 3,5 млрд. евро за подкрепа на КТБ. Това беше част от условието. Освен това тези четири банки няма през целия тригодишен период да обслужват емитирането на дълга, а след първия транш ветрилото се отваря и има възможност и други банки да участват в консултирането на този дълг“, били думите на Йорданова.

Още по темата
Затова БСП попита дали емитирането на нов дълг от 16 млрд. лв. е било условието от четирите банки за отпускане на кредит при погасяването на ангажиментите към КТБ.

Чавдар Георгиев припомни тезата на левицата, че действията по новия дълг са извършени от финансовия министър без правни основания. Горанов е бил упълномощен да тегли единствено 3 млрд. лв., а той е подписал за 16 млрд. лв.

„Ако аз бях на мястото на главния прокурор, досега да се бях сезирал и да потърся отговорност и данни защо министърът е действал на своя глава“, каза още Георгиев.

Крайно време е да почне да пита главният прокурор на републиката, каза и Румен Гечев. Той нарече признанието на Диана Йорданова корупционна практика и световен скандал. „Защото сега ще има много други световни банки, които ще разберат, че българското правителство ги е измамило и се отблагодарява на четири банки, като предрешава евентуален конкурс кой да реализира българския дълг“, каза той.

Гечев се позова и на проектозакона за ратификация на дълга, в който имало и други скандални факти на фона на признанието на Йорданова. „Договорите са основата на средносрочната програма на правителството“, е записано в документа. Според Гечев това означава, че „не българското правителство пише средносрочни програми, а финансовите акули в Ню Йорк и Лондон. „Те са продиктували на българското правителство 16 млрд. лв., за да се нагълтат добре, да спечелят няколкостотин милиона, а за комисионите питайте управляващите“, каза той.

Румен Гечев се обърна и към главния прокурор с въпроса как се елиминират законите на конкуренцията и „как се договарят подаръци за сметка на българския народ“.

Гечев отхвърли и черните прогнози на Менда Стоянова, че ако дългът не бъде изтеглен, може да бъде наложен мораториум върху плащанията върху външния дълг.

„Глупава манипулация, това е твърдение, което един третокласник ще обори“, каза той. Гечев припомни, че имаме бюджет, който гарантира до стотинка плащанията за тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименпредлагам да спираме да плащаме заемите които дължим така народа ще се успокои
44
0
 
3
 
! Отговори
BG преди 9 години
ZAzarov mal4i boiko i Zezo ne sa mu rasreschili da govori nali te go napraviha gi prokuror. Sega schte gi sluscha nama Dr na4in Tova e dokraziata v bG bB i zz kralete na istinata da ama ne
43
1
 
22
 
! Отговори
Ментора преди 9 години
Даа , нито Премиера е за премиер , нито финансовия министър е за министър , май и Главния П--- не е за някъде , а си е за никъде!
42
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ САМО БСП ВИДЯ КОРУПЦИЯ ,ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ВИЖДА ТАЗИ НАГЛА КОРУПЦИЯ И ИЗМАМА С ДЪЛГА ОТ 18 МИЛЯРДА КОЙТО С ЛИХВИТЕ СКАЧА НА 26 МИЛ. И С КОЙТО ДЪЛГ СМЯТАТ ОТ МУТРЕНСКО СОРОСОИДНОТО АНТИ БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСВТО ДА СИ СПЕЧЕЛЯТ ВРЕМЕ ВЪВ ВЛАСТТА И КОЙТО ДЪЛГ ЩЕ ЗАКАЧАТ НА ВРАТА НА ВСЕКИ БЪЛГАРИН,НА НЕГОВИТЕ ДЕЦА,ВНУЦИ И ПРА ВНУЦИ КАТО ВОДЕНИЧЕН КАМЪК.-ОСТАВКА !
41
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки заем за заемите това води до безкрай а народа се озърта кой път хваща за спасение.това е нашта цветуща страна.
40
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 40и как точно са задължителни ? До края на 2016 НЯМА падеж за 12 милиарда?!? Сумата е много по-малка съгласно официалните документи!
39
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не на Глобализацията , долу МВФ и Световната банка
38
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 36орешарски изтегли 10млрд само в болните мокри сънища наа герберастите!
37
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЦАЦА СПИШ!!!!!
36
7
 
2
 
! Отговори
bobi преди 9 години
e stra6no mnogo promiti mosazi tuk be da verva6 na bsp e vse edno da verva6 v zadgrobnia jivot abe tazi partia prodade balgaria na turskata mafia dps za da sasipjat i turzisirat stranata ni zeluvaha se s teh i im dadoha nai visokite postove v stranata rasipaha ikonomika i vkaraha samo mafiozi vav vlasta i sega kogato nai posle ima svetlina v tunela i za parvi pat turzite sa ishvarleni prostia balgarin plüe i reve otnovo za tezi koito lajat i manipulirat ot godini
35
2
 
22
 
! Отговори
Азиатец преди 9 години
Напускаме ЕС и НАТО, мораториум по Външният Дълг , спираме да плащаме - да си гледат работата МВФ и Световната Банка
34
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А га Орешарски изтегли 10 млрд дълг ни ривахти, а?
33
15
 
4
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Колега от 34 прав си , но да обясняваш на простите *** просто няма смисъл . Щом като Румен Гечев и Мая Манолова са корифеите по добре да не говорим . Те си имат опорна точка . Плюй и толкова .
32
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гечев , Мечев , Менда , Бъчварова , КРисталина ......все тая , Бойко да си наляга парцалите и да не взима заем , че тежко му и горко , а най-добре е да се маха
31
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Усещате ли как банкянският корифей потъва все по-дълбоко в ямата с ла.на?
30
25
 
6
 
! Отговори
свещеник преди 9 години
Утре в църквата Александър Невски ще има заупокойна молитва поръчана от Мая Манолова и Румен Гечев . Молитвата е затова , че изпуснаха големия заем и сдобиването с пари в БСП-ДС умря . Амин .
29
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Компромати, скандални и опорни точки. Ключовите думи на бсп.бг.
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от това че заблуждават хората и ги плашат по-лошо е че има кой да им се връзва на лъжите. хората до толкова са обеззверени че не вярват на никого и за нищо хубаво и другарите идеално се възползват от това
27
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гечев и градската му ясновидката Николета са гордостта на Червен бряг,умни ,красиви ,работливи и лъжливи.
26
2
 
10
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Цацаров е като Атака. Когато си плащаш, колелото се завърта, но когато разчиташ само на справедливост в живота, мелницата спира.