Горанов твърд за дълга: Няма да отстъпя!

В средата на другата седмица заемът пак влиза в НС
Обновена: 20 фев 2015 14:00 | 20 фев 2015 12:37,
132
Горанов твърд за дълга: Няма да отстъпя!
Владислав Горанов Снимка: архив, БТА

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че няма да отстъпи в предложението си за теглене на 16 млрд. лв. нов дълг. Той обясни, че в средата на следващата седмица заемът най-вероятно ще влезе отново за гласуване в парламента.

Още по темата
До гласуване на ратификацията от депутатите тази седмица не се стигна, защото партньорите на ГЕРБ от ПФ и АБВ отказаха да я подкрепят. Преговорите между формациите продължават.

„Това е анализ, направен много професионално не от Владислав Горанов, а от една много сериозна държавна машина, наречена Министерство на финансите“, каза още финансовият министър.

Той обясни и че няма как исканият заем да бъде по-малък, защото това означава да няма дефицит.

Горанов коментира и въпроса за какво точно ще отидат 16-те милиарда лева. „Имаме да погасяваме само до края на тази година 7 млрд лева. И за следващата имаме, и за по-следващата“, изреди той и отново обясни, че тегленето на заема не е негово своеволие.

Финансовият министър беше категоричен, че докато има дефицит, темата за дълга ще стои. Той призова и да се говори за това, че харчим повече, отколкото изкарваме.

„Полагам неимоверни усилия като министър, заедно с премиера и всички държавни органи, да съберем повече пари и резултатите, повярвайте ми, се виждат. Но все пак дефицитът е 2,5 млрд лв.“, каза той.

Горанов обеща, че ще се старае по всякакъв начин да го намалява през приходната част. „Но в крайна сметка обществото трябва да разбере, че трябва да харчи колкото изкарва или трябва да взима дългове“, отсече още той.

Финансовият министър нарече глупав въпроса дали има трус в управляващата коалиция заради дълга. „Няма никакъв проблем в управляващата коалиция. Приемаме, че финансовият министър трябва повече да обяснява, но има теми, които не могат да се обясняват много и на глас или те са по-трудни технологичнo и трябва повече време“, каза той. Горанов припомни обаче, че управлението носи и позитиви, и негативи, а ГЕРБ няма да допуснат да носят сами негативите.

„Възможно е“, отвърна финансовият министър на въпроса дали не е натрупал излишно самочувствие. Горанов обясни, че заради многото работа, която се налага да върши за кратко време, човек понякога се изморява и потиска емоциите си. „Може понякога да изглеждам по-самоуверен, но това не е защото твърде много си вярвам, а защото понякога не стига физическото време да обясним на всички, че това, което правим, е правилно“, каза още той.

Финансовият министър коментира и обвиненията на БСП от вчера, че четирите банки, които ще обслужват дълга, са избрани, защото преди време са помогнали за изплащане на вложенията в КТБ. Той обясни, че е готов да даде всички документи за дългове в държавата на главния прокурор и той да прецени дали има престъпления.

Горанов обясни, че нов шеф на БНБ ще бъде избран тогава, когато партиите, подкрепящи кабинета, постигнат консенсус около една фигура.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ti kude e garanziyata che nema da pobegnes s nyakolko miliarda kato dyankov.
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Със заемчета от по 16 000 милиончета всеки може да управлява...тогава за кво са тия избори?Да направим просто една томбола...
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
goranov ti lud li si
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На това пичлеме шут в ***! Кадрите на Дянков работят срещу България. Оня даваше постна пица, а този иска да направи пицата с месо, но народа да получи само едно парченце.
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предния път ме свалиха заради мизерията до която ги докарах, сега тегля един кредит и си изкарвам мандата.Иначе как некадърни сме си.
84
1
 
4
 
! Отговори
ББ преди 9 години
8 000 000 000 ЕВРО+ 8000 000 000 ЛЕВА от пенсионните фондове много са добри само за два месеца!!! НЯМАТ АНАЛОГ ,НАЙ ДОБРИТЕ!!!!!!!!!
83
1
 
7
 
! Отговори
135 преди 9 години
До социологСоциолога, да не се наложи да си хвърлиш дипломата на ***! Трети път ГЕРБ няма да го бъде. Дано само не излязат инвалиди оттам.
82
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
25 г. крадят България а сега от нас започват да крадят,подариха 4 милиарда в ктб,сега пари нямало
81
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До uu+1. Сбогом ГЕРБ!!!!!!!!!!!!дано да е за последно!Убивате умишлено икономиката,заробвате България.ЛОБИСТИ. СБОГОМ!!!!!!!!!
80
1
 
5
 
! Отговори
Хм.. преди 9 години
Лукарски е бил с една единствена цел в САЩ - да договаря закупуването на скъпи имоти и бизнес предприятия за хора от върхушката на ГЕРБ и ДПС -zadkulisite *com----------------------------------Дали има връзка между посочените събития обяснени по -горе в " зад кулисите" и настояването на ГЕРБаджиите за кредит?
79
1
 
9
 
! Отговори
баба Вида преди 9 години
ето точно това представлява физиомутрата на един предател и родоотстъпник...точно зради такива беше създадено Белене ....жалко е само ,че *** оцеляха и продължават да гнетят българския народ...но ще дойде Видов ден !
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кой харчи повече,отколкото искарва,бе ***?тези 3 млд. за прикриване на явни кражби от КТБ читавия данъкоплатец ли ги похарчи?ще омекнете всички по-добре от soft toillete papier!само трябва да се съберат поне 20 хил. човека подходящо екипирани с жилави кйостерици пред НС!
77
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Aми ще бъде твърд ,иначе ще дава обяснения в американското посолство пред господарите.
76
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупаво мом4е ! Хабер няма от коалиционна култура. Мисли си, че ГЕРБ може да се управлява тоталитарно с внезапни ходове. Един път стомна за вода, втори път стомна за вода, накрая ще строши стомната !
75
1
 
15
 
! Отговори
!!! преди 9 години
Ами тогава ще те изкараме на трупчета от там, където си, министърче, че и без друго мястото ти никога не е било за МФ.
74
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заемът е военен. И ни готвят за военно противопоставяне срещу Русия. А тя не е кихнала, не ни е отнесла. Но пък на краварите изобщо не им пука какво ще става, само война да има!!
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може понякога да изглеждам по-самоуверен, но това не е защото твърде много си вярвам, а защото понякога не стига физическото време да обясним на всички, че това, което правим, е правилно - най-лесният начин да изгубиш избирателите си.
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
май си е най-добре едно военно положение и точка за поне едно педесе години напред
71
1
 
16
 
! Отговори
Случаен преди 9 години
Дянков взе също доста от събраните с мъка парички ,като поизточи здравната каса.Този се хили,защото вече си се представя как обикаля с яхта цяло лято,докато будалите,които ще плащат заема робуват за 300-400 лв.После и децата и внуците на будалите ще плащат.
70
0
 
8
 
! Отговори
peshko преди 9 години
Малката тиква - дипломат - голям смях :) Тиквите могат да действат само със сила и шантаж.